ناشناس
راهکار مقابله با حواس پرتی و عدم تمرکز در جلسه آزمون
سلام
من کلاً یه مقدار تمرکزم پایینه حتی تو خوندن ولی تو تایمای مطالعه ام سعی میکنم مهارش کنم اما سر جلسه آزمون حواسم گاهی در حد چند ثانیه پرت میشه بی هم عامل بیرونی و با چیزهای گاهی بی ربط مثلاً در حد چند ثانیه ناخودآگاه توی ذهنم یه سکانس از فیلمی که چند سال پیش دیدم میاد( چیزی که کلا فراموشم شده بود و بی اهمیت) سر جلسه با این چه کار کنم؟ چون در این اوقات اغلب سوالو غلط میزنم و مهمه که دائم تمرکزم فقط تو آزمون باشه؟ سوال دیگه ای هم که داشتم تو آزمونهایی که خودم میگیرم از خودم مثلاً کنکورای سال های پیش آرامش بیشتری دارم و بهتر می تونم جواب بدم ولی سر آزمونهایی که قراره رتبه بندی باشه خیلی بیشتر استرس دارم و سوالا به نظرم خیلی جدیدن و کمتر بلدم در حالی که قبلا مشابهشو دیدم اینو چه کنم؟خصوصا سوال اولیه خیلی برام مهم تره که حلش کنم.خیلی ممنون کنکوری امسال هستم
مشاور: فاطمه ترکاشوند
سلام دوست سخت کوش من.
موفقیت در امتحانات بدون شک یکی از مهم ترین دغدغه های هر دانش آموز سخت کوشی است. برای قبولی در امتحانات و آزمون های رقابتی و پیشرفت در تحصیل و کار ما به تمرکز بالایی احتیاج داریم که بدون این امر یادگیری صورت نمی گیرد. تمرکز، یک امر نسبی است و باید هر روز با استفاده از یک سری از مهارت ها آن را پرورش داد. و برای هر کس با هر میزان هوش می تواند به آن دست پیدا کند، پس گفتن این جمله که «من ذاتا آدم حواس پرتی هستم»، کاملاً غلط است و همین ذهنیت نادرست، باعث می شود تا انسان نتواند از تمرکزی عالی برخوردار شود.
مطالعه عمیق و یادگیری بالا، وقتی به وجود می آید که شما به خودتان اعتماد کنید؛ جون اعتماد به خود، مهارت و نیرو را افزایش می دهد و مغز را سالم تر می کند. دوست من، در ابتدا وقتی می خواهید کاری انجام دهید، از گفتن کلماتی مانند نمی توانم، نمی دانم، بپرهیزید و جمله «من نمی توانم تمرکز کنم» را از ذهن خود خط بزنید! ترس، بدگمانی و اضطراب را از خود دور کنید و هرگز به خود اجازه ندهید تا هیجانات و افکار منفی، شما را در خود غرق کند و تمرکز حواس شما را مختل کند.
یکی از عوامل عدم تمرکز در درس همین افکار منفی و نگرانیهای روزمره شماست. این کار فقط وقت شما را هدر میدهد بدون اینکه نتیجه مثبتی برای شما داشته باشد، شما اگر حتی بهترین شیوه مطالعه را در پیش گرفته باشید، بعداز مدتی تمرین، حواس پرتی شما تا حد فوق العاده زیادی کم می شود؛ اماراهکارهایی که باعث می شود شما در حین مطالعه در منزل و آزمون تمرکز بالایی داشته باشید را باهم بررسی می کنیم:
1- یادداشت کردن عوامل ناآرام ذهن: بهترین و مؤثرترین راه برای مقابله با این حواس پرتی ، نوشتن آن ها بر روی یک برگ کوچک کاغذ و اختصاص دادن زمانی برای فکر کردن درباره این مسائل است. اگر شما در اوج مطالعه، ناگهان یادتان می آید که امروز حتما باید به دوست خود تلفن بزنید، از این لحظه به بعد شما هر قدر هم که سعی کنید فکر خود را بر روی درس خواندن متمرکز کنید، فکر تلفن کردن به دوستتان و این که مبادا فراموش کنم، ذهن شما را ناآرام می کند و شما را آزار می دهد. در نتیجه شما از همان لحظه تمرکز حواس خود را از دست می دهید؛ اما اگر به محض آن که این فکر به ذهن شما راه یافت، آن را بر روی کاغذی بنویسید، دیگر خیالتان راحت می شود و می توانید به مطالعه متمرکز خود ادامه دهید.
یادتان باشد که حواس پرتی را نیز مانند نکات مهم کتاب که فرا می گیرید و ثبت می کنید، باید جایی تخلیه کنید. اگر ننویسید و بگویید باشد برای بعد، توانایی ذهنی خود را کم کرده اید. هر چیزی را که در حین درس خواندن به خاطرتان می آید و عامل مزاحم تلقی می شود، گوشه ای یادداشت کنید و بار ذهنی مربوط به آن را تخلیه کنید.
2- استفاده از راهنما: سعی کنید حین مطالعه از یک راهنما مثل مداد، انگشت اشاره و … استفاده کنید چون باعث روان خوانی، جلوگیری از برگشت دوباره به پاراگراف قبلی، جلوگیری از خستگی چشم و ذهن و باعث تمرکز حواس بیشتر میشه.
3- زمان بندی استفاده از شبکه های اجتماعی: بزرگترین قاتل وقت و تمرکز در دنیای امروزی استفاده افراطی از شبکههای اجتماعی بسیار وسوسه کننده است. وسوسه ای که هنگام درس خواندن به سراغتان می آید و از شما می خواهد تا سری به شبکه های اجتماعیتان بزنید و از رویدادهای تازه با خبر شوید. اگر احساس میکنید باید به بررسی این شبکهها بپردازید این کار را در زمان استراحت خود انجام دهید تا مجبور نباشید تمرکز ذهنی خود را بر هم زنید.
و اما برای حفظ تمرکز در زمان امتحان که بتوانید بهترین نتیجه را بگیرید لازم است با تمریناتی در منزل مغز و حافظه را آماده کنید، روانشناسان معتقد هستند که فکر کردن به فرآیند انجام کاری، قبل از انجام دادن آن به ما کمک می کندکه از لحاظ ذهنی برای آن آماده شویم و نتیجه بهتری در آن بگیریم. این کار موجب افزایش تمرکز و اعتماد به نفس ما موقع انجام دادن آن عمل می گردد.
4- به خوبی با تمام بخش های امتحان آشنا شوید: برای این کار می توانید که نمونه سوالات سالهای گذشته را مطالعه کنید و آنها را تمرین کنید.این کار علاوه بر اینکه شما را با مطالب و سوالات احتمالی آشنا می کند، ذهن شما را برای سوالاتی که ممکن است با آنها مواجه شوید آماده می کند. اینگونه شما در هنگام امتحان آشنایی با نحوه سوالات دارید و بدین ترتیب کمتر با سوالاتی روبرو خواهید شد که اولین بار است آنها را می بینید . برای نتیجه گیری بهتر توصیه می کنم که تعدادی نمونه سوال را در فضایی مانند فضای امتحان حل کنید و خود را بسنجید.
5- فضای امتحان را تجسم و تصویرسازی کنید: برای این کار از یک هفته قبل از امتحان روزانه پنج دقیقه از وقت خود را به این اختصاص دهید که خودتان رادر جلسه امتحان تصور کنید. قدم زدن، نشستن، نفس کشیدن و فضای کلی امتحان را تجسم کنید و تصور کنید که واقعا در جلسه امتحان حضور دارید. در ذهن خود برگه امتحان را در دست بگیرید و سوالات را مرور کنید
6- تمرکز بر روی آموخته های خود: آخرین راهکار این است که در هنگام امتحان بیشتر بر روی چیزهایی تمرکز کنید که آنها را مطالعه کرده اید و یا به اصطلاح آنها را بلد هستید. تمرکز و توجه به مطالبی که آنها را کاملا یاد گرفته اید می تواند موجب افزایش اعتماد به نفس در شما شده و به شما کمک کند که در هنگام امتحان راحت تر تمرکز کنید. بارها این اتفاق افتاده که دانش آموزان صبح قبل از امتحان سعی کرده اند مطالبی را که روز یا روزهای گذشته وقت نکرده اند مطالعه کنند، درست ساعاتی قبل از امتحان بخوانند. این کار نه تنها کمکی به آنها نخواهد کرد، بلکه با یادآوری اینکه چه حجمی از مطالب را هنوز نخوانده اند ویاد نگرفته اند، بدتر اعتماد به نفس خودشان را پایین می آورند.سعی کنید قبل و در هنگام امتحان مدام به خودتان یادآوری کنید که کدام مطالب را بلد هستید و چه چیزهایی را می دانید.
در پایان باید تاکید می کنم که موفقیت در حفظ و افزایش تمرکز و عدم حواس پرتی هنگام درس خواندن یک شبه حاصل نمی شود. بلکه نیاز دارد تا مدتی مواردی که برای افزایش تمرکز حواس گفته شد را اجرا کنید. بنابراین با تمرین روزانه روش هایی که گفته شد، لذت مطالعه متمرکز و به دور از حواس پرتی را برای خودتان بیشتر کنید.
با امید موفقیت های روزافزون برایتان