دو دریافت اصلی اقتصادی مارکس
همه می دانند که طریقه ی مارکس تازه ترین شکل سوسیالیسم است و از بیش از پنجاه سال پیش بر تمام اشکال دیگر سایه انداخته و آنها را با تحقیر تمام به عنوان مشاعر خیالباف برکنار زده است. ولی نکته قابل توجه آنکه این منهج اجتماعی برخلاف
نویسنده: شارل ریست
مترجم: کریم سنجابی
مترجم: کریم سنجابی
همه می دانند که طریقه ی مارکس تازه ترین شکل سوسیالیسم است و از بیش از پنجاه سال پیش بر تمام اشکال دیگر سایه انداخته و آنها را با تحقیر تمام به عنوان مشاعر خیالباف برکنار زده است. ولی نکته قابل توجه آنکه این منهج اجتماعی برخلاف پیشینیان خود- مثلاً مانند اشتراکیان قدیم و یا اصحاب فوریه- نمی خواهد عاصی شناخته شود و به هیچوجه از اصول عقاید اقتصادشناسان مدرسی تحاشی نمی جوید و برعکس مدعی ادامه آنها، تکمیل و تجدید آنها با استدراک کاملتر و جامعتر است.
بی آنکه مدعی باشیم مسلکی را که بر تمام اصول دانش اقتصاد وارد و مدعی تجدید آنها است در یک کلام خلاصه کنیم، کوشش می نمائیم که دو دریافت اصلی اقتصادی مارکس را روشن سازیم: که یکی از آنها انگاره ی اضافه کار و اضافه ارزش است و دیگری قانون سلب مالکیت خودکار، و یا چنانکه معمولاً و به اصطلاح آشناتر ولی نارساتر می گویند قانون تمرکز. انگاره نخستین مبتنی بر درک خاصی از داد و ستد و ارزش و انگاره دوم نتیجه ی دریافتی ویژه از تحول اقتصادی است. و یا به عبارت دیگر برای آنکه اصطلاح اوگوست کنت را در مورد آنها بکار برده باشیم، اولی نظر در روابط اقتصادی در حال سکون و استقرار و دومی نظر در احوال تحرک و تحول آنها است.
منبع: ژید، شارل؛ ریست، شارل؛ (1380)، تاریخ عقاید اقتصادی(جلد دوم: از مکتب تاریخی تا جان مینارد کینز)، تهران، مؤسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، چاپ سوم.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}