مشكلات شايع، عوارض و بيماريها در بارداري(1)
عمل جراحي سركلاژ يا دوختن دهانه رحم چيست و در چه مواردي انجام مي شود؟
بسياري از متخصصين مقدار كمتر از 30 ميليمتر را ترميم مي كنند اما در كتابهاي تخصصي زنان و زايمان ضرورت براي كمتر از 25 ذكر شده است. بنابراين بين 25 تا 30 اختلاف نظر وجود دارد.
در اين عمل جراحي، دور تا دور دهانه رحم دوخته مي شود تا لبه ها به هم نزديكتر شود. بهترين زمان انجام سر كلاژ ماه سوم بارداري ( هفته 12 تا 14 ) است. البته مواردي از سركلاژ اورژانسي وجود دارد كه در اواخر بارداري انجام مي شود و زماني است كه به هر دليل دهانه رحم زودتر باز شده و با استراحت نيز بهبود نيافته است.
اين عمل در 85 تا 90 درصد مواقع بدون مشكل انجام مي شود. با توجه به اينكه خود اين عمل شانس زايمان زودرس و عفونت را كمي افزايش مي دهد، لازم است تا چكاپ هاي روتين بعدي به طور مرتب صورت بگيرد.
*******
عمل سركلاژ چگونه انجام مي شود و چه مراقبت هايي را بايد انجام داد؟
پس از اين مرحله ممكن است ترشحات خوني روشن تا چند روز وجود داشته باشد كه معمولا بعداز اين زمان به شكل ترشحات موكوسي در مي آيد و ممكن است تا پايان حاملگي ادامه پيدا كند. ضمنا توصيه مي شود از يك هفته قبل تا حداقل يك هفته بعد از عمل، نزديكي صورت نگيرد.
بعد از زايمان پزشك نخ دوخته شده را حوالي هفته 37 برميدارد مكر اينكه پارگي زودرس كيسه آب اتفاق افتاده باشد كه در اين صورت لازم است زودتر انجام شود. اين كار به سادگي انجام مي شود و فقط ممكن است كمي ترشحات قرمز روشن ايجاد شود.
*******
رابطه Rh خون با حاملگي چيست؟
حال اگر مادري كه حامله است، «ارهاش» خونش مثبت باشد، همه نوزادان او، خواه «ارهاش» پدر مثبت و خواه منفي باشد سالم به دنيا خواهند آمد و به عبارت ديگر هيچ گونه اختلالي در وضع نوزادان «ارهاش» مثبت به وجود نمي آيد.
اگر مادري كه «ارهاش» خونش منفي است حامله شود، در صورتي كه «ارهاش» خون پدر نيز منفي باشد نوزاد طبعا «ارهاش» منفي خواهد بود و هيچ گونه صدمه اي نخواهد ديد.
ولي اگر پدر «ارهاش» مثبت باشد، بسياري از نوزادان «ارهاش» مثبت به دنيا مي آيند. چنانچه مادر حامله بار اول بوده و سابقه سقط جنين نداشته باشد و يا قبلاً به او خون «ارهاش» مثبت تزريق نكرده باشند، نوزاد اول هميشه و در هر حال سالم خواد بود. ولي اگر مادري كه «ارهاش» خونش منفي است براي بار دوم حامله شده و يا قبلا سقط جنين كرده باشد، نوزادش ممكن است به علت ماده ضد «ارهاش» كه در خون مادر به وجود آمده است دچار مرض مخصوص يرقان نوزادان يا (اريتروبلاستوز) Erythroblastosis گردد.
*******
به چه حاملگي پر خطر گفته مي شود؟
• حاملگي بالاي 35 سالگي يا قبل از 20 سالگي
• افزايش فشار خون در دوران حاملگي كه به آن بيماري پره اكلامپسي و يا مسموميت حاملگي مي گويند.
• زايمان قبلي بيش از سه بار
• فواصل حاملگي ها كمتر از 3 سال
• استفراغ هاي فراوان در حاملگي كه با از دست رفتن مايعات و مواد مغذي بدن همراه است.
• حاملگي هاي چندقلو
• حاملگي با قرار گرفتن جفت در پايين رحم و يا روي دهانه رحم
• حاملگي توام با خونريزي
• حاملگي با كيسه آب جنيني بزرگ تر از حد معمول و يا كوچك تر از حد معمول
• حاملگي در مادراني كه دچار بيماريهاي عمومي مثل آسم، مرض قند، بيماري قلبي و فشار خون بالا باشند.
*******
زجر جنيني يا fetal distress چيست؟
چنان چه پزشك در طول حاملگي به اين تشخيص شك كند سونوگرافي درخواست مي كند تا حركات جنين را بررسي كند و نيز بتواند جريان خون جفت به جنين را ببيند.
حتي اگر علائم خفيف زجر جنين در اواخر حاملگي تا ابتداي زايمان وجود داشته باشد توصيه به عمل سزارين مي شود.
*******
ابتلا به تب خال تناسلي چه تاثيري در بارداري دارد؟
*******
چرا وقتي مي خندم يا ميدوم، مقداري از ادرار بي اختيار خارج مي شود؟
به محض شروع حاملگي، تغييرات هورموني موجب كشيدگي عضلات و بافت كف لگن ميشود. اين مسئله مي تواند موجب ضعيف شدن اسفنكتر ادراري (عضله كوچكي كه ورود و خروج ادرار را كنترل مي كند) شود و بنابراين هنگام دويدن، خنديدن، عطسه يا سرفه كردن كه از اطراف به مثانه فشار وارد مي شود، قطراتي از ادرار خارج خواهد شد.
تحقيقات نشان داده است كه شروع تمرينات ورزشي كگل براي تقويت عضلات كف لگن از ابتداي حاملگي كمك مي كند تا اين مشكلات در ماههاي بعد و نيز بعد از زايمان، كمتر باشد. شنا و پا زدن روي دوچرخه هاي ورزشي هم كمك كننده است. با ا ين حال اگر هيچ بهبودي در علائم تان ديده نشد بهتر است با ماما يا پزشك تان مشورت كنيد، شايد نياز باشد عضلات كف لگنتان را بررسي كنند. گاهي انجام ماساژ در كنار ورزش مشكل را تا حد زيادي برطرف مي كند.
*******
چرا از وقتي باردار شده ام چشمهايم دائما خشك مي شود؟
در زمان بارداري مي توان با مصرف قطره اشك مصنوعي شدت آن را كاهش داد اما هميشه بهتر است ابتدا با پزشك مشورت كنيد.
اجتناب از نور خورشيد، گرماي خشك و دود سيگار هم به كم شدن شدت علائم كمك مي كند. سعي كنيد از لنز هاي تماسي استفاده نكنيد و كمتر مقابل صفحه كا مپيوتر قرار بگيريد. در صورت باقي ماندن تمام علائم، مشاوره با چشم پزشك را فراموش نكنيد.
منبع:www.ninisite.com
ادامه دارد...