چهارشنبه، 1 بهمن 1393

پرسش :

اولين شهيد و آخرين شهيد كربلا چه كساني بودند ؟

پاسخ :
در ابتداي جنگ، وقتي عمر سعد اولين تير را به سوي ياران امام حسين u پرتاب كرد، حملة عمومي از جانب دشمن شروع شد و بعد از آن‌كه گردوغبار فرو نشست پنجاه نفر از ياران امام شهيد شده بودند.[1] ابن شهر آشوب شهداي حملة دسته‌جمعي را چهل و يك نفر ذكر نموده و اسامي آنان را هم بيان كرده است. اين كشته شدگان نسبت به سپاه امام به حدّي زياد بود كه نقصان در سپاه حسين u آشكار شد.[2] بعد از آن ديگر تواني براي حملة دسته‌جمعي نبود؛ لذا نبرد به صورت تن به تن صورت گرفت، در تاريخ چنين نقل كرده‌اند: «وقتي حر با حالتي پشيمان به نزد امام مي‌آيد، از امام تقاضا مي‌كند، حال كه اوّلين فردي بود كه به شما آزار رساندم، اجازه بده اوّلين كسي باشم كه پيش پايت به خون آغشته مي‌گردم». در اين رابطه ابن طاووس مي‌گويد: «منظور حر بن يزيد رياحي، اوّلين شهيد از آن لحظه به بعد بوده است؛ زيرا همانطور كه گذشت قبل از حر بن يزيد رياحي تعدادي از افراد به شهادت رسيده بودند»[3].
در مورد آخرين شهيد نيز سويد بن مطاع را ذكر مي‌كنند كه ظاهراً در حملة اول در اثر تيرهاي دشمن بي‌هوش روي زمين افتاده بود و وقتي به هوش آمد شنيد كه مي‌گويند حسين كشته شد، در اين هنگام در خود احساس سبكي كرد و از جا برخاست و نيزه‌‌اي را كه به همراه داشت به دست گرفت و به دشمن حمله برد و ساعتي مبارزه كرد تا اينكه او را «عروة بن بطان» و «زيد بن رقاد» به قتل رساندند.[4]

پی نوشتها:
[1] - زندگاني امام حسين ، رسولي محلاتي، سيد هاشم، دفتر نشر فرهنگ اسلامي، دوم، 74، ص 419.
[2] - حسين نفس مطمئنه، عالمي، محمدعلي، انتشارات هاد، دوم، 75، ص 195.
[3] - لهوف، سيد بن طاووس، ترجمة موسوي‌نيا، محمدجواد، دوم، سرور، 79، ص 140.
[4] - قصة كربلا، نظري منفرد، علي، سرور، اول، 75، ص 375.
منبع:اندیشه قم