منبع:راسخون
روغن ماهی مکمل مهمی برای سلامتی است به این دلیل که حاوی اسیدهای چرب امگا 3 بوده که برای بیماران قلبی و بیماریهای التهابی خاصی تجویز میشود. با این حال، این روغن با عوارض جانبی از خفیف تا شدید همراه است. جهت کسب اطلاعات بیشتر ادامهی مطلب را بخوانید.
گفته میشود که روغن ماهی بسیار سالم میباشد به این دلیل که حاوی اسیدهای ضروری مانند امگا 3، ایکوزاپنتانوئیک و دوکوزاهگزانوئیک است. وجود این اسیدها، به ویژه اسیدهای چرب امگا 3، برای سلامت قلب ضرورت دارد. مصرف مکملهای آنها برای افرادی که مبتلا به مشکلات قلبی، آرتریت روماتوئید، اختلال دو قطبی، فشار خون بالا، سرطان و آسم میباشند، توصیه میشود.
روغن ماهی معمولاً از استخراج و بیرون کشیدن روغن از بافتهای ماهیهای آب سرد مانند ماهی خال مخالی، ماهی کاد، قزلآلای دریاچه، ماهی آزاد، ماهی تن آلباکور و سفره ماهی بدست میآید. اسیدهای چرب امگا 3 در بدن ماهی تولید نمیشوند. آنها این اسیدها را از غذایی که در زیر آب میخورند، بدست میآورند. با این حال، این احتمال وجود دارد که ماهی مواد سمی را نیز مصرف نماید. این سموم در روغن میتواند منجر به عوارض جانبی خاصی شوند.
با توجه به افزایش تقاضا، بسیاری از شرکتها شروع به تولید مکملهای روغن ماهی کردهاند. در حالی که میخواهید یکی از آنها را انتخاب کنید، توجه به این نکته حائز اهمیت است که این محصول از کیفیت خوبی برخوردار باشد. بسیاری از اوقات، بعضی افراد با مصرف قرصهای روغن ماهی دچار مشکلاتی میشوند. اجازه دهید نگاهی به برخی از عوارض جانبی روغن ماهی بیاندازیم.
معایب روغن ماهی
• یکی از متداولترین ایرادات و اشکالات آن، تجربهی طعم ماهی در دهان است. همچنین این احتمال برای افراد وجود دارد که پس از مصرف قرصهای آن دچار آروغ شوند. این موارد ممکن است عوارض جانبی کوچکی به نظر برسند، اما میتوانند ناراحتی زیادی ایجاد کنند.
• عوارض جانبی دیگر آن درد معده است، که اغلب به اسهال منجر میشود. زمانی که افراد شروع به مصرف روغن ماهی میکنند، به احتمال زیاد متوجه چرب شدن مدفوع و گاهی حتی لکههای خون در مدفوع خود میشوند.
• آنها همچنین ممکن است در خطر دچار شدن به سوزش سردل یا ریفلاکس اسید قرار گیرند. بسیاری نیز داشتن حالت تهوع در چند روز اول را گزارش کردهاند.
• روغن ماهی همچنین میتواند به خونریزی بیش از حد منجر شود. افراد ممکن است خون دماغ، سکته، و وجود خون در ادرار را تجربه کنند. این اتفاق به این دلیل رخ میدهد که مصرف روغن ماهی منجر به کاهش تجمع پلاکت میشود.
• افراد دیابتی بایستی قبل از استفاده از چنین مکملهایی با پزشک خود مشورت کنند، به این دلیل که سطح قند در بدن به علت مصرف روغن ماهی بالا میرود. استفاده از آن همچنین با عملکرد داروهای دیابتی تداخل پیدا میکند.
• استفاده بیش از حد آن میتواند خطر سکته هموراژیک و آسیبهای مغزی را بالا ببرد. برخی از علائم شایع خونریزی مغزی به دلیل استفاده از روغن ماهی، سردرد، تغییراتی در گفتار یا بینایی و ضعف در پاها یا بازوها را شامل میشود. این وضعیت بسیار شدید بوده و چنانچه هریک از این علائم بوجود آمد، بایستی فوراً به پزشک مراجعه کرد.
• گفته میشود که مصرف روغن ماهی توانایی بدن در جذب ویتامینهای ضروری خاصی مانند ویتامینA ، D، E و K، را کاهش داده و موجب ابتلاء به بیماریهای ناشی از کمبود این ویتامینها میشود.
• همچنین گفته میشود که مصرف روغن ماهی منجر به بالا رفتن سطح کلسترول LDL، که همچنین به عنوان کلسترول بد شناخته شده است، میشود.
چگونه از اثرات جانبی آن جلوگیری کنیم
جهت جلوگیری از عوارض جانبی، بایستی مصرف مکملها را با دوز یا مقدار کم شروع کرد. در ابتدا، افراد ممکن است برخی از عوارض جانبی فوق را تجربه کنند. با این حال، در اکثر اوقات، این عوارض طی چند روز یا چند هفته فروکش میکنند. چنانچه این اتفاق نیافتاد، بایستی با یک متخصص پزشکی مشورت کرد.مارکهای خاصی از مکملهای روغن ماهی، قرصهایی را با کیفیت پایین تولید میکنند، از این رو تغییر مارک و شرکت سازنده گاهی اوقات ممکن است این مشکلات را خنثی سازد. مکملهای روغن ماهی برای سلامت فرد مفید میباشند، اما پیش از شروع دوز یا میزان مصرف آنها، بایستی با پزشک مشورت نمایید. در صورتی که دچار عوارض جانبی آن شدید، بایستی بلافاصله مصرف آن را متوقف کرده و علت این عوارض به جهت جلوگیری از مشکلات بیشتر بایستی مشخص و پیدا شود.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبهی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیههای پزشک متخصص در نظر گرفته شود.
/ج