يکشنبه، 24 اسفند 1393

پرسش :

ارزش انسان ها در چيست؟

پاسخ :
در آموزه هاى دينى ارزش انسان در ثروت اندوزي،‌تجمل گرايي،‌لباس زيبا و ... ظهور نمى كند، بلكه ارزش انسان در عناصر ارزشى ديگر ظهور مى كند.
به قول سعدي:‌
تن آدمى شريف است به جان آدميت
نه همين لباس زيبا است نشان آدميت
در اسلام ارزش هاىانسانى در معنو يت، بندگى خدا و تقوا گرايى ظهور مى كند، از اين رو انسان هاى با تقوا و با معنو يت، با ارزش ترين انسان هايند. پيامبر اسلام(ص) با برترى هاى نژادى و قومى و افتخارات و ارزش هاى جاهلى مبارزه نمود و فرمود: «يا ايّها النّاس! ألا إنّ ربكم واحدٌ و إنّ أباكم واحدٌ ألا لا فضل لعربيٍ على عجميٍ و لعجميٍ على عربيٍ و لا أسود على أحمر و لا لأحمر على الاسود إلاّ بالتّقوي».[1]
از سوى ديگر دانش و جهاد نيز به عنوان ارزش هاى انسانى بيان شده است : «قل هل يستوى الّذين يعلمون و الّذين لا يعلمون».[2] پيامبراسلام براى ترغيب به اين ارزش فرمود:«طلب العلم فريضه على كلّ مسلم»[3] بر اساس اهميت و ارزش دانش بود كه پيامبر بعد از پيروزى در جنگ بدر – كه برخى از اسيران مشركان با سواد بودند – دستور داد كه اسيران با سواد مى توا نند با آموزش نوشتن و خواندن به ده نفر از كودكان مسلمان آزاد شوند.[4]
در قرآن درباره ارزش جهاد آمده است: «... فضّل الله المجاهدين على القاعدين اجراً عظيماً».[5]
بيان اين نكته ضرورى است كه در حوزه تعليماتى اسلام ارزش هاى ديگر مانند خدمت به بندگان خدا، حمايت از مظلومان، انفاق و ... نيز وجود دارد.

پی نوشتها:
[1] وسايل الشيعه، ج 18، ص 13؛ دعائم الاسلام، ج 1، ص 12.
[2] زمر( آية 9).
[3] وسايل الشيعه، ج 18، ص 13؛ دعائم الاسلام، ج 1، ص 82.
[4] الطبقات الكبري، ج 2، ص 22.
[5] نساء ( آية‌95 ).
منبع:سایت انوار طاها