پرسش :
پیشرفت تکنولوژی فهم کدامیک از علائم ظهور امام زمان را آسان کرده است؟
پاسخ :
ابتدا باید بدانیم وضعیت جهان به گونهاى است که به روشنى و با جرأت، مىتوان تصویرى جامع و شفاف از حکومت جهانى مهدوی ارائه داد و ساختار و ساز و کارهاى اجرایى و عملى «دولت کریمه» را بیان نمود. پیشتر از این، زمینه و موقعیت اندکى براى تبیین چگونگى و نحوه حکومت مهدوى وجود داشت و سطح آگاهى و فهم مردم جهان به حدّى نبود که بتوان به طور علمى و قاطع، درباره حکومت فراگیر آن حضرت صحبت نمود. اما با تحقّق انقلاب صنعتى، فزونى اختراعات و اکتشافات، پیشرفت علم و دانش، بالا رفتن سطح آگاهى و اندیشه، رشد فنّ آورى و تولیدات صنعتى، گسترش ارتباطات رسانهاى و تصویرى، فزونى اطلاعات و اخبار، نزدیکى جوامع و مردم به یکدیگر، نفوذ فرهنگها و ایستارها و بالاخره پدیده رو به رشد «جهانىشدن»، نه تنها زمینه براى ارائه نظریه «حکومت جهانى مهدى» فراهم آمده است؛ بلکه زمینه و آمادگى براى «ظهور» آن حضرت نیز فراهم شده است.
قیام و ظهور امام زمان، باید در عصر و دورانى باشد که امکان عملى شدن یک حکومت فراگیر جهانى فراهم و یا حداقل زمینههاى آن - از لحاظ ارتباطات، اطلاعات، اقتصاد جهانى، فرهنگ گسترش یابنده و... - به وجود آمده باشد. به نظر مىرسد در موقعیت فعلى جهان، این زمینهها و موقعیت تا حدودى فراهم آمده و بسترى مناسب براى تحقق آرمانهاى جهانى، ایجاد شده است. روشن است که «عصر ظهور»، دوران علم و اندیشه، پیشرفت و رشد، ارتباطات سریع و همگانى و اطلاعات دقیق و روزآمد است و «عصر حاضر» مىتواند پیش زمینه و نمایى از آن «زمان موعود» باشد.
یکی از نمونه های روشن مورد سوال شما ارتباط امام زمان با جهانیان هنگام ظهور و صحبت با آنهاست یعنی اینکه امام زمان هنگام ظهور چگونه با همه مردم ارتباط برقرار مىکند و سخنان خود را به آنان مىرساند؟ آیا با استفاده، از معجزه است یا با بهرهگیرى از اینترنت و ماهواره؟
از سوى دیگر قافله علم و فن آورى در این دهههاى اخیر، چنان شتابان و با سرعت پیش مىرود که دستاوردهاى تکنولوژى، پس از مدت کوتاهى خود را به دیگرى مىدهند. همین شبکه اینترنت که در این دوران از کارآیى و شمول فراوانى برخوردار است؛ چه بسا در آیندهاى نزدیک جاى خویش را به فنآورى جدید و برترى دهد و از آن تنها نامى در تاریخ تمدن بشرى باقى بماند. پس سزاوار است سؤال فوق به این شکل طرح گردد: که آیا امام زمانعلیه السلام هنگام ظهور و بعد از آن براى ارتباط با مردم از معجزه استفاده خواهد کرد و یا از دستاوردهاى تکنولوژى نیز بهرهمند خواهد شد؟ ابتدا باید دانست که اعلان خبر ظهور حضرت مهدى و گفتوگوى او با مردم طى چند مرحله صورت گرفته، در نتیجه حضرت با شیوهها و ابزار مختلف با مردم جهان ارتباط خواهد داشت:
1. نداى آسمانى و خبر دادن از ظهور
این ندایى است که همه را متوجّه خود مىکند (صداى عظیم بیدار باش است) و نیز موجب وحشت عمومى و ایجاد دلهره و اضطراب مىگردد.
از ظاهر روایات فهمیده مىشود که تحقّق آن، طبیعى نخواهد بود. خداوند براى آنکه شروع این انقلاب جهانى را اعلان بکند و به همگان برساند و به یاران و دوستان نیز خبر داده شود تا به یارى وى بشتابند، صیحه آسمانى را معجزهآسا به گوش همگان مىرساند. این مسئله اشکال ندارد و با قانون معجزه هم هماهنگ است. جالب این است که این ندا را همگان با زبان خودشان مىشنوند و مىفهمند. امام صادقعلیه السلام مىفرماید: «ینادى منادِ من السماء اوّل النهار یسمعه کلّ قوم بالسنتهم...»؛ «در ابتداى روز، گویندهاى در آسمان ندایى مىدهد که هر قومى آن را به زبان خودش مىشنود...».
این ندا را همه مردم در شرق و غرب جهان مىشنوند، چنان که امام باقرعلیه السلام مىفرماید: «ینادى مناد من السماء باسم القائمعلیه السلام فیسمع من بالمشرق و من بالمغرب لایبقى راقد الّا استیقظ و لا قائم لا قعد...»؛ «ندا کنندهاى از آسمان، نام قائم را ندا مىکند؛ پس هر که در شرق و غرب است، آن را مىشنود. از وحشت این صدا، خوابیدهها بیدار و ایستادگان مىنشینند و...».
نکته بسیار جالبتر اینکه بر اساس روایتى، نام امام مهدىعلیه السلام از جوف آسمان شنیده مىشود (ینادى باسمه من جوف السماء)؛ همان گونه که امروزه تمامى تصاویر تلویزیونى و ماهوارهاى از جوف آسمان مىآید و این مىرساند که احتمالاً علاوه بر معجزه، از ابزار و امکانات روز نیز استفاده خواهد شد و چون در آن زمان مردم چنین چیزى را نمىفهمیدند، در روایات به همین مقدار بسنده شده است. علاوه بر آنکه به غیر از نداى آسمانى، همزمان صدایى دیگر نیز شنیده مىشود که مردم را به گمراهى مىخواند و تلاش مىکند با ایجاد تردید در مردم، آنان را از حمایت حضرت مهدىعلیه السلام و اجابت دعوت آسمانى او باز دارد!! روشن است که شیطان نمىتواند از معجزه استفاده کند و خداوند چنین امکانى را براى او فراهم نمىسازد؛ پس به ناچار او از ابزار مدرن الکترونیکى و... استفاده مىکند.
2. دعوت جهانى جبرئیلعلیه السلام براى بیعت با امام
در برخى از روایات سخن از ندا در کنار کعبه به میان آمده که گویا در مرحله بعدى اعلان عمومى قرار دارد. امام صادقعلیه السلام مىفرماید: «کانّى بالقائم یوم عاشورا... قائماً بین الرکن و المقام، بین یدیه جبرئیل ینادى البیعة للّه...»؛ «گویا مىبینم که قائمعلیه السلام در روز عاشورا... هنگام ظهر بین رکن و مقام، در کنار کعبه ایستاده است و در پیش او جبرئیل صدا مىزند: بیعت براى خدا است...».
این ندا، در زمین و پس از ظهور است و با صیحه آسمانى فرق دارد. همه مردم این نداى جبرئیلعلیه السلام را نیز خواهند شنید که به احتمال زیاد بر اساس معجزه و قدرت الهى است و این براى جبرئیلعلیه السلام کارى ندارد. البته الان در مسجدالحرام دوربینهاى تلویزیونى و ماهوارهاى به صورت شبانهروز فعالیت مىکنند و تمامى اخبار و نمازهاى جماعت را به طور مستقیم پخش مىکنند و پخش خبر با همین ابزار نیز امکانپذیر است.
3. گفت و گوى حضرت مهدىعلیه السلام با مردم جهان
روایت شده که امامعلیه السلام در آغاز قیام جهانى خود، بر دیوار خانه خدا تکیه مىزند و آن گاه سخنرانى تاریخى و جاودانه خویش را آغاز مىکند. او پس از ستایش خدا و نثار خالصانهترین درودها بر پیامبرصلى الله علیه وآله و خاندان پاک او، جهانیان را چنین مخاطب مىسازد: «فمن حاجّنى فى آدم فأنا اولى النّاس بآدم و...». بر اساس بعضى روایات دیگر مىفرماید: «انّا بقیة الله و خلیفته و حجته علیکم». علاوه بر اینها در روایات به چندین خطبه و سخنرانى دیگر آن حضرت اشاره شده است. امام باقرعلیه السلام مىفرماید: «پس از پایان یافتن خطبه امام مهدىعلیه السلام، 313 تن از یاران خاصّ او بر گرد وجودش اجتماع کرده و با او بیعت مىکنند. پیش از آنان فرشته وحى با آن حضرت بیعت مىکند و بیش از چهل هزار فرشته براى انجام فرمان او فرود مىآیند...» به نظر مىرسد در اینجا امامعلیه السلام براى ابلاغ پیام خود، از ابزارى استفاده مىکند که در قسمت بعد به آنها اشاره خواهد شد.
4. به کارگیرى ابزار پیشرفته ارتباطى پس از ظهور
یکى از وجوب اعجابانگیز پیشرفت و ترقّى فنون در عصر ظهور، رشد و گسترش فنآورى ارتباطى و وسایل خبررسانى است. در آن دوران براى همه انسانها این توان وجود خواهد داشت که با هر نقطه از جهان در مدّت بسیار کم، ارتباط صوتى و تصویرى برقرار سازند و اخبار و اطلاعات و دستورات امامعلیه السلام را به سرعت ابلاغ یا دریافت کنند. در اینجا به نمونههایى چند از این پیشرفت ارتباطاتى و اطلاعاتى اشاره مىشود:
4-1. انتقال صوت بدون واسطه
امام صادقعلیه السلام مىفرماید: «هرگاه قائم ما قیام کند، خداوند گوشها و چشمهاى شیعیان را توسعه مىدهد تا جایى که میان آنان و قائم، نامه رسانى نخواهد بود (لا یکون بینهم و بینِ القائم برید) با آنان سخن مىگوید و آنها سخنش را مىشنوند و او را مىبینند، در حالى که در مکان خویش است و آنها در نقاطى دیگرند». البته اعطاى این امکانات به تمام مردم دنیا است و اختصاص به شیعه ندارد؛ هر چند توجّه خاص و استفاده بهینه از جانب شیعیان خواهد بود. جالب اینکه در اینجا ابزار طورى خواهد بود که قدرت دید چشمها و شنوایى گوشها را افزایش مىدهد.
4-2. پیشرفت وسایل دیدارى و شنیدارى
در روایتى آمده است: «مؤمن در زمان قائم، در حالى که در مشرق است، برادر خود را در مغرب مىبیند. همچنین کسى که در مغرب است، برادرش را در مشرق مىبیند (سیرى اخاه فى المغرب و...». این وسیله به یقین از ابزار ارتباطى امروز (تلفن و موبایل) بسیار پیشرفتهتر و دقیقتر است.
4-3. رفع موانع خبررسانى
«وقتى که کلیه امور به دست صاحبالزمان برسد، خداوند متعال تمامى فراز و نشیبها را براى او هموار مىگرداند تا آنجا که دنیا به منزله کف دستش خواهد بود. چه کسى از شما اگر در کف دست خود مویى باشد، آن را نمىبیند؟!»
این روایت امام صادقعلیه السلام نوعى پیشگویى از تشکیل دهکده جهانى است که امروزه مطرح مىباشد. در این دهکده انسانها، در جامعهاى واحد و فراگیر به هم مىپیوندند و از کوچکترین اخبار و اطلاعات همدیگر آگاه مىشوند.
4-4. کامپیوترهاى جیبى بسیار کوچک
امام صادقعلیه السلام مىفرماید: «هنگامى که قائم قیام کند، در هر یک از مناطق جهان فردى را برگزیده، به آنجا مىفرستد و به او مىگوید: پیمان و دستور تو، به دست تو است. اگر با مطالبى مواجه شدى که آن را نفهمیدى و نحوه قضاوت را در موردش ندانستى، به دست خود نگاه کن و به آنچه در آن است عمل نما (فانظر الى کفّکَ و اعمل بما فیها)».
این روایت بیانگر نقش کامپیوتر و شبکه اینترنتى پیشرفته، در ارسال اخبار و دستورات و تعالیم است.
4-5. گسترش امواج تلویزیونى
امام صادقعلیه السلام در روایتى مىفرماید: «به دستور خداوند عزّوجل، نور به صورت عمودى از زمین به سوى آسمان مىرود؛ به طورى که امواج نور تمام مردم را شامل مىشود (... النور فیصیر عموداً من الارض الى السماء فیستضىء به کلّ مؤمن على وجه الارض). و از داخل خانه مردم نور، به قلوب آنان داخل شود و همه شاد مىگردند».
همانطور که مىدانیم، در متون دینى مبدأ نور همیشه آسمان معرفى شده است؛ ولى در این حدیث، نور (یا تصویر نورى)، ابتدا از زمین به آسمان ارسال مىشود؛ سپس از آسمان به زمین برمىگردد و به درون خانهها داخل مىشود و از آنجا به قلب و ذهن افراد وارد مىگردد (مثل تصاویر تلویزیونى). امروزه مصداق این نور امواج تلویزیونى و ماهوارهاى است(473). با توجّه به این موارد، روشن مىشود که امامعلیه السلام با ابزار و وسایل بسیار مدرن و پیشرفتهترى با مردم ارتباط داشته، سخنان و دستورات خود را به آنها بازگو خواهد کرد.
porseman.org
ابتدا باید بدانیم وضعیت جهان به گونهاى است که به روشنى و با جرأت، مىتوان تصویرى جامع و شفاف از حکومت جهانى مهدوی ارائه داد و ساختار و ساز و کارهاى اجرایى و عملى «دولت کریمه» را بیان نمود. پیشتر از این، زمینه و موقعیت اندکى براى تبیین چگونگى و نحوه حکومت مهدوى وجود داشت و سطح آگاهى و فهم مردم جهان به حدّى نبود که بتوان به طور علمى و قاطع، درباره حکومت فراگیر آن حضرت صحبت نمود. اما با تحقّق انقلاب صنعتى، فزونى اختراعات و اکتشافات، پیشرفت علم و دانش، بالا رفتن سطح آگاهى و اندیشه، رشد فنّ آورى و تولیدات صنعتى، گسترش ارتباطات رسانهاى و تصویرى، فزونى اطلاعات و اخبار، نزدیکى جوامع و مردم به یکدیگر، نفوذ فرهنگها و ایستارها و بالاخره پدیده رو به رشد «جهانىشدن»، نه تنها زمینه براى ارائه نظریه «حکومت جهانى مهدى» فراهم آمده است؛ بلکه زمینه و آمادگى براى «ظهور» آن حضرت نیز فراهم شده است.
قیام و ظهور امام زمان، باید در عصر و دورانى باشد که امکان عملى شدن یک حکومت فراگیر جهانى فراهم و یا حداقل زمینههاى آن - از لحاظ ارتباطات، اطلاعات، اقتصاد جهانى، فرهنگ گسترش یابنده و... - به وجود آمده باشد. به نظر مىرسد در موقعیت فعلى جهان، این زمینهها و موقعیت تا حدودى فراهم آمده و بسترى مناسب براى تحقق آرمانهاى جهانى، ایجاد شده است. روشن است که «عصر ظهور»، دوران علم و اندیشه، پیشرفت و رشد، ارتباطات سریع و همگانى و اطلاعات دقیق و روزآمد است و «عصر حاضر» مىتواند پیش زمینه و نمایى از آن «زمان موعود» باشد.
یکی از نمونه های روشن مورد سوال شما ارتباط امام زمان با جهانیان هنگام ظهور و صحبت با آنهاست یعنی اینکه امام زمان هنگام ظهور چگونه با همه مردم ارتباط برقرار مىکند و سخنان خود را به آنان مىرساند؟ آیا با استفاده، از معجزه است یا با بهرهگیرى از اینترنت و ماهواره؟
از سوى دیگر قافله علم و فن آورى در این دهههاى اخیر، چنان شتابان و با سرعت پیش مىرود که دستاوردهاى تکنولوژى، پس از مدت کوتاهى خود را به دیگرى مىدهند. همین شبکه اینترنت که در این دوران از کارآیى و شمول فراوانى برخوردار است؛ چه بسا در آیندهاى نزدیک جاى خویش را به فنآورى جدید و برترى دهد و از آن تنها نامى در تاریخ تمدن بشرى باقى بماند. پس سزاوار است سؤال فوق به این شکل طرح گردد: که آیا امام زمانعلیه السلام هنگام ظهور و بعد از آن براى ارتباط با مردم از معجزه استفاده خواهد کرد و یا از دستاوردهاى تکنولوژى نیز بهرهمند خواهد شد؟ ابتدا باید دانست که اعلان خبر ظهور حضرت مهدى و گفتوگوى او با مردم طى چند مرحله صورت گرفته، در نتیجه حضرت با شیوهها و ابزار مختلف با مردم جهان ارتباط خواهد داشت:
1. نداى آسمانى و خبر دادن از ظهور
این ندایى است که همه را متوجّه خود مىکند (صداى عظیم بیدار باش است) و نیز موجب وحشت عمومى و ایجاد دلهره و اضطراب مىگردد.
از ظاهر روایات فهمیده مىشود که تحقّق آن، طبیعى نخواهد بود. خداوند براى آنکه شروع این انقلاب جهانى را اعلان بکند و به همگان برساند و به یاران و دوستان نیز خبر داده شود تا به یارى وى بشتابند، صیحه آسمانى را معجزهآسا به گوش همگان مىرساند. این مسئله اشکال ندارد و با قانون معجزه هم هماهنگ است. جالب این است که این ندا را همگان با زبان خودشان مىشنوند و مىفهمند. امام صادقعلیه السلام مىفرماید: «ینادى منادِ من السماء اوّل النهار یسمعه کلّ قوم بالسنتهم...»؛ «در ابتداى روز، گویندهاى در آسمان ندایى مىدهد که هر قومى آن را به زبان خودش مىشنود...».
این ندا را همه مردم در شرق و غرب جهان مىشنوند، چنان که امام باقرعلیه السلام مىفرماید: «ینادى مناد من السماء باسم القائمعلیه السلام فیسمع من بالمشرق و من بالمغرب لایبقى راقد الّا استیقظ و لا قائم لا قعد...»؛ «ندا کنندهاى از آسمان، نام قائم را ندا مىکند؛ پس هر که در شرق و غرب است، آن را مىشنود. از وحشت این صدا، خوابیدهها بیدار و ایستادگان مىنشینند و...».
نکته بسیار جالبتر اینکه بر اساس روایتى، نام امام مهدىعلیه السلام از جوف آسمان شنیده مىشود (ینادى باسمه من جوف السماء)؛ همان گونه که امروزه تمامى تصاویر تلویزیونى و ماهوارهاى از جوف آسمان مىآید و این مىرساند که احتمالاً علاوه بر معجزه، از ابزار و امکانات روز نیز استفاده خواهد شد و چون در آن زمان مردم چنین چیزى را نمىفهمیدند، در روایات به همین مقدار بسنده شده است. علاوه بر آنکه به غیر از نداى آسمانى، همزمان صدایى دیگر نیز شنیده مىشود که مردم را به گمراهى مىخواند و تلاش مىکند با ایجاد تردید در مردم، آنان را از حمایت حضرت مهدىعلیه السلام و اجابت دعوت آسمانى او باز دارد!! روشن است که شیطان نمىتواند از معجزه استفاده کند و خداوند چنین امکانى را براى او فراهم نمىسازد؛ پس به ناچار او از ابزار مدرن الکترونیکى و... استفاده مىکند.
2. دعوت جهانى جبرئیلعلیه السلام براى بیعت با امام
در برخى از روایات سخن از ندا در کنار کعبه به میان آمده که گویا در مرحله بعدى اعلان عمومى قرار دارد. امام صادقعلیه السلام مىفرماید: «کانّى بالقائم یوم عاشورا... قائماً بین الرکن و المقام، بین یدیه جبرئیل ینادى البیعة للّه...»؛ «گویا مىبینم که قائمعلیه السلام در روز عاشورا... هنگام ظهر بین رکن و مقام، در کنار کعبه ایستاده است و در پیش او جبرئیل صدا مىزند: بیعت براى خدا است...».
این ندا، در زمین و پس از ظهور است و با صیحه آسمانى فرق دارد. همه مردم این نداى جبرئیلعلیه السلام را نیز خواهند شنید که به احتمال زیاد بر اساس معجزه و قدرت الهى است و این براى جبرئیلعلیه السلام کارى ندارد. البته الان در مسجدالحرام دوربینهاى تلویزیونى و ماهوارهاى به صورت شبانهروز فعالیت مىکنند و تمامى اخبار و نمازهاى جماعت را به طور مستقیم پخش مىکنند و پخش خبر با همین ابزار نیز امکانپذیر است.
3. گفت و گوى حضرت مهدىعلیه السلام با مردم جهان
روایت شده که امامعلیه السلام در آغاز قیام جهانى خود، بر دیوار خانه خدا تکیه مىزند و آن گاه سخنرانى تاریخى و جاودانه خویش را آغاز مىکند. او پس از ستایش خدا و نثار خالصانهترین درودها بر پیامبرصلى الله علیه وآله و خاندان پاک او، جهانیان را چنین مخاطب مىسازد: «فمن حاجّنى فى آدم فأنا اولى النّاس بآدم و...». بر اساس بعضى روایات دیگر مىفرماید: «انّا بقیة الله و خلیفته و حجته علیکم». علاوه بر اینها در روایات به چندین خطبه و سخنرانى دیگر آن حضرت اشاره شده است. امام باقرعلیه السلام مىفرماید: «پس از پایان یافتن خطبه امام مهدىعلیه السلام، 313 تن از یاران خاصّ او بر گرد وجودش اجتماع کرده و با او بیعت مىکنند. پیش از آنان فرشته وحى با آن حضرت بیعت مىکند و بیش از چهل هزار فرشته براى انجام فرمان او فرود مىآیند...» به نظر مىرسد در اینجا امامعلیه السلام براى ابلاغ پیام خود، از ابزارى استفاده مىکند که در قسمت بعد به آنها اشاره خواهد شد.
4. به کارگیرى ابزار پیشرفته ارتباطى پس از ظهور
یکى از وجوب اعجابانگیز پیشرفت و ترقّى فنون در عصر ظهور، رشد و گسترش فنآورى ارتباطى و وسایل خبررسانى است. در آن دوران براى همه انسانها این توان وجود خواهد داشت که با هر نقطه از جهان در مدّت بسیار کم، ارتباط صوتى و تصویرى برقرار سازند و اخبار و اطلاعات و دستورات امامعلیه السلام را به سرعت ابلاغ یا دریافت کنند. در اینجا به نمونههایى چند از این پیشرفت ارتباطاتى و اطلاعاتى اشاره مىشود:
4-1. انتقال صوت بدون واسطه
امام صادقعلیه السلام مىفرماید: «هرگاه قائم ما قیام کند، خداوند گوشها و چشمهاى شیعیان را توسعه مىدهد تا جایى که میان آنان و قائم، نامه رسانى نخواهد بود (لا یکون بینهم و بینِ القائم برید) با آنان سخن مىگوید و آنها سخنش را مىشنوند و او را مىبینند، در حالى که در مکان خویش است و آنها در نقاطى دیگرند». البته اعطاى این امکانات به تمام مردم دنیا است و اختصاص به شیعه ندارد؛ هر چند توجّه خاص و استفاده بهینه از جانب شیعیان خواهد بود. جالب اینکه در اینجا ابزار طورى خواهد بود که قدرت دید چشمها و شنوایى گوشها را افزایش مىدهد.
4-2. پیشرفت وسایل دیدارى و شنیدارى
در روایتى آمده است: «مؤمن در زمان قائم، در حالى که در مشرق است، برادر خود را در مغرب مىبیند. همچنین کسى که در مغرب است، برادرش را در مشرق مىبیند (سیرى اخاه فى المغرب و...». این وسیله به یقین از ابزار ارتباطى امروز (تلفن و موبایل) بسیار پیشرفتهتر و دقیقتر است.
4-3. رفع موانع خبررسانى
«وقتى که کلیه امور به دست صاحبالزمان برسد، خداوند متعال تمامى فراز و نشیبها را براى او هموار مىگرداند تا آنجا که دنیا به منزله کف دستش خواهد بود. چه کسى از شما اگر در کف دست خود مویى باشد، آن را نمىبیند؟!»
این روایت امام صادقعلیه السلام نوعى پیشگویى از تشکیل دهکده جهانى است که امروزه مطرح مىباشد. در این دهکده انسانها، در جامعهاى واحد و فراگیر به هم مىپیوندند و از کوچکترین اخبار و اطلاعات همدیگر آگاه مىشوند.
4-4. کامپیوترهاى جیبى بسیار کوچک
امام صادقعلیه السلام مىفرماید: «هنگامى که قائم قیام کند، در هر یک از مناطق جهان فردى را برگزیده، به آنجا مىفرستد و به او مىگوید: پیمان و دستور تو، به دست تو است. اگر با مطالبى مواجه شدى که آن را نفهمیدى و نحوه قضاوت را در موردش ندانستى، به دست خود نگاه کن و به آنچه در آن است عمل نما (فانظر الى کفّکَ و اعمل بما فیها)».
این روایت بیانگر نقش کامپیوتر و شبکه اینترنتى پیشرفته، در ارسال اخبار و دستورات و تعالیم است.
4-5. گسترش امواج تلویزیونى
امام صادقعلیه السلام در روایتى مىفرماید: «به دستور خداوند عزّوجل، نور به صورت عمودى از زمین به سوى آسمان مىرود؛ به طورى که امواج نور تمام مردم را شامل مىشود (... النور فیصیر عموداً من الارض الى السماء فیستضىء به کلّ مؤمن على وجه الارض). و از داخل خانه مردم نور، به قلوب آنان داخل شود و همه شاد مىگردند».
همانطور که مىدانیم، در متون دینى مبدأ نور همیشه آسمان معرفى شده است؛ ولى در این حدیث، نور (یا تصویر نورى)، ابتدا از زمین به آسمان ارسال مىشود؛ سپس از آسمان به زمین برمىگردد و به درون خانهها داخل مىشود و از آنجا به قلب و ذهن افراد وارد مىگردد (مثل تصاویر تلویزیونى). امروزه مصداق این نور امواج تلویزیونى و ماهوارهاى است(473). با توجّه به این موارد، روشن مىشود که امامعلیه السلام با ابزار و وسایل بسیار مدرن و پیشرفتهترى با مردم ارتباط داشته، سخنان و دستورات خود را به آنها بازگو خواهد کرد.
porseman.org
تازه های پرسش و پاسخ
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}