شنبه، 25 بهمن 1393

پرسش :

چه روشهایی برای ایجاد رابطه وحال زیارت در حرم امام رضا (ع) هست؟

پاسخ :
ارتباط با شوق وحال با امام رضا ـ عليه السلام ـ امري است ستودني، نكاتي که دراین راستا موثر است :
1. عشق از شناخت صحيح حاصل مي شود: اگر دوست داريد پيوندتان عميق شود بايد نسبت به امام شناخت بيشتري حاصل كنيد منظور از شناخت اين نيست كه ياد بگيريد كه نام پدر ايشان چه بود در چه سالي به دنيا آمدند و به تعبير ديگر معرفت شناسنامه اي منظور نيست شما بايد علاوه بر اين اطلاعات با سجايا و صفات و شخصيت ايشان آشنا شويد مسلماً اين شناخت است كه شما را شيفته ايشان خواهد كرد.
2. همه ائمه ـ عليه السلام ـ از يك نور واحداند:[1] زيارت جامعه كبيره براي زيارت كردن ائمه ـ عليهم السلام ـ است در اين زيارت با مقام ائمه ـ عليهم السلام ـ آشنا مي شويم. همه ائمه ـ عليهم السلام ـ در اين صفات عالي انساني مشترك اند. توصيه مي شود به ترجمه و شرح اين زيارت مراجعه كنيد و حتي المقدور صبح به صبح چند سطري دربارة ائمه ـ عليهم السلام ـ و صفات آنها بخوانيد اين كار باعث مي شود كه محبت آنها ـ عليهم السلام ـ در دل شما تثبيت شود و اين كه همه آنها را در صفات عالي انساني و كرامات و... يك طور بنگريد.
3. تلقين مثبت: هرگز از جملات «رابطه ام بد است» استفاده نكنيد كلمات و بار هيجاني آنها مي توانند بر روح ما اثر بگذارند بگوئيد من دنبال علل تحكيم رابطه ام با امام ـ عليه السلام ـ هستم... .
4. كرامات رضوي ـ عليه السلام ـ : كتاب هايي دربارة كرامات رضوي ـ عليه السلام ـ را تهيه كنيد آشنايي با اين كرامت ها بي ترديد در روح و جان اثر مثبت مي گذارد و پيوند شما را مستحكم تر مي كند.
5. شما مسلماً رابطه خوبي با امام حسين ـ عليه السلام ـ داريد در مراسم ايشان شركت مي كنيد و براي ايشان گريه مي كنيد و اين عزاداري شما بالاترين پيوند معنوي با ائمه و امام رضا ـ عليه السلام ـ است گريه بر امام حسين ـ عليه السلام ـ يعني گريه بر مظلوميت ايشان در اين غم شما بي ترديد امام رضا ـ عليه السلام ـ به شما عنايت مي كنند چرا كه خود ايشان از جمله گريه گنندگان و عزاداران مصيبت جدشان حسين ـ عليه السلام ـ است. پس در مراسم امام حسين ـ عليه السلام ـ دست رحمت ايشان را بر سر خود احساس كنيد.
6. بُعد منزل نُبود در سفر روحاني: دوست صميمي اگر به زيارت آقا امام رضا ـ عليه السلام ـ نائل نشده ايد در عوض قلبي سرشار از مهر ايشان را داريد به اعتقاد شيعه ائمه ـ عليهم السلام ـ بر اعمال و افكار ما نظارت دارند.[2]
طبق زيارت امام رضا ـ عليه السلام ـ داريم كه: شهادت مي دهم كه كلام مرا مي شنوي و جواب سلام مرا مي دهيد و... پس شما هر لحظه مي توانيد عميق ترين رابطه را با امام خود داشته باشيد.
7. هديه: هرگاه خواستيد ايشان با ايشان رابطه برقرار كنيد وضو بگيريد و دو ركعت نماز مستحبي بخوانيد و ثواب آن را به ايشان ـ عليه السلام ـ هديه كنيد يا قرآن بخوانيد و ثواب آن را به آن حضرت هديه كنيد مسلماً ايشان كه كريم ترين افراد روي زمين هستند محبت شما را بي پاسخ نمي گذارند.
8. گريه كردن: انسان شرائط و حالات متفاوتي دارد. گاه انسان بخاطر مسائل زندگي، اشتغالات ذهني و... نمي تواند رابطه معنوي عميق با ائمه ـ عليهم السلام ـ و مصائب آنها پيدا كند به همين خاطر است كه براي مصيبت حضرت سيدالشهداء ـ عليهم السلام ـ توصيه شده كه بر ايشان گريه كنيد و اگر نمي توانيد حالت گريه و عزادار را بخود بگيريد. آري شما مي توانيد براي امام رضا ـ عليه السلام ـ هم اين حالت را اعمال كنيد و به ثواب آن برسيد. از خود حضرت ـ عليه السلام ـ و خداوند بخواهيد معرفت و محبت آنها را به دل ما بيندازد.
9. دربارة وداع مظلومانه حضرت با اقوام خودشان از مدينه به سوي طوس مطالعه كنيد و در آن باره و مظلوميت هاي ايشان تأمل كنيد.
10. قبل از خواب و طول روز به ايشان سلام بدهيد.

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. ادب فناي مقربان، آيت الله جوادي آملي.
2. منتهي الآمال، شيخ عباس قمي.
3. زندگي چهارده معصوم، علامه مجلسي،
به كوي رضا جان صفا مي پذيرد در اين جا فروغ خدا مي پذيرد
تو اي بي نوا رو به سوي رضا كن كه اين پادشه خوش گدا مي پذيرد
به پا بوس او رو كه زوار خود را سر خوان جود و عطا مي پذيرد
بود رحمتش بي كران همچو دريا هم آلوده هم پارسا مي پذيرد
اگر دردمندي بيا بر در او كه هر درد اين جا شفا مي پذيرد[3]

پی نوشتها:
[1] . آيت الله جوادي آملي، ادب فناي مقربان، شرح زيارت جامعه كبيره، ج اول، نشر اسراء، 1381، ص 33.
[2] . توبه، آيه 105.
[3] . احمد احمدي پير خبري و سيدعلي تقوي زاده، مدايح رضوي در شعر فارسي، بنياد پژوهش هاي اسلامي آستان قدس رضوي، ص 255.
منبع: اندیشه قم