ناشناس
دخترم خیلی اذیت می کنه" چیکارش کنم؟
سلام. یک دختر دو سال و نیمه دارم خیلی عصبیه. با همه بچه ها بیشتر در حال دعواست. یک داداش دو سال از حودش بزرگ تر داره فقط به اون سیخ میزنه هر چی بهش میگی نکن نمیفهمه. وقتی با کسی دعوا میکنه یا چیزی میخواد...
مشاور: خانم ضیایی
سلام و احترام خدمت شما پرسشگر گرامی. بیان کردین "دختر دو سال و نیمه ای دارید که خیلی عصبیه، خودش را دندان می گیرد، به همه چیز دست میزند" : با توجه به اینکه کودک شما دو ساله هست، بسیاری از رفتارهایی که ذکر کردین طبیعی هست. کودک نوپا وقتی شرایط به هر دلیلی مطابق میلش نباشد، احساس ناکامی میکند، عصبانی میشود و چون توانایی ابراز و بیان احساسش را ندارد، خشم خود را به صورت گاز گرفتن، گریه کردن، پرتاب کردن، جیغ زدن و.... نشان می دهد.
- اختصاص دادن حداقل نیم ساعت وقت با کیفیت برای فرزندتان در تقویت ارتباط والد- فرزند بسیار مهم است. سعی کنید در این مدت با او بازی و فعالیت مورد علاقه اش را بکنید، امر و نهی و سرزنش نشود، فقط به او خوش بگذرد و لحظات لذت بخشی را تجربه کند. کودکانی که با والدین خود ارتباط بهتری برقرار می کنند، حرف آن ها را بهتر گوش می دهند و لجبازی کمتری دارند.
- کودک نیازمند استقلال داشتن است و گاه برای به دست آوردن این استقلال، لجبازی میکند. بنابراین نباید به صورت مستقیم کودک را از خواسته هایش منع کنید که او آشفته شود. در واقع ما خیلی وقت ها می توانیم با ترفندهای آگاهانه جلوی قشقرق کودک را بگیریم بدون اینکه آسیبی به روان خود و کودک بزنیم. مثلا محیط امنی را برای کودک فراهم کنیم که لازم نباشد دائم به او امر و نهی کنیم دست به چاقو نزن، فلان وسیله را بر ندار و...یا حواس کودک را به چیز دیگه ای پرت کنیم. همچنین، بهتر است تا حدی آزادی های کودک را بپذیرید که با لجاجت بیشتر فرزندتان مواجه نشوید.
- گاهی اوقات بدون اینکه رفتار صحیح را به کودک آموزش دهم از او انتظار داریم. لازم است به جای استفاده از امر و نهی پیاپی, تهدید, تنبیه و... با شیوه های غیر مستقیم و خلاقانه رفتار صحیح را به او بیاموزیم. به طور مثال از قصه گویی استفاده کنیم و آن رفتار مورد نظر را در قالب شخصیت های داستانی به کودک ارائه دهیم یا در هنگام بازی مطلب را به او آموزش دهیم.
- کودکی که اغلب مورد غفلت واقع می شود ممکن است پس از مدتی کشف کند که اگر جنگ و دعوا راه بیندازد و دیگران را بزند، در مرکز توجه دیگران قرار می گیرد. بنابراین لازم هست به کارهای خوبش عکس العمل مناسب نشان دهید و او را تشویق کنید و به او جایزه دهید. کارهای منفی را در مواقعی که آسیب زا نیست نادیده بگیرید تا رفتارهای مناسب تقویت شود و این کار توجه طلبی اش ارضا می کند و نیازی به جلب توجه منفی پیدا نمی کند. و در نهایت، با سبک فرزند پروی مناسب، اگاهی از مراحل رشد، و با صبر و حوصله می توان بسیاری از مشکلات رفتاری کودک را کاهش داد.
با آرزوی موفقیت برای شما