چهارشنبه، 1 بهمن 1393

پرسش :

امام سجاد و علي اكبر ـ عليهم السلام ـ روز عاشورا چند ساله بودند ؟

پاسخ :
امام سجاد و علي اكبر ـ عليهما السلام ـ فرزندان امام حسين ـ عليه السّلام ـ مي باشند. كه امام سجاد ـ عليه السّلام ـ پس از شهادت پدرش به مقام امامت نايل شد و حضرت علي اكبر ـ عليه السّلام ـ در كربلا و در ركاب پدرش به مقام شهادت رسيد.
امام زين العابدين ـ عليه السّلام ـ در سال 38 هجري قمري در شهر مدينه چشم به جهان گشود و مدت دو سال از دوران كودكي خود در كنار جد بزرگوارش اميرمؤمنان ـ عليه السّلام ـ سپري نموده و مورد نوازش آن حضرت قرار گرفت. پس از شهادت جدش مدت ده سال در كنار عمويش امام حسن مجتبي ـ عليه السّلام ـ زندگي كرد. پس از شهادت آن امام همام مدت يازده سال نيز در دوره امامت پدرش امام حسين ـ عليه السّلام ـ در كنار آن امام همام زيست تا اينكه واقعه قيام عاشورا پيش آمد و به همراه امام كه تمام خانواده اش را با خود به سوي كربلا حركت داد رفت ، در اين سال آن حضرت 23 ساله بود كه شهادت پدر و برادران و عموهاي مهربان و ياران بزرگ پدرش را شاهد بود آن حضرت پس از شهادت پدرش امامت را عهده دار گرديد.[1]
حضرت علي اكبر ـ عليه السّلام ـ از جمله ياوران رشيد پدر بزرگوارش امام حسين ـ عليه السّلام ـ بود كه با دليري و رشادت به ياري آ‌ن حضرت در پيشا پيش امامش جان خويش را در طبق اخلاص نهاد،‌ اگر چه نسبت به سن و سال آن حضرت در ميان منابع و مورخين اختلاف زيادي ديده مي شود اما قراين و شواهد خارجي بيانگر اين حقيقت است كه آن حضرت در سنين 31 الي 32 سالگي بوده است كه در كربلا به شهادت رسيده است چنانكه امام سجاد ـ عليه السّلام ـ در پاسخ يزيد كه از اسمش پرسيد جواب داد اسم من علي است! يزيد گفت مگر علي بن الحسين را خدا در كربلا نكشت؟
آن حضرت پاسخ داد: «من برادر بزرگتري داشتم كه علي ناميده مي شد كه او را كشتيد»[2] برخي ولادت حضرت علي اكبر ـ عليه السّلام ـ را حدود سال 33 هجري و سال خلافت عثمان نيز نوشته اند.[3]

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1.زندگانی علی بن الحسین ؛شهیدی
2.اعلام الوری؛طبرسی
3. ترجمه ارشاد شيخ مفيد، ج دوم از انتشارات دارالكتب الاسلاميه تهران

پی نوشتها:
[1] . شيخ مفيد، ارشاد چاپ اول، قم، آل البيت، 1413، ح دوم، ص 137.
[2] . ابوالفرج اصفهاني، مقاتل الطالبين، بيروت، دارالمعرفه بي تا، ص 120، ابن كثير البدايه و النهايه، چاپ هشتم، بيروت، مكتبه المعارف، 1410، ج 9، ص 103، علي اكبر را بزرگتر از امام سجاد دانسته است.
[3] . حسام الدين محلي حدائق الورديه في مناقب ائمه الزيديه، چاپ اول، دمشق، بي تا، ص 116 و ابي الفرج پيشين، ص 81.
منبع: اندیشه قم