پرسش :

چگونه مى‏توانيم با استفاده از نقاشى‏هاى كودكان به احساسات و هيجانات آنان پى ببريم؟


شرح پرسش :
پاسخ :
نقاشى كودك، يكى از بهترين راه‏هايى است كه مى‏توان از طريق آن به عميق‏ترين احساسات، رؤياها، آرزوها و هيجانات او پى برد؛ زيرا افزون بر سرگرمى و نوعى بازى، وسيله‏اى براى انتقال پيام است و مطالبى را كه در دل دارد و نمى‏تواند يا نمى‏خواهد با زبان خود بگويد، با نقاشى منتقل مى‏سازد.
فشار كودك بر نوك مداد و برعكس، چگونگى ترسيم خطها، خط خوردگى، استفاده از رنگ‏ها، فقدان رنگ در قسمتى يا تمام نقاشى، كوچك و بزرگ بودن نقاشى، استفاده از تمام فضاى صفحه يا استفاده از گوشه آن، حتى استفاده از فضاهاى مختلف (بالا، پايين، چپ و راست)، الفبايى براى بيان دنياى هيجانى و احساسى، مشكلات عاطفى، شخصيت و تعارض‏هاى عميق او هستند.
از طريق نقاشى كودك مى‏توان به دغدغه‏هاى او (تبعيض، مقايسه، تنبيه بدنى، نامهربانى و بى‏توجهى والدين، احساس گناه، خودكم‏بينى، خودبزرگ‏بينى ترس، نفرت از جنس خود، حسادت به فرزند دوم يا خواهر و برادر) پى برد.
اين ابزار، امروزه آنقدر اهميت يافته كه با استفاده از آن، افزون بر شخصيت كودك، ميزان هوش او را نيز مى‏توان دريافت. با استفاده از تست‏هاى نقاشى از جمله تست ترسيم خانواده و تست گوديناف (Goodenough) كه به تست «آدمك» معروف است مى‏توان به اين نتايج رسيد.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388