بیانات مقام معظم رهبری در زمینه پاسخگویی به شبهات و سؤالات دینی
بیانات در آغاز درس خارج فقه 31/ 6/ 1370
ضرورت پاسخگویی به سؤالات و شبهات نسل جوان
بعضی از افراد، بدون توجه به این مسؤولیت مهم، به بالای منبر می روند و حرفی می زنند که نه فقط گره ای از ذهن مستمع باز نمی کند که گره هایی هم به ذهن او می افزاید. اگر چنین اتفاقی افتاد و ما در بالای منبر حرفی زدیم که ده نفر جوان، پنج نفر جوان، یا حتی یک نفر جوان، در این دین دچار تردید شد و بعد از پای سخنرانی ما برخاست و رفت و ما هم او را نشناختیم، بعداً چگونه می شود جبران کرد؟ آیا اصلاً قابل جبران است؟ آیا خدا از ما خواهد گذشت? قضیه مشکل است.
دیدار روحانیون استان «کهکیلویه و بویراحمد، در آستانه ماه محرم 17/ 03/ 1373
ضرورت پاسخگویی به سؤالات و شبهات جوانان و جوامع مسلمان
بنابراین در شرایط کنونی، جامعه ما نیازمند علما و بزرگانی است که بتوانند با بیان خود و نوشتن کتابها، جزوه ها و رساله ها و نیز انتشار مجلات گوناگون، شبهات روشنفکران و جوانان اهل فکر و اندیشه را در ابواب مختلف، برطرف کنند و به نیازهای دینی مردم پاسخ دهند و حوزه های علمیه در این زمینه وظیفه بسیار مهمی را بر دوش دارند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی به نقش حوزه های علمیه در پاسخگویی به نیاز جوامع مسلمان در اقصی نقاط جهان اشاره کردند و فرمودند: امروز اسلام به عنوان یک پیام حیات بخش و پاسخگویی به نیاز جوامع مسلمان در اقصی نقاط جهان اشاره کردند و فرمودند: امروز اسلام به عنوان یک پیام حیات بخش و پاسخی به معضلات زندگی و به عنوان راهی برای رهایی از مشکلات عصر حاضر، مطرح است و انسانها در اقصی نقاط جهان با همین باور به اسلام می گروند.
اکنون در کشورهای غربی، از جمله آمریکا و کشورهای بزرگ اروپایی و مسیحی، اسلام به سرعت در حال پیشرفت است و بسیاری از افراد برای شناخت دقیق این دین مبین، تلاش می کنند.
بنابراین حوزه های علمیه نیاز امروز جوامع مختلف انسانی و اسلامی را بر آورده سازند.
بیانات معظم له در آغاز درس خارج فقه 14/ 06/ 1374
نیاز به حوزه ها و ضرورت تربیت پاسخگوی دینی
حاجت سوم به فعالیتهای حوزه علمیه، نیاز روشنفکران و جوانان است. اینها قشری هستند که در مقابل شبهات قرار می گیرند. در همه جا اولین مخاطب شبه ها، روشنفکران و اهل فکر و اندیشه اند که غالباً در میان جوانان و صاحبان فکر و اندیشه و تحصیلکرده ها هستند. بسیاری از مردم شبهه به سراغشان نمی آید. آنها به شبهه کاری ندارند. ایمانی دارند و بر طبق ایمانشان زندگی خوبی را پیش می برند. کسانی که اهل مطالعه اند، با دنیا مواجه می شوند و در باره اصل دین و اسلام و معارف آن و نیز اصول و فروع و تاریخ دین حرف می زنند و مرتباً شبهه القاء می کنند. کسانی باید باشند تا این شبهه ها را برطرف کنند. تأمین این افراد به عهده حوزه های علمیه است. البته کسانی که در غیر حوزه ها هستند، ممکن است بتوانند این کار را انجام دهند؛ لیکن متصدی اصلی، انصافاً حوزه های علمیه و علمای دینند. اینها اولین کسانی هستند که باید شبهه ها را بر طرف کنند.
حوزه علمیه باید مثل یک کارخانه تأمین کننده نیازهای جامعه، مرتب کار کند و محصول خود را که همان محققان و مبلغان و مدرسان و مؤلفان و انواع قشرهای روحانی هستند، بیرون دهد. حوزه باید برنامه ریزی کند و مشخص باشد که مثلاً پنج سال دیگر چه تعداد مبلغ مناسب برای مناطق گوناگون دنیا و داخل کشور تربیت می شود. همچنین در زمینه مسائل قرآنی و تفسیر و دیگر علوم حوزوی و نیز تربیت مدرس برای دانشگاهها و دروس معارف اسلامی و نیز تربیت محقق و مؤلف برای پاسخگویی و مقابله با شبهات، برنامه ریزی منظم و مرتّبی داشته باشد.
امیدواریم که ان شاء الله خداوند به آقایان محترم و فضلای بزرگوار توفیق دهد ومشمول توجهات و ادعیه زاکیه حضرت بقیه الله ارواحنا فداه باشند. ان شاء الله کارها به بهترین وجه انجام گیرد تا حوزه بتواند هر چه سریعتر شکلی را که پاسخگوی نیاز این زمانه است، پیدا کند.
بیانات در آغاز درس خارج فقه 14/ 06/ 1374
علما و روحانیت و ضرورت شناخت شبهات
دیدار علما، ائمه جماعات، فضلا و طلاب حوزه های علمیه استان مازندران 23/ 07/ 1374
پاسخ به شبهات و توسعه مباحث کلامی
دیدار فضلا و نخبگان حوزه علمیه قم 14/ 09/ 1374
ضرورت تربیت مجتهد در مباحث کلامی و توجه به فلسفه دین و فلسفه اخلاق
رهبر معظم انقلاب اسلامی همچنین انسجام بخشی و نظام دهی به امور تحقیق و پژوهش در حوزه علمیه قم، تربیت مبلغ با اتکاء به دانش و ضوابط علمی تبلیغ و نیز اعزام اساتید به حوزه های علمیه شهرستانها را ضروری دانستند.
دیدار اعضای شورای عالی حوزه علیمه قم 14/ 09/ 1374
پاسخگویی سریع و جامع به شبهات و ابهامات
دیدار اعضای شورای عالی حوزه علمیه قم 30/ 06/ 1376
مبلغان دینی و پاسخگویی به سؤالات و شبهات
رهبر معظم انقلاب اسلامی بر ضرورت راسخ کردن اعتقاد به حاکمیت اسلام به عنوان یک نکته اساسی در امر تبلیغ تأکید کردند و فرمودند: تلاش برای حاکم کردن دین خدا، ادامه راه پیامبران است و متفکرین، اندیشمندان و علمای بزرگ جهان اسلام همواره، در پی استقرار حکومت اسلامی بوده اند؛ اما با این وجود، دستها، زبانها، نوشته ها و امواج تبلیغاتی دشمن به صورتی فعال در تلاش هستند تا در این امر واضح خدشه وارد کنند. مبلغین دین باید اعتقاد به حاکمیت اسلام یعنی حاکمیت عدل، علم و انصاف بر مجموعه انسانها را در اذهان مردم و بویژه جوانان راسخ و مستحکم کنند و به سؤالات آنان در این زمینه پاسخ بدهند.
دیدار هزاران، تن از علما، روحانیون، فضلا و ائمه جماعات 02/ 02/ 1377
پاسخگویی دقیق به شبهات
رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند: شبهه بصورت مطلق، بد نیست و گاهی بیان شبهه مایه برکت و نعمت می شود، زیرا افرادی را وادار به پاسخگویی می کند و بر این اساس، حوزه علمیه می تواند در این زمینه از تجربیات گذشته خود بهره بگیرد و بصورت برنامه ریزی شده، مناسب با وضع کنونی به شبهات مربوط به مبانی فکری که به اصل نظام اسلام و دین برمی گردد، پاسخ دقیق بدهند.
دیدار اعضای شورای عالی مدیریت حوزه علمیه قم 9/ 7/ 1377
پاسخگویی به شبهات با بیان صحیح منطقی و متقن
مقام معظم رهبری بر نقش علمای اسلام در زمینه تحکیم مبانی حکومت دینی تأکید کردند و فرمودند: « امروز باید با شبهات ذهنی جوانان برخوردی متفکرانه و کارشناسانه بشود، زیرا دشمن در صدد شبهه پراکنی است و در نقطه مقابل برای مجاهدت علیه دشمن، لازم است، کارشناسان دین و مبلغان اسلامی و تبیین مواضع اسلامی بپردازند و این کار را به عنوان وظیفه ای بسیار مهم و خطیر در نظر بگیرند.
دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری 23/ 10/ 1378
حوزه های علمیه و پاسخگویی به نیازهای زمان
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای، با اشاره به حرکت عمیق حوزه های علمیه در طول تاریخ افزودند: از اهداف اساسی این حرکت، پاسخگویی به نیازهای زمان بوده است و امروز نیز باید با تکیه بر «فقه مبسوط، مستدل و قوی برای مواجهه با مسایل روز» و «توجه کامل به رشته کلام به عنوان مبنای پاسخگویی به شبهات «حرکت تاریخی حوزه ادامه یابد و تقویت شود.
دیدار اعضاء جامعه مدرسین حوزه علمیه قم 26/ 2/ 1379
پاسخ لازم و اقناع کننده به سوالات و شبهات نسل جوان
دیدار علما، روحانیون و طلاب استان مرکزی 25/ 8/ 1379
حوزه و فقاهت و پاسخگویی مستدل به نیازهای جامعه
ایشان خاطر نشان کردند: حوزه های علمیه باید ضمن توانایی پاسخگویی به شبهات مطرح شده آمادگی پاسخگویی به شبهاتی را که هنوز مطرح نشده نیز، داشته باشند. ایشان خواستگاه بسیاری از این شبهات را که در قالب حرف نو مطرح می شود، نظریات کهنه و از اعتبار گذشته دانستند و افزودند: لازمه پاسخگویی به این شبهات بنیه قوی علمی و حوزه های علمیه و در میان طلاب است.رهبر معظم انقلاب اسلامی با اشاره به دایره گسترده فقه و پاسخگویی مستدل فقه اسلامی به نیازهای جامعه تصریح -
کردند: حوزه های علمیه باید با تحصیل منظم، کاهش تعطیلات و جهت دار کردن مباحث علمی به سوی تولید فکر و رفع نیازها و معضلات جامعه بر اساس فقه اسلامی بعنوان مبنای حاکمیت دینی گام بردارند.
بیانات در ابتدای درس خارج فقه درباره حاکمیت دینی 19/ 06/ 1380
ضرورت مقابله با شبهات
دیدار هزاران تن از نو نهالان و نوجوانان حافظ و قاری قرآن کریم 26/ 08/ 1380
نماز جمعه سنگر پاسخ به سؤالات و مقابله با شبهات
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای با تأکید بر لزوم استحکام و افزایش کارایی نماز جمعه افزودند: باید با نوآوری، روز آمدی، پرهیز از یکنواختی، جاذبه نماز جمعه را به عنوان یک نعمت الهی در دلهای علاقمند مردم و جوانان بیشتر کرد و ضمن پاسخ به شبهات، پیوند قلبی و معنوی آحاد جامعه و مردم با نظام و مسؤولان را حفظ و تقویت کرد.
دیدار ائمه جمعه سراسر کشور 16/ 07/ 1380
دانستن زبان مخاطبان و پاسخ اقناعی به سؤالات و شبهات جوانان
اصلی ترین وظیفه طلاب درس خواندن و عالم شدن است و هیچ چیز نباید طلبه ها را از ادای این وظیفه باز دارد.
دیدار علما و روحانیون استان قزوین 25/ 09/ 1382
حوزه ها تعلیم صحیح دین و پاسخ به شبهات با بهره گیری از علوم جدید
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای با اشاره به تلاش های علمای جلیل القدر تاریخ اسلام برای تبیین و تعلیم حقیقی دین خاطر نشان کردند: بزرگان حوزه ها، همواره سعی کرده اند با بارور کردن عقلانیت مردم به درمان شبهات یا پیشگیری از ورود آنها در ذهن جامعه بپردازند.
ایشان علاوه بر تسلط بر فقه و فلسفه و کلام، آشنایی با علوم عصر را برای پاسخ دهی به شبهات ضروری بر شمردند و با اشاره به سرمایه گذاری عظیم مراکز سلطه درعرصه های هنری و ارتباطات نوین برای شبهه افکنی در اذهان ملت ها افزودند:
افکار دینی و اسلامی و به ویژه تفکرات شیعی آماج اینگونه تلاش های مراکز استکباری قرار دارد.
ایشان بروز سؤال و شبهه در ذهن جوانان را بدون اشکال خواندند و افزودند: باید با تقویت و عمق بخشیدن به جریان اصیل فکری در حوزه ها به پاسخگویی به سؤالات و شبهات پرداخت.
دیدار علما، فضلا، روحانیون و طلاب حوزه های علمیه استان همدان 15/ 04/ 1383
شهید مطهری مظهر تلاش برای رفع شبهات
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای با توصیه به برنامه ریزان حوزه های علمیه برای قرار دادن کتاب های استاد مطهری بعنوان یکی از کتا بهای درسی حوزه ها افزودند: نباید در شهید مطهری متوقف شد بلکه باید با مبنا قرار دادن تفکرات او، جریان اصیلی را برای تبیین و تعلیم حقیقی دین و پاسخ به شبهات روز در حوزه ها سامان داد و تقویت کرد.
دیدار علما، فضلا، روحانیون و طلاب حوزه های علمیه استان همدان 15/ 04/ 1383
پاسخگویی به نیازها و تعمیق و کیفیت بخشی به تحقیقات علمی
مقام معظم رهبری با اشاره به نیروی مستعد در کشور و ظهور فضلاء و اندیشمندان جوان خاطر نشان کردند: در زمینه معارف دینی ضمن بازشناسی این معارف، باید به شبهات و پرسش های مختلف پاسخگوئی شود و تحقیقات علمی در این خصوص نیز متناسب با نیازهای جامعه باشد.
مقام معظم رهبری با تأکید بر اینکه باید دامنه معرفت دینی گسترش یابد، افزودند: امروز با توجه به پیشرفت بشر در عرصه ارتباطات، افکار و حرفهای جدید اعم از صحیح و غیر صحیح در کوتاهترین زمان در اختیار مخاطب قرار می گیرد لذا باید
در خصوص تولید معارف دینی جدید تلاش مضاعفی صورت گیرد.
ایشان همچنین بر لزوم نقد اندیشه های جدید، و مواجهه علمی به هنگام با افکار جدید تأکید کردند.
دیدار مسؤولان و اعضای هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی 16/ 06/ 1383
الگو گیری از سیره شهید مطهری در پاسخ به شبهات و سؤالات
دیدار علما، فضلا و طلاب استان کرمان 11/ 02/ 1384
بهره گیری از تجربه شهید مطهری در پاسخگویی و ارتقای ظرفیتهای آن
بیانات در دیدار علما و روحانیون کرمان 11/ 02/ 1384
پاسخگویی در سطح جهان
امام، دنیای اسلام را فرا گرفت. در هر نقطه یی از دنیای اسلام مسلمانی زندگی می کرد، اگر کسی می رفت، می دید نام امام، نام انقلاب، معارف انقلاب و شعارهای انقلاب در آن جا مطرح است؛ این، استکبار را ترساند. دشمنی ها با ما به خاطر این است.
بیانات در دیدار علما و روحانیون کرمان 11/ 02/ 1384
پاسخگویی دینی و فعالیتهای قرآنی
ما بسیار خوشحالیم از این که بحمدالله این مجموه قرآنی منظم و مرتب و با برنامه تشکیل شده است و این همه جوانان خوب در این مجموعه ها مشغول استفاده هستند. از خدای متعال می خواهیم دست اندر کاران این سازماندهی و آموزش قرآنی را - در هر نقطه کشور که هستند و با هر نامی که تلاش می کنند - مشمول رحمت و فضل خود قرار دهد. ان شاءالله سعی شما جوانان این باشد که هم در علم، هم در عمل، هم در تربیت دینی و هم در رفتار و معاشرت، خودتان را نمونه کنید. - همچنان که در فراگیری قرآن الحمدالله نمونه هستید- و مردان و زنان نمونه آینده کشور باشید تا ان شاءالله در هدایت عمومی کشور، ایمانهای شما نقش داشته باشد.
برای مواجهه با کسانی که حاضر نیستند شکوه و عظمت اسلام عزیر و مسلمانان و کشور ما - ایران - را ببیند، خود را از همه جهت بسازید و آماده کنید اینها ضربه می زنند و شبهه ایجاد می کنند؛ اما شما مثل کوه باید خود را در مقابشان مستحکم نمایید و بایستید و دشمن را ناکام کنید.
دیدار جمعی از حافظان و قاریان قرآن نونهال و نوجوان 28/ 06/ 1386
ظرفیت حج و پاسخگویی به شبهات
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: طرح برخی شبهات می تواند باب جدیدی برای تبیین و تبلیغ باز کند ضمن آنکه پاسخگویی به شبهات ضروری است.
ایشان با اشاره به برگزاری با شکوه تر مراسم برائت از مشرکین و دعای پر فیض کمیل در مدینه النبی افزودند: توسل پشتوانه اقدامات شماست و باید این عروه الوثقی را حفظ کرد و امروز حج با تلاشهای صورت گرفته، به پایگاه روشنگری تبدیل شده است که باید این اقدامات با قوت ادامه یابد.
دیدار دست اندر کاران مراسم حج 30/ 09/ 1388
پاسخگویی به شبهات موجب ترویج و تعمیق معارف اسلامی
رهبر انقلاب اسلامی، پاسخگویی حوزه های علمیه به شبهات مختلف را از دیگر مصادیق تکیه نظام اسلامی بر علمای دین خواندند و افزودند: هدف دشمنان نظام از تزریق مستمر شبهات گوناگون دینی، سیاسی و اعتقادی به جامعه، مخدوش کردن مبانی نظام اسلامی است لذا اقدام علما و فضلای حوزه ها در بر طرف کردن این شبهات غبار انگیز از ذهن جامعه، کمک به نظام اسلامی است و نظام در واقع از این زوایه نیز به حوزه ها، متکی است.
رهبر انقلاب اسلامی حوزه های علمیه را به حضور فعال در عرصه های جهانی فلسفی، فقهی و کلامی توصیه کردند و افزودند: حوزه باید با توجه به نظریات مکاتب گوناگون در مسائل مختلف، برای همه مسائل و نیازهای مطرح در جهان پاسخهای مستدل، قوی و قانع کننده ارائه کنند.
دیدار علما، فضلا، اساتید، مدیران مدارس و طلاب حوزه علمیه قم 29/ 07/ 1389
حوزه نظام و ابعاد پاسخگویی (پاسخگویی به شبهات دینی اعتقادی معرفتی سیاسی و...)
امروز حوزه نباید در صحنه های متعدد فلسفی و فقهی و کلامی در دنیا غائب باشد. این همه سؤال در دنیا و در مسائل گوناگون مطرح است ؛ پاسخ حوزه چیست؟ نه باید غائب باشد، نه باید منفعل باشد ؛ هر دو ضرر دارد. فکر نو لازم است، پاسخ به نیازهای نو به نو لازم است که دارد مثل سیل در دنیا مطرح می شود، باید شما برایش جواب فراهم کنید. جواب شما باید ناظر باشد به این نیاز، و نیز ناظر باشد به پاسخهائی که مکاتب و فرقه های گوناگون می دهند. اگر از جوابهای آنها غافل باشید، پاسخ شما نمی تواند کار خودش را انجام دهد.باید پاسخ قوی، منطقی و قانع کننده بیاورید وسط. باید پاسخها در دنیا مطرح شود. دائم بایستی صادرات قم - همان طور که عرض کردیم، این قلب معرفتی دنیای اسلام- پمپاژ بشود. امروز خوشبختانه وسائل ارتباطی سریع در اختیار همه هست. شما می توانید اینجا -
اقدامی بکنید، در آن طرف دنیا در همان ساعت از شما بشنوند و استفاده کنند.
دیدار طلاب، فضلا، و اساتید حوزه علمیه قم 29/ 07/ 1389
استقبال حوزه از طرح سؤال و شبهه لازمه پایبندی به هویت علمی
رهبر انقلاب اسلامی «علم» را پایه اصلی حوزه های علمیه برشمردند و خاطر نشان کردند: اساس حوزه علمیه، بر علم استوار است و بنابراین حوزه باید به لوازم «علم محوری» پایبند باشد.
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای، استقبال از طرح سؤال و شبهه را از جمله لوازم پایبندی حوزه ها به هویت علمی دانستند و افزودند: علم، پرسش زا و پرسش آفرین است و «مجموعه های علم محور» از جمله حوزه، باید با روی باز با سؤال و شبهه و ابهام روبرو شوند.
رهبر انقلاب اسلامی، با اشاره به بروز عرصه ها و وسائل جدید و تأثیر گذار در افکار عمومی داخل و خارج، خاطر نشان کردند: امکان بروز مستمر افکار و شبهات گوناگون، وظایف حوزه را بسیار سنگین تر و توجه حوزه به رشته های جدید و متنوع را ضروری ساخته است که باید برای اینکار برنامه ریزی شود.
منبع: پاسخگویی به سوالات و شبهات دینی از منظر ولی امر مسلمین حضرت آیت الله العظمی سید علی حسینی خامنه ای (مدظله العالی
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}