آشنایی با نام های خداوند: الحفی
به معنی دانا و محیط و مهربان است و مداومت بر این اسم برای وقوف بر ضمایر نافع است و خواندن این اسم تا نود و هشت مرتبه برای حصول دوستی و محبّت مفید است و مکسّر این اسم را همراه داشتن نیز برای حصولِ علم و معرفت فایده ی بسیاری دارد:
عدد ابجدی: 98 الحفی به معنی دانا و محیط و مهربان است و مداومت بر این اسم برای وقوف بر ضمایر نافع است و خواندن این اسم تا نود و هشت مرتبه برای حصول دوستی و محبّت مفید است و مکسّر این اسم را همراه داشتن نیز برای حصولِ علم و معرفت فایده ی بسیاری دارد:
ال |
ح |
ف |
ی |
ی |
ال |
ف |
ح |
ح |
ی |
ف |
ال |
شکل شماره(1)
پژوهه در مفهوم الحفیّ از مترجم
این واژه از اسمای خداوند و به معنی «مهربان» می باشد که وزن صرفی آن- صفت مشبهه- دلالت بر دوام آن دارد. این واژه در قرآن کریم دوبار و به دو معنی آمده است:1) «یَسئَلُونَکَ کَانَّکَ حَفِیُّ عَنها»(اعراف/187) که بنا به سیاق آیه گفته ی اهل تفسیر به معنی «عالِم» است. این واژه در آیه ی مذکور به عنوان صفت پیامبر قلمداد شده که مورد نفی قرار گرفته است.
2) «سَاَستَغفِرُلَکَ رَبّی اِنَّهُ کانَ بِی حَفِیّاً»(مریم/47) که در این آیه به معنی مهربان است و ماده ی آن مقتضی دوام صفت و عطاکردن به لطف است. این واژه در آیه ی مذکور صفت خداوند می باشد که ابراهیم (علیه السّلام) آن را به این صفت فراخوانده است. خداوند زیباست و زیبایی ها را دوست دارد.
در حدیث قدسی آمده است که خداوند متعال می فرماید: «بنده ی من به آن حقّی که بر من داری، تو را دوست می دارم و به آن حقّی که بر تو دارم مرا دوست داشته باش». و نیز در حدیث است از "حضرت حقّ" که: «اگر آنهایی که به من پشت کرده اند می دانستند چه اندازه انتظار دیدار آنها را می کشم و چه مقدار مشتاق توبه و بازگشت آنها هستم هر آینه از شدت شور و شوق نسبت به من جان می دادند و تمام بندبند اعضای بدن آنها به خاطر عشق به من از هم جدا می شد».
واژه ی «حَفِیّ» در اصل به معنی کسی است که پی در پی از چیزی سؤول می کند و با دقت و اصرار به تعقیب آن می پردازد و از آن جا که اصرار در "سؤال" باعث پیشرفت علم و دانش می شود، گاهی این کلمه به «عالم و دانشمند» آمده است، چنانکه در آیه 187 سوره ی اعراف آمده است که از پیامبر درباره ی قیامت می پرسند و آیه ی کریمه چنین بیان می فرماید: «گویی که تو وقت قیامت را می دانی»(کَانّکَ حَفِیّ عَنها)، و خداوند می فرماید؛ در پاسخ آنها بگو: «خدا آگاه به قیامت است». «قاموس قرآن» واژه ی مذکور را در ماده ی «حَفَوَ» آورده است [«حَفَوَ» و «حفی» در دو مصدر حَفاوَة و حَفایة و حِفایة هر دو آمده است].
«قاموس قرآن» می گوید: «اِحفاء» به معنی «مبالغه در سؤول یا مبالغه در دانستن حال شخص است» و نیز از قول «طبرسی» می نویسد: «حَفیّ» به معنی عالم است، یعنی شخص آن قدر سؤال می کند تا آگاه شود.
«مفردات راغب» معنی حفیّ را «مهربان» می داند و میگوید: اصل این معنی (مهربانی)، از اَحفَیتُ الدَّابَّةِ است که معنی جمله می شود: «در مهربانی به آن حیوان مبالغه کردم».
واژه «حَفیّ» نوعی مبالغه در اکرام و نیکویی کردن» را در بردارد.
نویسنده: ملاحبیب الله شریف کاشانی
مترجم و شارح: استاد محمد رسول دریایی
مترجم و شارح: استاد محمد رسول دریایی
منبع: شریف کاشانی، ملاحبیب الله؛ (1383)، خواص و مفاهیم اسماء الله الحُسنی(نامهای زیبای خداوند)، ترجمه ی محمدرسول دریایی، تهران: نشر صائب، چاپ ششم
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}