قرآن و کلام
به فقه، علم فروع ( شناخت چون و چند احکام فرعی شرعی: نماز، روزه، حج، جهاد و غیره همه و هر یک با شرایطش) و به کلام علم اصول عقاید می گویند. کلام عقیده شناسی و در مرکز آن خداشناسی است و شاید بتوان گفت « جدال احسن»
نویسنده: بهاء الدین خرمشاهی
به فقه، علم فروع ( شناخت چون و چند احکام فرعی شرعی: نماز، روزه، حج، جهاد و غیره همه و هر یک با شرایطش) و به کلام علم اصول عقاید می گویند. کلام عقیده شناسی و در مرکز آن خداشناسی است و شاید بتوان گفت « جدال احسن» مناظره و مباحثه علمی با مخالفان با رعایت اخلاق و ادب که در قرآن کریم- به ویژه با تأکید بر قید « احسن» یعنی سنجیده، اخلاقی، مهرآمیر، و غیر خصمانه بودن آن آمده است، یکی از مهمترین اصول و مبانی علم کلام یا به تعبیر ابوحنیفه فقه اکبر است.
درباره اصول عقاید ( توحید، نبوت عامه و خاصه، معاد و فرجان شناسی که سه اصل مقبول اهل سنت است] به اضافه عدل و امامت که مجموعاً به عنوان اصول پنجگانه اعتقادی مقبول اهل تشیع است) و نیز فراتر از آن ایمان به قرآن، وحی، فرشتگان، موجودات و امور غیبی دیگری چون جن، عرش الهی، کرسی، لوح، قلم، ثبت اعمال نیک و بد هر انسان، حقانیت حساب و کتاب و میزان ( کتاب از سنجش اعمال)، اعتقاد به اسما و صفات الهی- و این امر تا بدانجا مهم است که گاه کلام و گاه عرفان را علم اسما و صفات شمرده اند- ایمان به بهشت و دوزخ واقعی که به قول ملاصدرا و برخی حکمای دیگر، واقعی اعلم از مادی طبیعی است. یعنی چیزی ممکن است واقعی باشد، اما مادی و طبیعی نباشد. عکس آن نیز صادق است. یعنی ممکن است مادی، طبیعی و واقعی نما باشد، اما در نهایت و تحلیل آخر واقعیت نداشته باشد و به عبارتی، حق و حقیقت ثابت و لایتغیر نباشد و فقط از نظر حواس و یا حتی عقل عادت زده و ظاهر نگر عادی بشری واقعی نموده باشد. اما اینکه تعریف های واقعیت کلام است و چگونه می توان به مدد عقل فردی یا حتی جمعی بشری، با اتکا به هر علمی که انسان در حیات جمعی و اجتماعی خویش پدید آورده است، به صدق آن یا آنها پی برد، امری دشوار است. ما درباره صدق واقعیت ها و حقیقت های ایمانی مانند قول به وجود، وجوب، و وحدانیت خداوند، وحیانیت قرآن، صدق رسالت و نبوت رسولان و انبیا و
نیز وجود آخرت و بهشت و دوزخ، به تعلیم قرآن و عملکرد جمعی انسانی، از ایمان که حاق معنای آن ایمان به غیب است ( و این قید رد قرآن کریم و احادیث، مکرر آمده است)، استفاده و استمداد می کنیم. همین است که در قرآن کریم آمده که به کل بشریت علم اندکی عطا شده است.
باری، علم کلام ( مسامحتاً برابر با الهیات) متکفل بحث عقلی و استدلال در مفهوم یا مقبول سازی اقلام ایمان و دفاع از انتقادهای شکاکان یا منکران است. در قران کریم که مانند سایر کتب قدسی و آسمانی، در آن حتی برای مهمترین موضوع ایمان، یعنی وجود خداوند، استدلال های عقلی- فلسفی صورت نگرفته، گاه برای اصول عقایدی چون توحید و معاد استدلال های نیرومندی شده است.
منبع مقاله :
خرمشاهی، بهاء الدین؛ ( 1390)،قرآن در زندگی و فرهنگ عامه، تهران، مؤسسه فرهنگی دانش و اندیشه معاصر، چاپ اول
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}