شنبه، 23 اسفند 1393

پرسش :

چرا قرآن مجيد برترين و بالاترين معجزه پيامبر گرامى اسلام است؟

پاسخ :
همه علما معتقدند كه قرآن مجيد برترين معجزه پيامبر اسلام(صلى الله عليه وآله وسلم) است. اين كه مى گوييم برترين به خاطر اين است كه:
اولا:قرآن معجزه اى است عقلى كه با روح و فكر مردم سر و كار دارد.(1)
ثانياً:معجزه اى است جاودانى و هميشگى.(2) برخلاف بقيه معجزات كه جاودانه نبودند و از بين رفته يا تحريف شده اند.
ثالثاً:معجزه اى است كه چهارده قرن فرياد مى زند: اگر مى گوييد اين كتاب آسمانى از سوى خدا نيست همانند آن را بياوريد(3) و اين هرگز در قبل و بعد آن مشابهي برايش وجود ندارد.
رابعا: علاوه بر آنكه، ظاهر قرآن، معجزه وار است، معنا و لايه هاي معنايي قرآن، دنيايي است پر معجزه و دريايي است كه عمق آن براستي مشخص نيست. عبارت «لايه هاي معنايي قرآن»، به اين سخن از رسول اكرم (ص) باز مي گردد كه فرمودند: «همانا قرآن ظاهري دارد و باطني و باطن آن باطني دارد تا 70 بطن.» (4) منظور از اين سخن اين است كه معناي قرآن، باطن آن است و اين باطن، ظاهري است براي معناي بعد و 70 بطن نيز، به خاطر نشان دادن زياد بودن لايه هاي معنايي است و نه تعداد آن. بدين صورت، عمق معاني قرآن، بي نهايت مي شود.
امام صادق (ع) نيز با دسته بندي قرآن به چهار بخش «عبارات، اشارات، لطايف، حقايق» مي فرمايند: «...عبارت مخصوص عوام است. و اشاره مربوط به خواص است. و لطائف‏ براي اولياء است و حقايق مخصوص انبياء.» (5) اين سخن نيز بيان مي كند كه قرآن، معاني عميقي دارد كه فهم آن تنها براي پيامبران و اولياي خدا ممكن است. بدين ترتيب، هر انساني بسته به ظرفيت روحي اش، مي تواند بهره اي متفاوت از قرآن داشته باشد. لذاست كه قران نه تنها برترين معجزه پيامبر اكرم بلكه برترين معجزه انبياي الهي است.

پي نوشتها:
1. 50 درس اصول عقائد براي جوانان آيت الله العظمي مكارم شيرازي ص45
2. خوئي، ابوالقاسم، البيان في تفسير القرآن، فارسي، سازمان چاپ و نشر، 1382، ص 64
3. سوره يونس، آيه‎ 38.
4. بحارالانوار، ج 89، ص 87
5. مواعظ امامان عليهم السلام ( ترجمه جلد 75 بحار الأنوار) ، ص244
منبع:سایت انوار طاها