الف) روشهای حرکتی برای آرام کردن نوزاد بی قرار
در آغوش گرفتن نوزاد و راه رفتن، اولین واکنش پدر و مادر هنگام گریه نوزاد است. اما روشهای متنوعی برای حرکت دادن نوزاد وجود دارد که احتمالا از آنها اطلاع ندارید.
۱. بالا و پایین رفتن روی توپ یوگا
این روش برای پدر و مادرهای نوزادان کمتر از ۶ ماه مناسب است. میتوانید نوزاد را قنداق کنید و بر روی سینه خود، به صورت عمودی قرار دهید. همان گونه که نوزاد را محکم در آغوش گرفته اید، روی توپ بنشینید و بالا و پایین بروید. نوزاد با این روش به سرعت به خواب میرود. مکیدن پستانک یا انگشت کوچک شما نیز به آرام شدن او کمک میکند.
۲. غلتاندن آرام نوزاد روی توپ یوگا
اگر مشکل نوزاد نفخ باشد، غلتاندن آرام نوزاد بر روی توپ یوگا او را آرام میکند. فشار کمی که در این حالت به معده او وارد میشود، موجب خروج گازهای معده و آرامش یافتن نوزاد میشود.
۳. گرفتن باد گلو
اگر توپ یوگا در دسترس ندارید، میتوانید نوزاد را در آغوش بگیرید به گونهای که سر او روی شانههایتان باشد. سپس به آرامی از کمر به بالای نوزاد را ماساژ دهید. این روش نیز به خروج گارهای معده نوزاد کمک میکند.
۴. نشستن روی صندلی راک (گهواره ای)
نوزاد را در آغوش بگیرید و روی صندلی راک به آرامی تکان بخورید، اگر نوزاد آرام نشد، حرکت خود را سریعتر کنید.
۵. تاب دادن نوزاد در صندلی ماشین
این روش میان پدران از محبوبیت بالایی برخوردار است. نوزاد را در صندلی ماشین قرار دهید و کمربندها را ببندید. سپس صندلی را تاب دهید، خواهید دید که نوزاد به سرعت آرام میشود.
۶. تاب یا گهواره برقی
نوزاد را در قنداق بپیچید و در گهواره برقی قرار دهید. با حرکت گهواره به تدریج نوزاد آرام میشود. اگر گهواره برقی ندارید، آنقدر گهواره را تکان دهید تا نوزاد آرام شود.
۷. ماشین سواری
یک روش قدیمی برای آرام کردن نوزاد بی قرار، ماشین سواری است. البته روش ایده آلی نیست، اما اگر دیگر روشها به بن بست خورد، حتما آن را امتحان کنید. نوزاد را در صندلی ماشین بنشانید، یک سی دی صدای سفید از پلیر خودرو پخش و شروع به حرکت کنید. اگر سی دی صدای سفید ندارید، از اپلیکیشن آن استفاده کنید و یا صدای خش خش رادیو را پخش کنید.
۸. آغوشی
نوزاد را در آغوشی بگذارید و بیرون ببرید، یا داخل خانه حرکت کنید. هنگامی که به خواب رفت، به آرامی او را در تخت قرار دهید. اگر نوزاد نمیخوابد؛ میتوانید همان گونه که نوزاد در آغوشی است به امور منزل رسیدگی کنید.
۹. کالسکه سواری
لباس مناسب تن نوزاد بپوشانید او را با کالسکه بیرون ببرید. سعی کنید با یک سرعت ثابت و بدون توقف حرکت کنید تا نوزاد آرامش پیدا کند.
۱۰. تاب دادن نوزاد در آغوش
روش قدیمی و موثر دیگر تاب دادن نوزاد در آغوش است. نوزاد را ترجیحا قنداق کنید و در آغوش بگیرید. سپس او را به جلو و عقب تاب دهید.
۱۱. اسکات
آیا میخواهید هنگام آرام کردن نوزاد بی قرار ، بخشی از اضافه وزن دوران بارداری را از دست دهید؟ اگر پاسختان مثبت است، این روش را امتحان کنید. نوزاد را در آغوش بگیرید. زانوهایتان را به حالت اسکات (squat) خم کنید، سپس برخیزید.
ب) روشهای مکیدنی برای آرام کردن نوزاد بی قرار
نوزادان با حرکت آرواره ها و مکیدن آرامش پیدا میکنند. شیردهی، مکیدن پستانک و یا انگشت را امتحان کنید.
۱۲. شیردهی
گاهی اوقات شیردهی تنها کاری است که موجب آرامش نوزاد میشود. به ویژه از ساعت ۵ عصر به بعد، نوزادان نیاز به آرامش بیشتری دارند که شیردهی این امکان را برایشان فراهم میکند. ممکن است مجبور شوید تمام ساعات غروب را به نوزادتان شیر دهید، خسته کننده است، ولی ارزشش را دارد. نوزاد در این زمان بیش از آنکه نیاز به شیر داشته باشد؛ به دنبال آرامش زمان شیردهی است.
۱۳. پستانک
اگر خوش شانس باشید، مکیدن پستانک نیز نوزاد شما را آرام میکند.
۱۴. مکیدن انگشت
نوزادانی که تمایل به مکیدن پستانک ندارند، "یک چیز واقعیتر" مانند انگشت کوچک شما را برای مکیدن ترجیح میدهند. عجیب است؟ شاید! ولی موثر است!
ج) استفاده از صدای سفید
شنیدن صدای سفید یا نویز سفید، فضای رحم را برای نوزاد یادآوری میکند و موجب آرامش او میشود. برای ایجاد چنین صدایی راههای زیر را امتحان کنید.
۱۵. جارو برقی
آرام کردن با پخش صدای جاروبرقی برای نوزاد، یک کلیشه قدیمی و موثر است. به یاد داشته باشید که محیط رحم برای نوزاد بسیار پر سروصدا بوده است؛ بنابراین صدای جاروبرقی او را اذیت نمیکند، نگران نباشید.
۱۶. اپلیکشین صدای سفید
برنامههای زیادی برای گوشیهای موبایل اندروید و اپل وجود دارد که صدای سفید پخش میکنند. احتمالا صدای لالایی یا امواج آرام دریا، برای آرام کردن نوزاد بی قرار شما کارساز نیست. صدای سشوار، خشک کن، فن یا خش خش رادیو را امتحان کنید.
۱۷. دستگاه خشک کن
صدای بلند دستگاههای خشک کن، نوزاد گریان را به سرعت آرام میکند. بهتر است فاصله مناسبی از دستگاه داشته باشید.
۱۸. پنکه، فن و هود
اگر صدای پنکه یا فن کارساز نیست، صدای بلند هود آشپزخانه حتما او را آرام میکند.
۱۹. در گوش نوزاد بگویید: هیششش
اگر هیچ صدای سفید دیگری در دسترس ندارید، گفتن هیششش در گوش نوزاد، معمولا موثر است. خواهید دید که گریه او متوقف میشود و با تعجب به شما نگاه میکند. اگرچه این روش موثر است، اما بیش از یک یا دو دقیقه نمیتوانید انجام دهید، زیرا نفس کم میآورید!
۲۰. نشستن کنار ماشین ظرفشویی
صدای یکنواخت و آرامش بخش ظرفشویی نیز راه دیگری برای آرام کردن نوزاد بی قرار است. اگر به تنهایی موثر واقع نشد، گهواره نوزاد را در کنار آن قرار دهید و نوزاد را تاب دهید.
۲۱. صدای بلند موسیقی
اگرچه استفاده از صدای سفید برای نوزاد بهتر است، اما صدای بلند موسیقی نیز همان کار را میکند. البته بهتر است صدا از حالت معمولی صحبت کردن، بلندتر نباشد. اگر گریه نوزاد شدیدتر شد احتمالا صدا خیلی بلند است.
د) روشهای موثر دیگر
۲۲. قنداق کردن از قدیمیترین روشهای آرام کردن نوزاد بی قرار
همانگونه که میدانید نوزادان تمایل دارند تا در محیطی مشابه رحم باشند. قنداق کردن این احساس را به نوزاد میدهد. نوزاد در قنداق احساس گرما، امنیت و آرامش میکند و دستها و پاهای کوچکش در جای مطمئنی هستند. اگرچه بیشتر نوزادان وقتی قنداق میشوند راحتتر میخوابند، اما نسبت به قنداق شدن مقاومت میکنند. میتوانید هنگام قنداق کردن نوزاد را در آغوشتان بگیرید و از سویی به سوی دیگر تاب دهید تا او اجازه دهد قنداقش کنید.
۲۳. حرکت پا دوچرخه
نوزاد را به پشت روی سطح نرم و راحتی بخوابانید. به آرامی و با یک حرکت دایره ای، پاهای او را به سمت شکم ببرید. حرکت دوچرخهای پاها به خروج گازهای معده نوزاد و آرام شدن او کمک میکند.
۲۴. معجزهای به نام ماساژ
لازم نیست یک ماساژور حرفهای باشید یا تکنیکهای خاصی را آموزش دیده باشید. لمس و نوازش ملایم نوزاد، همراه با یک فشار اندک میتواند او را آرام کند. ماساژ نوزاد در قسمت دستها، پاها، شکم و کمر او را امتحان کنید.
۲۵. پنج راز آرام کردن نوزاد بی قرار (نقل از کتاب شادترین کودک محله)
حتما اسم کتاب «شادترین کودک محله» اثر هاروی کرپ را شنیده اید. در این کتاب پنج راز آرام کردن نوزاد بی قرار به اختصار اینگونه آمده است:صدای هیششش یا هر صدای سفید دیگر
خواباندن نوزاد به پهلو
قنداق کردن
مکیدن (پستانک یا انگشت)
تاب دادن (در آغوش یا گهواره)
۲۶. خواباندن نوزاد روی شکم
اگر گاز معده دلیل بی قراری نوزاد است، او را روی شکم بخوابانید. فشار وارد شده روی شکم موجب خروج گازهای معده و به آرامش رسیدن نوزاد میشود.هشدار: برای نوزادان تازه متولد شده، زمان خواباندن شکم باید کوتاه باشد و نظارت دائمی وجود داشته باشد تا از خطر مرگ ناگهانی نوزاد یا SIDS پیشگیری شود.
۲۷. هوای تاره
استنشاق هوای تازه، کلیشه قدیمی دیگری است که در آرام کردن نوزاد بی قرار موثر است. تنها کاری که باید انجام دهید باز کردن پنجره، رفتن به تراس یا حیاط خانه برای یک تا دو دقیقه است. حواس پرتی موجب میشود تا نوزاد فراموش کند چرا گریه میکرده است.
۲۸. حمام کردن
حمام گرم یکی از راههای آرام کردن نوزادان است. دمای آب را حتما تنظیم کنید. تماس با آب سرد موجب بلندتر شدن جیغهای او میشد. اگر تمایلی به قرار گرفتن در وان ندارد، او را در آغوش بگیرید و با هم در وان بنشینید.همچنین برای نوزادانی که با شیردهی مشکل دارند نیز میتوانید این روش را انجام دهید، آب گرم باعث آرامش و شیر خوردن نوزاد میشود.
۲۹. کاهش محرکهای محیط
اگر چه برخی نوزادان محیطهای شلوغ و پرصدا را دوست دارند، اما هنگام بی قراری نوزاد میتوانید به یک اتاق تاریک و آرام بروید. شاید تنها چیزی که او نیاز دارد، اندکی آرامش باشد.
۳۰. قرار دادن نوزاد روی تخت یا زمین
حتی نوزادان بغلی هم، نیاز دارند مدتی در آغوش شما نباشند و دست و پا بزنند. اگر همه روشها امتحان کرده اید و ناموفق بوده اید، او را در تختش یا جای امنی روی زمین قرار دهید و ببینید چه واکنشی نشان میدهد.
۳۱. کمپرس گرم روی شکم نوزاد
کمپرس گرم یا یک بطری گرم پوششدار را روی شکم نوزاد بگذارید تا موقتا او را آرام کند.
۳۲. شربت گریپ میکسچر
برخی خانوادهها آن را معجزه میدانند. امتحانش ضرری ندارد، دوز مناسبی از آن را به نوزاد بدهید و نتیجه آن را ببینید.
۳۳. قطره رفع نفخ
اگر احتمال میدهید گریه نوزاد از نفخ باشد، دادن چند قطره از داروی رفع نفخ نوزاد ضرری ندارد.
۳۴. تماس پوست با پوست
روش موثری برای آرام کردن نوزاد، برقراری تماس پوست با پوست است. تماس پوستی به ویژه اگر همراه با شیردهی از پستان مادر یا شیشه شیر باشد، موجب احساس آرامش و امنیت نوزاد میشود.
۳۵. درآوردن تمام لباسهای نوزاد
برخی نوزادان عاشق لباس پوشیدن هستند و برخی دیگر از آن متنفرند! آیا میدانید نوزاد شما کدام را ترجیح میدهد؟ تمام لباسهای نوزاد را در بیاورید؛ حتی پوشک! او را روی یک حوله نرم بخوابانید و ببینید چه واکنشی نشان میدهد. ممکن است از نتیجه کار تعجب کنید!
۳۶. هنگامی که دوش میگیرید نوزاد را با خود به حمام ببرید
نوزاد را در کریر یا صندلی ماشین بگذارید و در گوشه امنی از حمام قرار دهید. خودتان مشغول دوش گرفتن شوید. هواکش حمام را هم روشن کنید. ترکیب صدای فن و ریختن قطرات آب بر روی زمین برای نوزاد آرامش بخش است.منبع: سایت ستاره