نحوه کاشت و نگهداری از گل شیپوری: آبیاری، نور، خاک، تکثیر و...

گل شیپوری انواع مختلفی دارد و در زادگاه بومی‌اش در جنگل‌های آفریقا گیاهی همیشه سبز است، ولی در سایر مناطق گیاهی خزان کننده محسوب می‌شود. این گل به آسانی در گلدان و محیط آپارتمان قابل نگهداری و تکثیر است و امروزه از آن به عنوان گل شاخه‌ بریده نیز استفاده می‌شود.
شنبه، 1 ارديبهشت 1403
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: زینب اندجی گرمارودی
موارد بیشتر برای شما
نحوه کاشت و نگهداری از گل شیپوری: آبیاری، نور، خاک، تکثیر و...

معرفی گل شیپوری

گل شیپوری گیاهی چندساله و بسته به شرایط محل نگهداری همیشه سبز است. ارتفاع این گل از 60 سانتیمتر تا 1 متر می‌باشد و اندازه برگ‌های آن بستگی به مقدار نور دارد. این گیاه، گل آذین بزرگی شبیه به شیپور یا قیف (اسپات) به ارتفاع تا 25 سانتی متر به رنگ سفید درخشان، زرد یا صورتی دارد و دارای سنبله‌ای زرد رنگ در وسط است. گل‌های شیپوری با اسپات سفید رنگ غالبا همیشه سبز بوده و در اواخر زمستان گلدهی دارند و گل‌های شیپوری با اسپات رنگی اکثرا خزان کننده هستند و گل‌ها در تابستان ظاهر می‌شوند. این گل زیبا را می‌توان هم در آپارتمان و در گلدان و هم بیرون از خانه در باغچه و فضای سبز کاشت. این گل همچنین به عنوان گل شاخه بریده توسط مراکز پرورش گل و گیاه پرورش داده می‌شود. عمر گل شاخه‌بریده شیپوری بین 4 تا 10 روز است.
 

خواص گل شیپوری

• گل شیپوری در حقیقت تنها یک گل زینتی نیست و میتواند خواص متفاوتی داشته باشد. درست است که این گل به صورت خام برای مصارف خوراکی مناسب نیست و میتواند مشکلاتی مانند تورم لب ها، معده درد و بیرون روی را برای سلامتی ایجاد کند اما در نقطه مقابل، جوشانده آن خواص جالبی دارد.

• زمانی که این گیاه جوان و تازه است، آن را برداشت کرده و پس از له کردن آن، به عنوان کاهنده درد های روماتیسمی مورد استفاده قرار میگیرد.
• از مخلوط جوشانده این گیاه همراه با سرکه به عنوان از بین برنده انواع کرم های بدن، قبل از زمان خواب استفاده میشود.

• همچنین از جوشانده گل شیپوری همراه با آبغوره میتوان برای بهبود بینایی استفاده کرد.
• اگر ریشه گل شیپوری را بجوشانیم، میتوانیم از جوشانده به دست آمده برای درمان یبوست، مشکلات تنفسی، تنگی نفس و آسم بهره بگیریم.
• گل شیپوری یک شیپور نوید دهنده سلامتی، شادی، امید و زیبایی است. این گل به راحتی شادابی را با رنگ های مختلف به خانه شما می‌آورد.

در خاستگاه این گل یعنی آفریقای جنوبی بسیار از آن برای موارد درمانی بهره گرفته میشده است و در این میان گل شیپوری وحشی نیز پررنگ ترین نقش را ایفا میکرده است.
امروزه به این نتیجه رسیده اند که گل شیپوری تا مقدار زیادی سمی است و میتواند خطرات خیلی جدی را برای حیوانات و کودکان به همراه داشته باشد و قابلیت این را دارد که به محرک پوست و چشم تبدیل شود.
 

شرایط نگهداری گل شیپوری

بطور کلی این گیاه به آبیاری متوسط، نور نسبتا زیاد، دمای معمول اتاق و خاک اسیدی برای رشد نیاز دارد که تمامی عوامل در ادامه مورد بررسی قرار داده میشود.

آبیاری گل شیپوری

آبیاری نسبت به اندازه و محیط نگهداری کاملا متفاوت می باشد. اگر گیاه شما کوچک می باشد و تعداد برگ های کمی دارد شما هم باید آبیاری را کمتر انجام دهید و با بزرگتر شدن گیاه میزان آبیاری را بیشتر کنید. در بهار و تابستان نسبت به تابش نور آفتاب باید آبیاری را تنظیم کنید و رطوبت خاک را تامین کنید. تامین رطوبت خاک در فصل بهار و تابستان بزرگترین عامل شاداب ماندن گیاه می باشد. در فصول سرد سال فقط در حد مرطوب نگهداشتن خاک به گیاه آب دهید. دلیل اصلی پوسیدگی ریشه و ریزوم های گل شیپوری آبیاری بیش از حد می باشد.
 

نور مورد نیاز گل شیپوری

گیاه شیپوری برای گلدهی به مکانی روشن نیاز دارد. نور مستقیم صب تا ظهر بهترین نور برای شیپوری می باشد. برای اینکه گیاه شیپوری به گل بنشیند باید حداقل ۶ ساعت نور آفتاب داشته باشد. از قرار دادن گیاه در مقابل نور آفتاب بعدظهر در تابستان جدا خودداری کنید زیرا باعث سوختگی گیاه می شود.
 

دما مناسب گل شیپوری

دمای مناسب، دمای مابین ۱۲ تا ۲۸ درجه سانتی گراد می باشد. اگر گل شیپوری در مکانی زیر ۱۲ درجه سانتیگراد نگهداری شود باعث از بین رفتن برگ ها می شود ولی دقت کنید ریزوم این گل زیبا از بین نمی رود. ریزوم شیپوری تا دمای منفی ۱۰ درجه از بین نمی رود. اگر گل شیپوری در دمای بالای ۲۸ درجه نگهداری شود رشدش متوقف شده و گل نمی دهد. یکی از دلایل گل ندادن گیاه شیپوری محیط گرم می باشد. اگر محل زندگی شما در مناطق گرم سیری می باشد حتما در روزهای گرم سال با آبیاری به موقع مانع از وارد شدن استرس به گیاه شوید.
 

خاک مناسب گل شیپوری

خاک مناسب این گیاه زیبا باید کمی اسیدی باشد و دارای زهکشی خوبی باشد. از آنجایی که گیاه شیپوری رطوبت دوست می باشد پس باید ترکیب خاک به گونه ای انتخاب شود که رطوبت را در خود حفظ کند. ترکیب خاک مناسب شیپوری ۲ قسمت پیت ماس + دو قسمت خاک باغچه + یک قسمت شن یا پرلیت می باشد. اگر این خاک ها را در دسترس نداشتید می توانید از سه قسمت خاک باغچه و ۲ قسمت کود دامی پوسیده نیز استفاده کنید.
 

کوددهی گل شیپوری

برای رشد بهتر گیاه لازم است هر دو هفته یکبار گیاه را با کودهای مخصوص گیاهان گلدار و آپارتمانی تغذیه نمود. مصرف کود اوره و یا سولفات آمونیوم برای گل‌دهی خوب شیپوری توصیه می‌شود.
 

تکثیر گل شیپوری

تکثیر گل شیپوری از طریق ریزوم
1- ابتدا گلدانی دیگر برای کاشت ریزوم تقسیم شده، چاقوی تیز و استریل شده با الکل، خاک مناسب گل شیپوری، مقداری آب و بیلچه را آماده کنید.
۲- زیروم را از داخل خاک بیرون بیاورید و آن را طوری با چاقو برش بزنید و تقسیم کنید که در هر قسمت کوچک، یک جوانه برای رشد وجود داشته باشد.
۳- ریزوم های کوچک شده را در سایه به مدت چند روز قرار دهید تا استراحت کند و پس از مشاهده برآمدگی هایی روی آن ها، ریزوم های کوچک را در خاک بکارید.
توجه داشته باشید هنگام کاشت، جوانه های ریزوم ها به سمت بالا قرار بگیردتا گیاه بتواند رشد کند.
قبل از مشاهده جوانه و رشد گیاه، آن را بیش از حد آبیاری نکنید.

تکثیر گل از طریق کاشت بذر
برای این کار دو را در پیش دارید: خارج کردن بذر از میوه زرد یا نارنجی شده گل شیپوری و یا خرید بذر
پس از آن که بذر را از داخل میوه خارج کردید و یا آن را تهیه کردید، در عمق ۵ تا ۱۰ سانتی متری خاکی که مخلوطی از ماسه است بکارید و در دمای مناسب نگهداری کنید تا پس از ۲ الی ۳ هفته شاهد جوانه باشید.
کاشت، تکثیر و پرورش این گل عموما به صورت تقسیم ریزوم صورت میگیرد و دلیل آن این است که زمانی که تکثیر با کاشت بذر صورت میگیرد، در حدود ۲ تا ۴ سال طول میکشد تا گیاه به گل دهی برسد.
 

در پایان

به طور کل متوجه شدیم گل شیپوری جزو دسته گل های معطر و نسبتا سمی قرار دارد که در مناطق معتدل و گرم به خوبی رشد میکند.
این گل که به دلیل ظاهر جام مانندش در یونان باستان به عنوان گلی مقدس و نماد شادی شمرده میشده امروزه، هم در جشن ها و هم در مراسم سوگواری جای خود را پیدا کرده است و در دسته گل ها و تاج گل ها، جلوه ای بینظیر دارد.

منابع
https://vista.ir
https://golemanoto.ir
https://vipshop.flowers


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما