ناشناس

روانشناسی: قدرت تصمیم گیری ندارم، چیکار کنم؟

با سلام و خسته نباشید من واقعیت توی تصمیم گیری اصلا آدم قوی ای نیستم... حتی تو کوچکترین تصمیم هام حتی.... مثلا اگه ازم بپرسن الان مییای بریم فلان جا یا مثلا به نظرت کجا بریم بهتره اون موقع ها واقعا فکر کردنم خیلی طول می کشه و معمولا نظر ممتنع میدم.... منظورم این هست که معمولا تصمیم گیری خیلی برام سخت میشه گاهی... به خصوص اگر همراه با هیجان زیاد و خوشحالی و یا با استرس همراه باشه... اینجور مواقع احساس می کنم مغزم قفل می کنه اصلا.... باورتون نمیشه یه سری رفتارا رو وقتی استرس دارم یا این که خیلی خوشحالم که خودمم باورم نمیشه من اون کار رو انجام دادم و واقعا پشیمون میشم... با ورتون نمبشه مثلا همین امروز سر امتحان دانشگاه که معمولا بچه ها یه جوری وانمود میکنن که خیلی اهل نمره نیستن من یه جوری اصرار می کردم بزاره بیشتر برگه دستم باشه که اصلن سوراخ شد برگه و خودم خیلی خجالت کشیدم از کارم یعنی با وجود این که حقم بود و به من آخرین نفر دادن برگه رو و زود گرفتن ازم من واقعا دوس داشتم بیشتر بنویسم ... این جوری شد که خیلی اصرار کردم و الان خیلی پشیمونم از کارم.... نمی دونم چرا اینقدر نمره برام مهمه ... دوست دارم برام تا یه حدی مهم باشه ولی نمی دونم چرا انقدر درگیرشم... من تو برنامه ریزی هم مشکل دارم... یعنی باورتون نمیشه من عادت کردم درسامو با استرس بخونم وقتی ببنم می رسم توی ۵ ساعت یه درسو تموم کنم میذارم مثلا از ۷ شب تا نصفه شب... احساس می کنم باید همه کارامو بزارم دقیقه ۹۰ یه سری کارام رو اعصابمه... دلم می خواد فقط به نمره فکر نکنم ولی این خیلی سخته برام ... می خوام روی قدرت تصمیم گیری و مناعت طبع توی هر شرایط استرس زایی برسم ولی نمی دونم چه جوری ممنون میشم راهنمایی بفرمایین
يکشنبه، 30 ارديبهشت 1397
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: سیده نرجس رضایی
موارد بیشتر برای شما

ناشناس

روانشناسی: قدرت تصمیم گیری ندارم، چیکار کنم؟

ناشناس ( تحصیلات : دیپلم ، 20 ساله )

با سلام و خسته نباشید
من واقعیت توی تصمیم گیری اصلا آدم قوی ای نیستم... حتی تو کوچکترین تصمیم هام حتی.... مثلا اگه ازم بپرسن الان مییای بریم فلان جا یا مثلا به نظرت کجا بریم بهتره اون موقع ها واقعا فکر کردنم خیلی طول می کشه و معمولا نظر ممتنع میدم.... منظورم این هست که معمولا تصمیم گیری خیلی برام سخت میشه گاهی... به خصوص اگر همراه با هیجان زیاد و خوشحالی و یا با استرس همراه باشه... اینجور مواقع احساس می کنم مغزم قفل می کنه اصلا.... باورتون نمیشه یه سری رفتارا رو وقتی استرس دارم یا این که خیلی خوشحالم که خودمم باورم نمیشه من اون کار رو انجام دادم و واقعا پشیمون میشم... با ورتون نمبشه مثلا همین امروز سر امتحان دانشگاه که معمولا بچه ها یه جوری وانمود میکنن که خیلی اهل نمره نیستن من یه جوری اصرار می کردم بزاره بیشتر برگه دستم باشه که اصلن سوراخ شد برگه و خودم خیلی خجالت کشیدم از کارم یعنی با وجود این که حقم بود و به من آخرین نفر دادن برگه رو و زود گرفتن ازم من واقعا دوس داشتم بیشتر بنویسم ... این جوری شد که خیلی اصرار کردم و الان خیلی پشیمونم از کارم.... نمی دونم چرا اینقدر نمره برام مهمه ... دوست دارم برام تا یه حدی مهم باشه ولی نمی دونم چرا انقدر درگیرشم... من تو برنامه ریزی هم مشکل دارم... یعنی باورتون نمیشه من عادت کردم درسامو با استرس بخونم وقتی ببنم می رسم توی ۵ ساعت یه درسو تموم کنم میذارم مثلا از ۷ شب تا نصفه شب... احساس می کنم باید همه کارامو بزارم دقیقه ۹۰
یه سری کارام رو اعصابمه... دلم می خواد فقط به نمره فکر نکنم
ولی این خیلی سخته برام ... می خوام روی قدرت تصمیم گیری و مناعت طبع توی هر شرایط استرس زایی برسم ولی نمی دونم چه جوری
ممنون میشم راهنمایی بفرمایین


مشاور: احسان فدایی

با عرض سلام و تقدیم احترام خدمت شما پرسشگر محترم! ارتباط شما با ما گویای این است که در صدد انتخاب مسیر صحیح هستید و امیدواریم ما نیز راهنمای خوبی برایتان باشیم. امیدواریم طاعات و عبادات شما در این ماه عزیز مقبول درگاه حق باشد. شرایطی که در آن قرار دارید برای خیلی از افراد به وجود می آید ولی راه برون رفت از آن مشکل نیست بلکه یک مسئله است که با اراده، برنامه ریزی و تقویت قوه تصمیم گیری رفع خواهد شد. پس نگران نباشید. امروزه ایجاد مهارت در تصمیم گیری به عنوان یکی از پایه ای ترین «مهارت های زندگی»(1) به شمار می آید. زیرا زندگی در جوامع پیشرفته، گسترش ارتباطات اجتماعی و افزایش «انتخاب ها» را فرا راه اقشار مختلف قرار داده است انتخاب رشته تحصیلی، شغلی و همسر و... موارد مهم تصمیم گیری هستند. تصمیم گیری های غیر منطقی و نادرست باعث اضطراب و افسردگی خواهد شد. و تصمیم گیری عاقلانه سبب افزایش اعتماد به نفس و آرامش فرد می شود. یکی از عوامل اصلی موفقیت افراد در زندگی فردی و اجتماعی داشتن برنامه ریزی است. اگر زندگی افراد موفق را مورد مطالعه و تجزیه و تحلیل قرار دهیم، میبینیم که نظم و برنامه ریزی نقش مهمی در موفقیت آنها داشته است. همچنان که همه افرادی هم که نتوانسته‌اند توانایی‌های خود را به فعلیت برسانند و در زندگی خود موفق شوند، به نحوی عدم وجود نظم و برنامه ریزی درکارهای آنان مشاهده می‌شود.
در اینجا چند نکته درباره برنامه ریزی ذکر می کنیم.
1. برنامه ریزی روزانه: برای کارهای روزانه خود برنامه ریزی کنید. مثلاً اگر بنا است فردا چند کار را انجام دهید، آنها را به ترتیب در برگهای بنویسید و برای هر کار مدت زمانی را مشخص کنید. اگر از قبل، برنامه ریزی و جدول زمان بندی برای کارهای هر روز خود داشته باشید، میتوانید به ترتیب طبق آن عمل کنید. در این صورت هم به کارهای خود میرسید و هم احساس نشاط، رضایت و آرامش در شما ایجاد میشود. امّا اگر برنامه ریزی نداشته باشید، هر روز و هر لحظه با شک و تردید مواجه میشوید و نمیتوانید تصمیم بگیرید که در این ساعت چه کاری را باید انجام دهید، مدتی از وقت گرانبهای شما به همین فکر کردن و تصمیم گیری دربارة اینکه چه کاری را در این ساعت باید انجام دهید، سپری میشود و بعضی کارها هم فراموش می‌شود.
2. زمان سنجی: برای هر کار وقت مناسب و کافی در نظر بگیرید. برنامه ریزی در صورتی مفید است و میتواند از هدر رفتن وقت جلوگیری کند که واقع بینانه و مناسب باشد. صِرف فهرست کردن کارهای روزانه قطع نظر از اینکه هر کار چه مدت زمانی را لازم دارد، یا اگر با مشکلی برخورد نمود، چه باید بکند، ‌نمیتواند مشکل را حل کند. شما باید برای هر کاری مدت زمان کافی در نظر بگیرید.
3. انعطاف پذیری: برنامه ریزی شما باید انعطاف پذیر باشد. برخی افراد وقتی برنامه‌ای را در نظر می‌گیرند، تصمیمشان این است که باید آن را در همان زمان مشخص انجام دهند، و از موانع احتمالی به کلی چشم می‌پوشند. امّا عملاً وقتی با مشکلی بر می خورند و نمی توانند کارها را به موقع و طبق دلخواه خود انجام دهند، کل برنامه آن روزشان به هم می‌خورد. یکی از نکات مهم و اساسی در این زمینه این است که باید برای هر کار خود چندین احتمال را در نظر گرفته و برای هر کدام راهکار مناسبی در پیش بگیرید. مثلاً اگر بنا است با شخصی ملاقات کنید و درباره موضوعی با وی صحبت کنید، این را توجه داشته باشید که ممکن است ایشان با شما همکاری کند و تأیید نماید یا جواب رد دهد. همچنین در مورد مطالعه، امتحان و... فقط یک جنبه را در نظر نگیرید، بلکه احتمالات مختلف را مورد توجه قرار داده و متناسب با هر کدام اقدام نمایید. مثلاً ممکن است شما تصمیم داشته باشید دو کتاب را فردا تا ساعت 12 مطالعه کنید و بعد از آن به دیگر برنامه‌های خود رسیدگی نمایید، امّا این را در نظر نگرفته‌اید که ممکن است مطالب کتاب‌ها تا اندازه ای نیاز به تفکر بیشتر داشته باشد و باید وقت بیشتری برای آن در نظر بگیرید، این گونه برنامه ریزی با شکست مواجه می‌شود و انسان را در برخی موارد ناامید و سرخورده میکند زیرا وقتی فرد نتوانست کارهای موردنظر را در همان زمان مشخص و از قبل تعیین شده، به پایان برساند، احساس میکند که به هدف خود نرسیده است و ناامید میشود. امّا اگر از همان اول احتمال‌های متعدد را در نظر می‌گرفت هیچ گاه به احساس ناتوانی و سردرگمی دچار نمیشد.
یکی از مسایلی که ممکن است شما در کارهای خود احساس ناتوانی و سردرگمی کنید همین موضوع میباشد. بنابراین سعی کنید بعد از این برنامه ریزی خود را مطابق با اصول مناسب و علمی تدوین نموده و برای رسیدن به اهداف خود انگیزة قوی داشته باشید.
4. تقویت انگیزه: انسان آنچه را که در فکر خود می پروراند، سرانجام جامه عمل می پوشاند. اعمال و حرکات ما از افکار ما سرچشمه می گیرند. پس همیشه سعی کنید انگیزه های خود را برای انجام برنامه های خود تقویت کنید. فقط به هدف بیندیشید و جلو بروید. همیشه سعی کنید هدفهای متعالی داشته باشید تا انگیزه هایتان نیز متعالی و قوی گردند.
5. زدودن افکار مزاحم: همیشه اوایل کار و پیشرفت انسان یک عده افکار منفی به او هجوم می آورند. ناامیدی، کسالت، بدبینی و... یک فرد موفق را فلج می کنند. به همین دلیل است که خداوند ناامیدی را بزرگترین گناه نامیده است. پس افکار مزاحم را نابود کنید.
6. توکل بر خدا: در هر کاری باید به خدا پناه برد زیرا همه امورات ما و دیگران در دستان اوست. اوست که با قدرت بی منتهای خود ذرات کوچک و بزرگ را گرد هم می آورد و کارها با اراده او به سامان می رسد. پس نباید مغرور شد و به نای و توان بی مقدار بشری مغرور گشت. چه بسا بهترین برنامه ها در دستان بهترین مجریان با شکست مواجه شود. پس توکل بر خدا در همه جای حیات برای موفقیت الزامی است.
*** برای رسیدن به مقصود خود در تصمیم گیری  موارد زیر را رعایت کنید***
1. عجولانه تصمیم نگیرید. تصمیمی که بدون تعمق و تفکر و از روی شتاب اخذ شود، میان راه با بن بست مواجه می شود یا به نتایجی می رسد که هیچ گاه رضایت خاطر ما را فراهم نمی کند. با تصمیم گیری های عجولانه فقط خود را به دردسر می اندازیم.
2. روی تصمیم خود مطالعه کامل کنید، با افراد خبره مشاوره کنید و تحقیقات لازم را انجام بدهید. پس تصمیم گیری بعد از آن باشد که اطلاعات تان کامل شد.
3. از اموری که به انسان قدرت تصمیم گیری می دهد تحلیل سود و زیان است پس از آنکه انسان به نیروی عقلانی خود در طول مسیر تصمیم گیری تکیه کرد و از طریق مطالعه، مشاوره و... اطلاعات خود را تکمیل نمود اگر پی آمدهای اقدام و عدم اقدام را لیست کند و درباره آنها (بسته به اهمیت، موضوع و...) بارها و بارها فکر کند قطعاً با انگیزه و قدرت بالا می تواند تصمیم به انجام یا ترک بگیرد و خود را از برزخ شک و دو دلی رها کند.
4. از عواقب تصمیم غلط نترسید. اگر از عواقب احتمالی انتخاب راهی که می خواهید بروید یا تصمیمی که مایلید بگیرید، بترسید، نمی توانید قدم از قدم بردارید (نامه نانوشته غلط ندارد).
5. در تصمیم گیری انعطاف پذیر باشید. تصمیماتی که خیلی قاطع هستند یا با خشونت به مرحله اجرا گذاشته می شوند، پل های پشت سر ما را خراب می کند و چه بسا ممکن است مشکلات فراوانی برایمان ایجاد کنند.
خلاصه: مطالب ذکر شده کافی نیست و صدها مطلب ریز و درشت دیگر برای مدیریت بهینه زمان وجود دارد. هر کس باید خود نقاط ضعف و قدرت مدیریت خویش را بشناسد و متناسب با آن برنامه ریزی کند.
امیدواریم شما خواهر محترم نیز با برنامه ریزی و تقویت اعتماد به نفس بتوانید هم برنامه ریزی دقیقی برای زندگیتان داشته باشید و هم تصمیمات بزرگی برای زندگی تان بگیرید.
موفق باشید.

بیشتر بخوانید:

مهارت حل مسأله و تصمیم گیری



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.