سه‌شنبه، 14 بهمن 1393

پرسش :

آيا امام (ره) اين حرف را گفته اند كه در جامعه اسلامي ايران آب و برق و گاز به صورت مجاني در خدمت مردم قرار مي گيرد؟

پاسخ :
در پاسخ به سؤال شما بايد عرض كنيم مرحوم امام در اين باره فرمودند "من به دولت راجع به مجاني كردن آب و برق و بعضي چيزهاي ديگر فعلاً براي طبقات كم بضاعتي كه در اثر تبعيضات خانمان برانداز رژيم شاهنشاهي دچار محروميت شده اند و با برپايي حكومت اسلامي به اميد خدا اين محروميت ها بر طرف خواهد شد، سفارش اكيد نمودم كه عمل خواهد شد"1 همچنين فرمودند "من در اين آخر كه از تهران مي خواستم بيرون بيايم دستور دادم كه تمام املاك و دارايي سلسلة منحوس پهلوي و تمام دارايي آن اشخاصي كه وابسته به او بودند و اين ملت را چاپيدند مصادره بشود و براي طبقه ضعيف مسكن ساخته بشود هم خانه بسازند و زندگي آنها را مرفّه كنند ... ما علاوه بر اينكه زندگي مادي شما را مي خواهيم مرفه بشود زندگي معنوي شما را هم مي خواهيم مرفه باشد شما به معنويات احتياج داريد معنويات ما را بردند (به) اينها دل خوش نباشيد كه مسكن فقط مي سازيم آب و برق را مجاني مي كنيم براي طبقه مستمند، اتوبوس را مجاني مي كنيم براي طبقه مستمند دلخوش به اين مقدار نباشيد، معنويات شما را، روحيات شما را عظمت مي دهيم شما را به مقام انسانيت مي رسانيم اينها شما را منحط كرده اند اينقدر دنيا را پيش شما جلوه داده اند كه خيال كرديد همه چيز اين است ما هم دنيا را آباد مي كنيم و هم آخرت را ..."2 سخنان بالا و برخي ديگر از بيانات حضرت امام (ره) بيش از هر چيز بيانگر اهتمام جدي و عنايت خاص آن بزرگوار به قشر مستضعف و محروم جامعه است كه در سيره عملي ايشان با تأسيس بنياد ها و نمادهايي نظير كميته امداد، حساب 100 امام (ره)، بنياد مستضعفان و غيره تبلور عيني و مصداق بيروني پيدا نمود اساساً امام (ره) قشر مستضعف جامعه را صاحبان و سرمايه هاي اصلي انقلاب دانسته و بر توزيع درست امكانات و بسط عدالت اجتماعي و حدف محروميتها با تكيه بر اسلام ناب به عنوان يك آرمان بزرگ الهي مي نگريستند. نگاه نافذ و معرفت عميق حضرت امام (ره) به اسلام آن بزرگوار را به اين باور حقيقي رسانده بود كه در صورت پياده شدن احكام نوراني اسلام مسلماً مشكلات قشر محروم جامعه به حداقل ممكن خواهد رسيد و با توجه به امكانات كشور و اهتمام مسئولين كشور رسيدن به اين نقطه دور از دست رس نخواهد بود البته با نگاه منصفانه به عملكرد كشور پس از پيروزي انقلاب اسلامي به وضوح مي توان ديد كه عليرغم نارساييهاي موجود، قدمهاي مؤثري در اين راه برداشته شده هر چند با نقطه آرماني و مطلوب فاصله بسيار است و نيازمند تلاش جدي تري است . به عنوان نمونه مي توان به بسط و تعميق آموزش و پرورش، بهداشت، آب و برق و امكانات ارتباطي به دوردست ترين نقاط كشور و ... اشاره نمود كه به طور يقين نقش بسزايي در رفع محدوديتها داشته و خواهد داشت. در كنار تلاشهاي انجام گرفته نبايد از موانع و معضلاتي كه در اين راه پيش روي كشور قرار گرفت غافل شد، جنگ تحميلي و خسارتهاي ناشي از آن، تحريمها و محاصره اقتصادي و بازسازي ويراني هاي حاصل از جنگ و ... كه فرصتهاي ترقي و پيشرفت را از كشور گرفته و آن روحيه ايثار و تلاش و آن غيرت پر صلابت انقلابي را مصروف دفاع و جنگ نمود و موجب شد كه بسياري از امكانات كشور در اين راه هزينه گردد و مجال كمتري براي توجه جدّي به اقشار محروم جامعه در اختيار دولت قرار بگيرد . بديهي است با توجه به امكانات كشور دستيابي به هدف امام (ره) كه رسيدگي جدّي به قشر محروم جامعه است كاملاً ممكن خواهد بود به شرط اينكه مسئولين كشور پشتكار و جديت لازم را به خرج دهند و امكانات و ثروت در كشور توزيع عادلانه پيدا نمايد و حركت كشور به سمت ايجاد عدالت اجتماعي و حمايت جدّي از محرومان جامعه باشد . با توجه به اين نکات ما نيز اميد داريم به نقطه مطلوب و آرماني مرحوم امام (ره) برسيم و يقين داريم رسيدن به اين نقطه دور از دسترس نيست.

پی نوشتها:
1 . صحيفه نور، ج 3، ص 356 و 357 (سخنراني مورخه 9 اسفند 1357).
2 . صحيفه نور، ج 3، ص 366 و 367 (سخنراني مورخه 10 اسفند 1357).
3 . نهج البلاغه، حكمت 433.
منبع: اندیشه قم