شنبه، 23 اسفند 1393

پرسش :

آيا تعليم و آموزش در عالم برزخ وجود دارد؟

پاسخ :
از برخي روايات استفاده مي شود كه در جهان برزخ تعليم و تعلم وجود دارد و اين باعث بالارفتن درجه مومنين خواهد شد چنانكه در روايتي از امام كاظم (ع) نقل شده كه: هر كسي از دوستان و پيروان ما بميرد و هنوز قرآن را به طور كامل فرا نگرفته باشد در قبرش به او تعليم مي دهند تا بدين وسيله درجاتش را بالا ببرند چرا كه درجات بهشت به اندازه آيات قرآن است به او گفته مي شود بخوان و بالا رو.(1)
البته در جهان برزخ زمينه‌اي براي تكامل عملي نيست، تا انسان با انجام كاري واجب يا مستحب به كمال برتر عملي برسد، ولي راه تكامل علمي باز است؛ نظير آنچه در خواب براي روح معلوم مي‌شود و براي آگاهي به آنْ حركت فراگيري از قبيل كوشش هاي بدني در زمان بيداري راه ندارد و بسياري از علوم و معارف دين در آن جا براي انسانها روشن و مشهود خواهد شد و چون عدد درجات بهشت به عدد آيات نوراني قرآن كريم است، براي امضاء و نشانه‌گذاري درجات شيعيان، ابتدا از تعليم قرآن بهره‌مند خواهند شد و سپس با فرمان «اقرأ وارق» مي‌خوانند و در درجات بهشت صعود مي‌كنند.

پي نوشت:
1. وسائل الشيعه ج 6 ص 224؛فروع كافي ، ج 2، ص 606.
منبع:سایت انوار طاها