شنبه، 18 بهمن 1393

پرسش :

قانون مبارزه با استفاده از امكانات عمومي و دولتي به نفع جناح يا فرد خاصي در انتخابات چيست و چه مي گويد؟

پاسخ :
در كتاب قوانين و مقررات مربوط به انتخابات رياست جمهوري اسلامي ايران تدوين آقاي جهانگير منصوري چنين آمده است :
به منظور تضمين برخورداري يكسان نامزدهاي رياست جمهوري از امكانات دولتي كميسيوني بنام كميسيون بررسي تبليغات انتخابات در وزارت كشور بنا به دعوت وزير كشور تشكيل مي شود.[1]
اعضاي بررسي كميسيون تبليغات عبارتند از:
1) دادستان كل كشور يا نماينده او
2) وزير كشور يا نماينده او
3) مدير عامل صدا و سيما يا نماينده او[2]
تبصره: شوراي نگهبان مي تواند يك نفر از ميان اعضاي خود يا از خارج به منظور كار كميسيون مزبور تعيين نمايد.
مادة 64: برنامه تبليغات از صدا و سيما بايد ضبط شود.
مادة 65: نامزدهای ریاست جمهوری که صلاحیت آنان توسط شورای نگهبان تأیید و اسامی آنها از طرف وزارت کشور اعلام می‌گردد هر یک حق‌دارند به طور مساوی از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران برای معرفی و ارائه برنامه‌های خود استفاده نمایند.
مادة 68: قوانين و مقررات انتخابات رياست جمهوري استفاده از وسائل و امكانات وزارت خانه ها و ادارات و شركت هاي دولتي و مؤسسات وابسته به دولت و نهادها و مؤسسات كه از بودجه عمومي (به هر مقدار) استفاده مي كنند و همچنين در اختيار گذاشتن وسائل و امكانات مزبور ممنوع بوده و مرتكب، مجرم شناخته مي شود.
تبصره 1: مؤسسات و نهادهايي كه دارائي آنان از اموال عمومي است همانند بنياد مستضعفان مشمول ماده فوق است.
تبصره 2: ادارات و ارگانها و سازمانهاي دولتي و نهادها با ذكر سمت خود حق ندارند له يا عليه هيچ يك از نامزدهاي انتخاباتي اعلاميه يا اطلاعيه بدهند.
مادة 69: الصاق اعلاميه يا عكس بر روي علائم راهنمائي و رانندگي و تابلوهاي بيمارستان و مدارس و ساير مؤسسات آموزشي دولتي يا وابسته به دولت ممنوع مي باشد.
بنيان گذار جمهوري اسلامي ايران حضرت امام خميني در خصوص استفاده از اموال عمومي يا دولتي در انتخابات چنين مي فرمايند:
اينجانب به هيچ وجه و به هيچ كس اجازه نمي دهم تا از سهم مبارك امام عليه السلام و يا از اموال دولت و اموال دفاتر و سازمانها و مجامع و اموال عمومي خرج انتخابات كنند (10/4/66 – صحيفه نور، ج 20، ص 101)

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
كتاب قوانين و مقررات مربوط به انتخابات (رياست) جمهوري اسلامي ايران ، تدوين جهانگير منصور – چاپ : تهران سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي سال 1381.

پی نوشتها:
[1] . ماده 62، قوانين و مقررات مربوطه به انتخابات رياست جمهوري، منصوري، جهانگير.
[2] . ماده 63، همان.
منبع: اندیشه قم