نحوه کاشت و نگهداری از گل حسن یوسف: آبیاری، نور، خاک، تکثیر و...

گیاه حسن یوسف یکی از گیاهان زینتی زیبا، مقاوم و همیشه سبز است که تنوع زیادی دارد و برای پرورش و نگهداری در محیط آپارتمان بسیار مناسب است.
شنبه، 1 ارديبهشت 1403
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: زینب اندجی گرمارودی
موارد بیشتر برای شما
نحوه کاشت و نگهداری از گل حسن یوسف: آبیاری، نور، خاک، تکثیر و...
گیاه حسن یوسف گیاهی ارزان و مقاوم است که به‌راحتی می‌توانید از آن در خانه نگهداری کنید. نور فراوان، هوای گرم و آبیاری منظم از جمله نیاز‌های اصلی گیاه حسن یوسف است که باید به آن‌ها توجه ویژه‌ای داشته باشید. در ادامه همراه ما باشید تا علاوه‌بر معرفی این گیاه زیبا به نکاتی در مورد شیوه پرورش، تکثیر و درمان آفات و بیماری‌های آن بپردازیم.

حسن یوسف یک گیاه علفی دولپه‌ای است. این گیاه یک ریشه عمودی بلند و ضخیم دارد که توسط ریشه‌های کوچک‌تر احاطه شده و رگبرگ‌هایی شبکه مانند روی برگ‌هایش دارد. همچنین به جای اینکه هر ساقه یک گل داشته باشد، چند گل دارد. با وجود اینکه اکثر مردم حسن یوسف را سالانه تهیه می‌کنند، اما این گیاه می‌تواند گیاهی پایا باشد و چندین سال عمر کند.

نکته‌ای که در نگهداری حسن یوسف باید مدنظر داشته باشید این است که حسن یوسف به‌شدت در برابر سرما آسیب‌پذیر است. بنابراین در طول نگهداری از حسن یوسف به این نکته توجه داشته و آن را در محیطی که سوز سرما به آن برسد قرار ندهید، به‌خصوص اگر در منطقه‌ای سردسیر زندگی می‌کنید.
 

روش نگهداری گل حسن یوسف

آبیاری

وقتی برای اولین بار حسن یوسف را می‌کارید، چه در باغچه و چه در گلدان، باید آب زیادی به آن بدهید تا جایی که خاک اشباع شود، اما در ادامه نگهداری حسن یوسف باید فقط زمانی به گیاه آب بدهید که خاک گیاه رو به خشکی رفته باشد. به‌عبارت دقیق‌تر خاک حسن یوسف باید مرطوب باشد و بیش‌از حد خیس نشود، چون ریشه‌های این گیاه در صورت خیس ماندن مستعد پوسیدگی است. البته که ناگفته نماند چه در نگهداری گل حسن یوسف و چه در نگهداری سایر گیاهان آپارتمانی آبیاری بیش‌از حد و غرقاب کردن گیاه یک حرکت اشتباه بوده و باعث پوسیدگی ریشه‌های گیاه می‌شود.

حسن یوسفی که در گلدان کاشته شده باشد نسبت به گیاهی که در باغچه کاشته شده باشد آب بیشتری طلب می‌کند. ازاین‌رو اگر برای نگهداری حسن یوسف گلدان را انتخاب کرده ‎اید در طول فصل‌های گرم سال، مرتبا خاک آن را با فرو کردن انگشت‌تان داخل خاک چک کنید تا گیاه تشنه نماند.
 

نور مورد نیاز برای نگهداری گل حسن یوسف

حسن یوسف در زادگاه اصلی خود اکثرا در سایه است به همین خاطر باید در خانه نیز شرایطی مثل محل زندگی‌اش فراهم کنید و آن را از آفتاب مستقیم دور نگه دارید.
نکته‌ای که در نگهداری از حسن یوسف باید به آن توجه داشته باشید این است که آن را به‌هیچ‌وجه در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید، چون نور مستقیم و شدید باعث می‌شود تا برگ‌های حسن یوسف بسوزد و رنگ‌های چشم نواز برگ‌ها محو شود. همچنین ممکن است لبه برگ‌ها قهوه‌ای شود یا لکه‌های بی‌رنگی روی برگ ایجاد شود.

باتوجه به آنچه گفته شد، بهترین محل برای حسن یوسف جایی است که نور صبح را دریافت کند و در بعداز ظهر در سایه بماند، زیرا آفتاب بعدازظهر بسیار قوی‌تر از آفتاب صبح است و به گیاه آسیب می‌زند. با این کار گیاه هم نور طبیعی خورشید را دریافت می‌کند و هم سایه دلخواهش را می‌گیرد تا رنگ برگ‌ها حفظ شود.

اگر شرایط ایجاد سایه در بعداز ظهر را ندارید می‌توانید سراغ گونه‌هایی از حسن یوسف بروید که طاقت آفتاب بعداز ظهر را داشته باشند. ازاین‌جهت بهتر است قبل از تهیه این گیاه از محل نگهداری و گونه‌ای از این گیاه که قصد خریدش را دارید آگاهی لازم را کسب کنید.
 

دمای مناسب برای نگهداری حسن یوسف

حسن یوسف یک گیاه گرمسیری است پس قاعدتا گرما را دوست دارد. این گیاه می‌تواند دمایی بین 21 درجه تا 37 درجه را تحمل کند و با فصل‌های گرم مشکلی ندارد، اما درباره سرما کم طاقت است، به‌طوری‌که وقتی دمای هوا به 10 درجه سانتی‌گراد برسد این گیاه طاقتش را از دست می‌دهد. اگر برای نگهداری از گل حسن یوسف گلدان را انتخاب کرده‌اید، بهترین کار این است که در زمان سرما گلدان را به محلی گرم نورگیر با نور غیرمستقیم منتقل کنید.
 

رطوبت مورد نیاز برای نگهداری گل حسن یوسف

حسن یوسف به محیطی مرطوب نیاز دارد، محیطی که سطح رطوبت آن متوسط باشد؛ ازاین‌رو اگر محیطی که برای نگهداری حسن یوسف انتخاب کرده‌اید به‌اندازه کافی مرطوب نیست، از تکنیک های تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی استفاده کرده و میزان رطوبت محیط را به بالای 50 درصد برسانید.
 

خاک مناسب برای نگهداری از حسن یوسف

خاک مناسب برای نگهداری از گل حسن یوسف خاکی است که زهکشی عالی داشته باشد، ازاین‌رو موقع خرید خاک برای گیاه حتما به این نکته توجه داشته و خاکی با زهکشی عالی برای آن تهیه کنید.
 

کوددهی

در طول نگهداری از گل حسن یوسف بهتر است در فصل‎های بهار و تابستان ماهی یکبار به آن کود بدهید. در فصل‌های پاییز و زمستان نیز گیاه نیاز به کوددهی نداشته و نباید به آن کود بدهید، چون حسن یوسف در این فصل‌ها در حال استراحت است. کود مناسب برای حسن یوسف یک کود مایع متعادل است، البته برای داشتن برگ‌هایی بزرگ و خوش‌رنگ بهتر است از کودی استفاده کنید که سطح نیتروژن بالایی دارد.
 

روش‌های تکثیر گیاه حسن یوسف

گیاه حسن یوسف را می‌توان به دو روش رایج  کشت بذر و قلمه زدن تکثیر کرد. در ادامه مراحل هر دو روش را بررسی خواهیم کرد:

قلمه زدن گیاه حسن یوسف
این روش برای تکثیر حسن یوسف از کاشت آن آسان تر خواهد بود. قلمه‌ی این گیاه به راحتی در آب ریشه می‌زند و سپس آماده‌ی کشت است. نکته‌ای که باید به آن توجه کرد انتخاب گیاه سالم و بالغ برای قلمه زدن است که مهم ترین قسمت تکثیر حسن یوسف به شمار می رود. قلمه زدن به دو شکل ریشه دار کردن مستقیم در خاک و در آب انجام می‌شود.

برای شروع، یک گیاه مادر را برداشته و تعدادی قلمه از آن بگیرید‌. بهتر است این کار را در فصل تابستان شروع کنید. شاخه‌ای که از گیاه مادر می‌برید باید حدود ۱۰ تا ۱۵ سانتی‌متر باشد. سعی کنید برش را از زیر گره‌ی برگ گیاه و به صورت اریب انجام دهید. بعد از برش، برگ‌های قلمه را از ساقه جدا کنید. زیرا قلمه باید تمام توان خود را برای ریشه زدن بگذارد.

یک گلدان مناسب بردارید و خاکی مخلوط از خاک برگ، خاک باغچه و ماسه را درون آن بریزید. وسط خاک گلدان را گود کرده و قلمه را درون آن قرار دهید و پای آن را پر کنید. گلدان را حداقل تا پایین‌ترین گره بدون برگ شاخه پر از خاک کنید. بعد از تمام مراحل گلدان را در معرض نور مستقیم خورشید قرار داده و صبر کنید. به طور معمول بعد از دو تا سه هفته جوانه‌هایی در گیاه جدید می‌بینید که به معنای ریشه دار شدن گیاه حسن یوسف است.

قلمه زدن گیاه حسن یوسف در آب
مانند قلمه زدن مستقیم از گیاه مادر قلمه بگیرید و این بار قلمه را به جای خاک درون آب قرار دهید تا ریشه دار شود. توجه کنید که باید مدام آب را تعویض کنید و هم‌چنین قلمه در نور غیر مستقیم قرار بگیرد. این ریشه‌ها ضعیف هستند و باید بعد از کاشت شرایط رشد برای آن‌ها به طور تمام و کمال مهیا باشد.

تکثیر گیاه حسن یوسف با روش کاشت بذر
برای داشتن مجموعه‌ای متفاوت و جذاب از گیاه حسن یوسف می‌توانید انواع مختلف بذرهای آن را خریداری و کاشت کنید. در ابتدای کاشت و نحوه تکثیر گیاه آپارتمانی حسن یوسف خاک مناسبی که از کوکوپیت، پیت ماس و پرلیت تشکیل شده تهیه کنید. این ترکیب رطوبت لازم برای جوانه زدن بذرها را فراهم خواهد کرد.

به جای گلدان یک ظرف مستطیل شکل با ارتفاع کم را برداشته و کف آن را خیس کنید. خاک را درون آن بریزید. به فاصله ۲ تا ۳ سانتی‌متر از بذرها روی خاک بریزید و به شکلی که خاک به طور کامل روی بذرها را نگیرد یک لایه‌ی نازک خاک ترکیبی روی آن‌ها بریزید.

با کمک اسپری کننده روی بذرها آب را اسپری کنید. سعی کنید دمای لازم ۲۵ تا ۳۰ درجه را برای جوانه زدن بذرها فراهم کنید. یک لایه پلاستیک روی ظرف گیاه قرار دهید تا رطوبت و گرمای لازم برای جوانه زدن مهیا شود. بعد از دیدن جوانه‌های روی گیاه پلاستیک را بردارید. هنگام رویت ۴ یا ۶ برگ روی ساقه‌ها قلمه را در داخل گلدان بکارید‌.
 

نکات خاص در نگهداری از گل حسن یوسف

✓  به طور کلی گل حسن یوسف گیاهی سمی برای انسان نیست اما برخی از انواع آن شیره هایی در ساقه و برگ خود دارند که موجب التهاب پوستی می شود، بهتر است در زمان تکثیر و تعویض گلدان آن از دستکش استفاده کنید.
✓ حسن یوسف گیاهی شلوغ و پر ساقه و برگ می باشد، برای هرس کردن آن باید بایک قیچی و تیز و تمیز از ساقه های پایینی آن کمی بالاتر از گره برگ ببرید تا شاهد متراکم تر شدن آن باشید.
✓ در صورتی که ریزش برگ های حسن یوسف را مشاهده کردید می تواند نشانه کم بودن آبیاری، سرمای زیاد یا قرار گیری در نزدیکی دستگاه های سرمایشی و گرمایشی باشد.

✓ خاک بیش از حد مرطوب می تواند باعث پوسیدگی ریشه و ساقه حسن یوسف شود و نکته ای که از اینکار جلوگیری می کند خالی کردن آب موجود در زیرگلدانی، نیم ساعت بعد از آبیاری می باشد.
✓ در فصل های رشد حسن یوسف باید ماهانه یکبار این گیاه را کوددهی کنید، در فصل های پاییز و زمستان که زمان استراحت گیاه هستند نباید به آن کود بدهید. کود مخصوص حسن یوسف به صورت مایع و متعادل بوده و باید به خاک گلدان داده شود.

✓ یکی دیگر از مشکلاتی که ممن است برای حسن یوسف پیش بیاید رشد علفی و نامتوازن آن است که در اثر کم بودن نور و نگهداری نامناسب از آن می باشد.
✓ زرد شدن برگ های پایینی و قدیمی حسن یوسف امری طبیعیست اما در صورتی که برگ های زیادی از گیاه زرد شوند نشانه بیماری و آبیاری بیش از حد آن می باشد.


منابع
https://fararu.com
https://www.golsetan.com
https://www.gol.gift
https://www.golator.com


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما