شنبه، 23 اسفند 1393

پرسش :

اينكه خداوند فقط كار افراد با تقوي را مي پذيرد،سبب دل سردي و يأس افراد عادي يا گناهكار نمي شود؟

پاسخ :
اولاً اينكه قرآن مي فرمايد: «إنما يَتقبل الله من المتقين»(1 ) .تقوا درجاتي دارد.به همين دليل،كلمه (أتقي) يعني با تقواتر،در قرآن آمده است: «ان أكرمكم عند الله أتقاكم» (2).و اكثر افراد عادي و خلافكار هم مرحله اي از تقوي را دارا مي باشد و گرنه هيچ كارخيري انجام نمي دادند و از هيچ گناهي دست بر نمي داشتند .
ثانيا پذيرش عمل نيز درجاتي دارد: قبول عادي،قبول شايسته،« بقبول حسن»(3 ).و قبول برتر كه در دعا مي خوانيم : « و تقبل باحسن قبولك »(4).بنابراين،هركس به مقدار تقوايي كه دارد كارش قبول مي شود.به همين دليل پاداش هاي قرآن نسبت به افراد و كارها و شرايط،متفاوت است؛بعضي كارها پاداش دو برابر دارد : « ضِعفَين»(5 ).بعضي كارها پاداش چند برابر دارد : « أضعافاً »(6) بعضي كارها پاداش ده برابر دارد : «فله عَشرٌ أمثالها»(7 ) بعضي كارها پاداش هفتصد برابر دارد : «كمَثل حبَه أنبَتَت سَبع سَنابِل في كل سٌنبلَهٍ مِأهٌ حَبه»(8 ) .بعضي كارها پاداشي دارد كه هيچ كس ، جز خدا آن را نمي داند : « فلا تعلم نفس ما اخفي لهم»(9 ).و اين تفاوت ها بر اساس تفاوت نيت و نوع كار است .(10)
پس با اين حساب هيچ عذري براي افراد گنهكار باقي نمي ماند.

پی نوشتها:
1. سوره ماعده، آيه 27
2. سوره حجرات، آيه 13
3. سوره آل‏عمران، آيه 37
4.رك: مفاتيح الجنان، دعاى وداع ماه مبارك رمضان
5. سوره بقره، آيه 265
6. سوره بقره، آيه 245
7. سوره انعام، آيه 160
8. سوره بقره، آيه 261
9. سوره سجده، آيه 17
10.پرسش هاي مهم پاسخ هاي كوتاه محسن قرائتي ص24
منبع:سایت انوار طاها