مترجم: حبیب الله علیخانی
منبع:راسخون
منبع:راسخون
فرایندهای PVD متفرقه
رسوب دهی با باریکه ی خوشه ی یونیزه (ICBD) نیز در دهه ی 1970 بوسیله ی Takagi پیشنهاد شده است. این روش، یک روش اصلاح شده از آبکاری یونی است. اتم ها، از یک منبع محدود تبخیر می شوند و از طریق یک نازل، انتقال می یابند. سرد شدن اتم ها بعد از تبخیر و در حین عبور از نازل، موجب می شود تا یک خوشه تشکیل شود. این خوشه دارای یک چند صد تا چند هزار اتم است.
این خوشه ها، با عبور از ناحیه ی پلاسما، یونیز می شود و سپس به سمت زیرلایه، شتاب می گیرند. انرژی متوسط مربوط به اتم ها در خوشه ی شتاب داده شده، در گستره ی 0.2 تا چند الکترون ولت است. انرژی نسبتا پایین این اتم ها، موجب می شود تا تخریب های شبکه ای ایجاد شده در سطح زیرلایه، کاهش یابد.
فرایند CVD
وقتی یک ترکیب فرار قرار است رسوب داده شود و به همین خاطر، تبخیر می شود و بخارات حاصله به اتم ها و یا مولکول های ماده ی متشکله، تجزیه می شود و یا با گازهای فعال، واکنش می دهد، محصولات واکنشی غیر فراری ایجاد می کند که بر روی سطح زیرلایه رسوب می کنند. این فرایند، فرایند رسوب دهی شیمیایی از فاز بخاز (CVD) نامیده می شود.می باشد. بنابراین، گاز موجود در رآکتور، عمدتاً گاز خنثی است. یون ها و الکترون ها، از میان گازهای خنثی عبور کرده و انرژی خود را از میان الکتریکی موجود در پلاسما، دریافت می کنند. انرژی متوسط الکترون ها، در این حالت از 2 تا 8 eV است که این انرژی مربوط به دماهای الکترونی در حدود 23000 تا 92800 کلوین است. در عوض، یون های سنگین تر، نمی توانند انرژی کافی برای جفت شدن را از میدان الکتریکی دریافت کنند. یون های موجود در پلاسما، انرژی دارند که اندکی از انرژی های مربوط به گاز طبیعی موجود در دمای اتاق، بالاتر است. به طور نمونه وار، دمای مربو به یون های موجود در این نوع پلاسما، در حدود 500 کلوین است.
رسوب دهی شیمیایی با کمک لیزر (laser CVD) نیز به عنوان یکی از روش های CVD اصلاح شده، در نظر گرفته می شود. این واکنش های CVD با تابش نور لیزر فرابنفش و بدون استفاده از برق الکتریکی، فعال سازی می شود.
در بین این فرایندهای رسوب دهی، فرایندهای رسوب دهی با کمک یون مانند کندوپاش، آبکاری یونی و PACVD فرایندهای یونی نامیده می شود.
شرایط رسوب دهی
بیشتر لایه های نازک با استفاده از تبخیر، کندوپاش و رسوب دهی شیمیایی از فاز بخار، تولید می شوند. طبیعت لایه های رسوب دهی شده، بوسیله ی پارامترهای رسوب دهی مانند نرخ رسوب دهی، دمای زیرلایه، نوع مواد زیرلایه و اتمسفر رسوب دهی، تعیین می شوند.ترکیب شیمیایی لایه های رسوب داده شده، بوسیله ی دمای زیرلایه و یا اتمسفر رسوب دهی، تعیین می شود. تحت دماهای پایین زیرلایه، ترکیب شیمیایی مربوط به لایه ی رسوب داده شده، از ترکیب مواد منبع متفاوت است که علت آن، تبخیر مجدد مواد در فشار بخار بالا و در حین رسوب دهی می باشد.
برای آگاهی یافتن از فرایند رسوب دهی لایه ی نازک، ما باید نرخ رشد این لایه های نازک را در نظر بگیریم. تئوری کینتیکی مربوط به گازها، نشان می دهد که تعداد مولکول های گازی تبخیر شده که به سطح زیرلایه برخورد می کند ( )، به صورت زیر بیان می شود:
فشار بخار (تور) مربوط به مولکول های گازی تبخیر شده، M وزن مولی مربوط به مولکول های گازی تبخیر شده، T دمای مولکول های گازی تبخیر شده بر حسب کلوین و جرم ذرات تبخیر شده ی برخورد کننده، می باشد. وقتی زیرلایه ها، در اتمسفری با فشار قرار دارند، مولکول های گازی تبخیر شده، به سطح زیرلایه می رسند و لایه های نازک، بر روی زیرلایه رشد خواهند کرد. اگر ما فرض کنیم که کل مولکول ها، بر روی سطح زیرلایه رسوب کنند (بدون آنکه تبخیر مجدد از زیرلایه رخ دهد)، نرخ رشد مربوط به لایه ی نازک (D) به صورت زیر بیان می شود:
این فهمیده شده است که یک فشار بخار منبع برابر با ، یک نرخ رسوب دهی مطلوب را برای لایه ی نازک، ایجاد می کند. به عنوان یک مثال، برای رسوب دهی لایه های نازک مسی، با در نظر گرفتن ، M=63.5 g ، T=300 K و ، D مسادی 300 nm/sec می شود. در فرایند تبخیر گرمایی، دمای تبخیر عملی برای عناصر فلزی تقریباً برابر با نقطه ی ذوب آنها می باشد. فشار بخار منبعی برابر با ، در دمای 200 تا 300 درجه پایین تر از دماهای شاخص مربوط به مواد دیواره، بدست می آید. این 200 تا 300 درجه کاهش دما، موجب کاهش فشار گاز خروجی به زیر می شود.
خواص کریستالی مربوط به لایه های رسوب داده شده، با انتخاب مواد زیرلایه و دماهای زیرلایه، کنترل می شوند. لایه های نازک آمورف در دماهای زیر دمای کریستالیزاسیون مربوط به لایه ی نازک، بر روی شیشه و یا زیرلایه ی سرامیکی، ایجاد می شود. لایه های پلی کریستال، بر روی زیرلایه های شیشه ای و یا سرامیکی و در دمایی بالاتر از دمای کریستالیزاسیون، ایجاد می شود. لایه های تک کریستال، عموماً بر روی زیرلایه های تک کریستال و به صورت رشد همبافت تولید می شوند. در رشد همبافت، دمای اپیتاکسی با رابطه ی زیر بیان می شود:
که در اینجا، R نشاندهنده ی نرخ رسوب دهی،
مواد زیرلایه ی متداول مانند شیشه، سرامیک و مواد تک کریستال، در جدول های 4 و 5 و 6 نشان داده شده است. روابط اپیتاکسی مربوط به مواد تک کریستال، برای لایه های نازک مختلف، در جدول 7 نشان داده شده است.
شناسایی
یک معیار برای اندازه گیری خواص لایه های نازک، برای مطالعه ی لایه ی نازک و وسایل مربوط، ضروری می باشد. ترکیب شیمیایی، ساختار کریستالی، نوری، الکتریکی و خواص مکانیکی باید برای ارزیابی این لایه ها، اندازه گیری شود.علاوه بر تجزیه و تحلیل ابزاری، ارزیابی خواص الکتریکی و خواص فیزیکیف نیز مهم می باشد. برای مثال، میزان ناخالصی موجود در لایه های فلزی، با اندازه گیری مقاومت الکتریکی و ضریب دمایی لایه، ارزیابی می شود.
استفاده از مطالب این مقاله، با ذکر منبع راسخون، بلامانع می باشد.
منبع مقاله :
Thin Film Materials Technology /Kiyotaka Wasa