شنبه، 25 بهمن 1393

پرسش :

علت نام‌گذاري يکي از صحن هاي امام رضا ـ عليه السلام ـ به صحن اسماعيل طلايي براي چيست؟ آب شرب که در اين صحن هست از کجاست؟

پاسخ :
علت نامگذاري اين صحن به دليل سقّاخانه اي است که در وسط اين صحن شريف قرار دارد. در گذشته از اين صحن کهنه ياد مي شد.
سقّاخانه طلايي صحن از يادگارهاي نادرشاه افشار است و به همين علت آن را سقاخانه نادري نيز گويند. سنگاب مرمر آن به دستور نادرشاه از هرات ـ از شهرهاي افغانستان ـ آورده شده است. نادرشاه حمل اين سنگاب بزرگ را از هرات به مشهد به مسابقه گذاشت و حداکثر، مدت دوازده روز را تعيين کرد، ولي داوطلب آن، نه روزه اين مسافت 360 کيلومتري را با سنگابي بدين بزرگي طي کرد.
آجرهاي طلايي که با آن کتيبه سقاخانه پوشيده شده است ساخته شخصي به نام اسماعيل است که سقاخانه امروز به حق به نام اين هنرمند گمنام شهرت يافته است. آب شرب اين سقاخانه نيز در آغاز به دستور نادرشاه از حوض «بابا قدرت» در شش کيلومتري مشهد که از آب باران پر مي شد مي آوردند.[1] البته بناي سقاخانه بعدها، به علت فرسودگي مورد مرمت و بازسازي قرار گرفته است.[2]

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. راهنماي مشهد، غلامرضا رياضي.

پی نوشتها:
[1] . شريعتي، راهنماي خراسان، تهران، سازمان جلب سياحان، 1345ش، ص77.
[2] . مفخم پايان، دکتر لطف الله، راهنماي شهر مشهد، مشهد، دانشکده ادبيات، ص14.
منبع: اندیشه قم