دوشنبه، 11 اسفند 1393

پرسش :

در قرآن کریم دو لفظ "ملائکه" و "الله" در یک سیاق آمده اند؛ لفظ ملائکه همیشه به صورت مؤنث آمده و لفظ الله همیشه به صورت مذکر آمده است. دلیل این مطلب چیست؟ آیا به علت قصور در لغت است؟

پاسخ :
در لغت عرب با جمع مکسر همیشه برخورد مؤنث می شود، خواه مفرد آن مذکر باشد؛ مانند "رجال" که مفرد آن "رجل" و مذکر است، و "نساء" که مفرد آن امرأة و مؤنث است.
لفظ ملائکه که جمع مکسر و مفرد آن "ملک" و مذکر بوده نیز چنین است؛ و در قرآن لفظ ملک مذکر استعمال شده است مانند: "قُلْ یَتَوَفَّاکُمْ مَلَکُ الْمَوْتِ الَّذی وُکِّلَ بِکُمْ"،[1] که "الذی" صفت ملک الموت است و اگر مؤنث بود "التی" آورده می شد؛ زیرا مطابقت بین صفت و موصوف در قواعد عربی ضروری است.
گفتنی است که استعمال لفظ ملائکه به صورت مؤنث و لفظ جلاله (الله) به صورت مذکر، اقتضای قواعد عربی است و سرایت به معنا نمی نماید.

پی نوشت:
[1] سجده، 11.
منبع: www.islamquest.net