ناشناس
مشاوره خانواده: شوهرم بدبینه، مدام بهم شک داره" چیکار کنم؟
باسلام من خانمی هستم ۲۵ساله ۴ساله ازدواج کردم شوهرم همیشه ادم بدبینی هس موقع نامزدی یکی دو نفر پیشش از من بد گفتن اینم باور کرده شوهر من ادم کم پولی بود من اصلا بهش سخت نگرفتم عروسی نگرفتم طلا زیاد نگرفتم جهیزیه چیزی نخواستم دو ماه بعد عروسی طلاهامو واسش فروختم یه کم داداشمم بهش پول داد ماشین گرفت گفتم مسافر کشی کنه کارگری نکنه هرچی در اورد جمع کردم کم کم وسایل خونه گرفتم اهل بریز بپاش اصلا نیستم همیشه بهم شک داره باهر فامیلی سلام کنم اگه مرد باشه باید توضیح بدم که چشماش پاکه نزاشت برم سر کار چون میگه مرد هست دعوا میکنیم میگه اگه بزنم تو دهنتم شوهرتم نباید تو جواب بدی دوهفته پیش گفت گوشیتو بزار رو زنگ برم سرکار گوشی خودم خرابه زنگ خورد من قطعش کردم گفت تو پسرا بهت زنگ زدن قطع کردی دیگه خسته شدم اومدم خونه بابام به جا اینکه پشیمون باشه بدتر فوش میده
مشاور: احسان فدایی
در نگاه کلّی گفتنی است که در رابطه با روحیه بدبینی همسرتان نسبت به شما و یا جامعه، قبل از هر چیز باید ریشه ها و عوامل بدبینی وی را کشف نمایید؛ زیرا همیشه به این گونه نیست که شما کاری کرده باشید و طرف مقابل نسبت به شما بدبین شود؛ ممکن است همسرتان خاطره ناخوشایندی از افراد جامعه، داشته باشد و یا اینکه دلایل دیگری دربین باشد که در ادامه بدان اشاره خواهد شد.
1. گاهی خصلت بدبینی، یک ویژگی شخصیتی افراد شده و احتمالاً این افراد دچار شخصیت مرضی شده اند.
2. گاه بدبینی و رفتارهای مبتنی بر آن به منظور ارضای انگیزه های روانی مانند «دفاع از خود» و یا جبران یک ناکامی صورت می گیرد. افرادی که نسبت به مقام و ارزش خود احساس خطر می کنند، گاه با طرد دیگران و بیزاری از آنان از خود دفاع می کنند. مثلاً مردی که نسبت به لیاقت و صلاحیّت خویش نگران است با انتقاد از زنان بر عدم اعتماد به نفس خویش سرپوش می گذارد یا خانمی که در تحصیل، توفیق چندانی نیافته، شکست خود را با ابراز تنفر از مسئولین دانشگاه جبران می کند.
3. گاهی شخص نسبت به گروه خاصی بدبینی پیدا می کند؛ چون تصوّر قالبی او از آن گروه «بد» است، مثلاً ممکن است همسرتان از همسایه ها ضربه ای خورده باشد و یا اینکه در جایی که نیازمند کمک آنها بوده، جواب رد شنیده باشد. در نتیجه هر فردی که با همسایه ها رابطه دارد در هجمه بدبینی های همسرتان قرار گرفته و همه را با یک چوب می راند و قائل است «همه آنها از یک قماش اند»؛ لذاست که دوست ندارد شما با آنها رابطه برقرار سازید و یا حتی در معرض دید آنها قرار بگیرید.
4. بعضی اوقات افراد، واقعاً بدبین نیستند بلکه خود را بدبین نشان می دهند تا از عدّه ای بهره کشی کنند به همین خاطر جملاتی را به کار می برند و دست به استدلال هایی می زنند تا دیگران را در این کار خود، قانع نمایند. مثلاً کارفرمائی که همیشه بدبینانه به تعدادی از کارگران خود نگاه می کند و نزد دیگران از آنان بدگوئی می کند دلیلش این است که بهانه ای برای بهره کشی به ناحق و بیشتر از آنها داشته باشد. به هر حال بجز مورد اول که بدبینی جزء شخصیت فرد شده بقیه موارد اکتسابی است و فرد در فرآیندی این خصلت زشت را یاد می گیرد که محیط اجتماعی وی در این فرآیند یادگیری و شیوع در روان شخص مؤثر است.
* چنانچه با مطالعه مطالب فوق به این نتیجه رسیدید که همسرتان واقعا دچار بدبینی شده است می توانید از راهکاری زیر برای مقابله با این خصلت ناپسند در همسرتان بهره بگیرید:
1. گام نخست و اساسی برای مقابله با این خصلت، آگاه کردن وی نسبت به دیدگاههای بدبینانه خویش است. البته تنها عده معدودی وجود بدبینی و منفی نگری را در خود می پذیرند و بیشتر افراد، نگرش های منفی خود را نسبت به افراد مختلف کاملاً منطقی می دانند؛ لذا ممکن است برای خود دلایلی داشته باشند و ادعای علم کرده و در مرتبه های بالاتر ادعا کنند از غیب خبر دارند. به هر حال این افراد باید متقاعد شوند که این مشکل در آنها وجود دارد.
2. در گام بعدی باید وی را به سمت کسب خصلت «خوش بینی» ترغیب و تشویق نموده و از راههای مختلف جهت حرکت به آن سمت در وی ایجاد انگیزه نمایید. برای این کار می توانید از این واقعیت سود بجویید که وجود بدبینی هم از جهت روانی و اجتماعی به وی آسیب می رساند و هم از لحاظ دینی امری مذموم به شمار می آید. اشخاصی که دچار خصلت بدبینی اند در دنیایی پر از ترس، اضطراب و خشم بی اساس زندگی می کنند. نگرانی از خطرهای احتمالی از جانب دیگران و تهدید سلامت، این افراد را آشفته و خشمگین می کند و افزون بر این، آنان لذّت کمتری از زندگی خویش می برند. همسرتان را نسبت به این حقایق آگاه نمایید.
3. در گام بعدی و برای از بین بردن تصوّرات قالبی غلط همسرتان نسبت به خود، باید به مداخله های شناختی دست بزنید. در این زمینه نخست باید همسرتان را به تفکر دقیق در مورد خود و دیگران وادارید. در این مرتبه باید به او ثابت نمایید که در مورد شما و افراد پیرامونتان در اشتباه است.
4. یکی از راه های ایجاد انگیزه برای کنار نهادن این خصلت، استفاده از توصیه های دینی است. اسلام در همه ابعاد زندگی به ویژه بعد اجتماعی، برای شناخت صحیح اهمیّت بسیار قائل است و راه های نیل به شناخت صحیح از جمله تفکر و تأمل، جستجوی اطلاعات و استنتاج منطقی را بسیار تشویق می کند.
5. در نهایت شایسته است با استفاده از روش های عاطفی و جلب انگیزه، به مقابله با این مشکل در همسرتان برخیزید. برای این کار استفاده از هدیه، مشورت کردن با وی در کارها، احترام نمودن، اظهار محبّت و علاقه به وی پیشنهاد می گردد. از طرف دیگر برای بر طرف شدن بدبینی و شک همسرتان، لازم است مواردی را که شوهرتان نسبت به آن ها حساسیت داشته را شناسایی کرده و در مرحله بعد حتی المقدور از آنها دوری نمایید تا به مرور زمان حساسیت و بدبینی شوهرتان برطرف گردد. گفتنی است لازمه بر طرف شدن بدبینی، به دست آوردن اعتماد طرف مقابل خواهد بود چرا که مهمترین اقدام طرفین در زندگی مشترک، اعتماد سازی است.
امیدواریم با عمل به آنچه عرض شد بتوانید تا حدود زیادی این مسئله را حل و فصل نمایید.
موفق و پیروز باشید.
بیشتتر بخوانید:
مردان بدبین