يکشنبه، 24 اسفند 1393

پرسش :

جايگاه عشق در ازدواج كجاست و آيا بايد اول عاشق بشوييم و بعد ازدواج كنيم؟

پاسخ :
عشق بصورت فطري است و خداوند آن را در ما قرار داده است . آيه شريفه مي فرمايد: يکي از نشانه هاي خدا براي شما اين است که از جنس خودتان همسراني برايتان آفريده است و بين شما همسران مودت يعني عشق و رحمت قرار داد . من فکر مي کنم ما از اين آيه مي توانيم برداشت کنيم که عشق بعد از ازدواج بوجود مي آيد . مي توان با اطمينان گفت : پيامبر اکرم و امامان ما ، هيچ کدام قبل از ازدواج ، عاشق همسرانشان نبودند . ولي بعد از ازدواج عشق ورزي و محبت مي کردند . نمونه بارز آن پيامبر است که چقدر حضرت خديجه را دوست داشتند و چقدر مهرورزي مي کردند و آنقدر خديجه را دوست داشتند که نام فرزندشان را ، هم نام مادر خديجه يعني فاطمه گذاشتند . حضرت فاطمه (س) و حضرت علي (ع) هم مثل دو کبوتر عاشق بودند و عشق ورزي مي کردند . مي توان گفت : جايگاه عشق بعد از محرميت است . البته يک نکته را هم عرض کنم . الان آقا به خواستگار خانم مي روند و دراولين برخورد به دل همديگر مي نشينند و محبتي هم ايجاد مي شود . ميتوان اين را هم يک درجه پايين عشق ناميد . اين اشکال ندارد . ما نمي خواهيم سخت بگيريم . ولي جوانان حتما دقت کنند که تا اين فرايند به جاي خاصي نرسيده ، مواظب اين درجه عشق باشند . چون ممکن است دست از اصولشان بردارند . و ديگر اينکه اگر اين خواستگاري به سرانجام نرسد ، احساس سرخوردگي و شکست عاطفي مي کنند . نکته ديگر اينکه جايگاه عشق بعد از ازدواج است . حالا اگر اين فرد منظورش عشق هاي قبل از محرميت و در اتوبوس و دانشگاه و خيابان است ، من با اين عشق ها مخالف هستم . نکته اش هم اين است که اين ها عاشق ظاهر هم ديگر مي شوند چون از اصول هم خبر ندارند . کر و کور مي شوند . روس ها ضرب المثلي دارند که مي گويد : عشق و نابينايي خواهران دوقلو هستند . وقتي کر و کور مي شوند ، دست از اصول خود برمي دارند .آلماني م يگويند : آدم عاشق گل رز را بدون خار مي بيند . ضرب المثل ديگري دارند که مي گويد : ما عاشق زيبا نمي شويم اول زيبايي را در معشوق مي بينيم . لذا بلغارها مي گويند : معشوقه زشت وجود ندارد . او از نظر عاشق زيباست . به مجنون گفتند که اين ليلي خيلي زشت است . او گفت : شما بياييد ليلي را از چشم من ببينيد . ليلي ملکه زيبايي است . عزيزان مراقب باشند در زندگي مراقب عشق هاي اين چنيني نشوند . مشکل ايجادمي کند . بدبختي اين است که اين عشق تا وصال ادامه پيدا مي کند و بعد از وصال از بين مي رود . اگر اين عشق ادامه پيدا مي کرد ، مي گفتيم : بخاطر اين عشق ، همه بدبختي ها و مشکلات را تحمل مي کنيم . ولي اين عشق دفع مي شود . چيني ها مي گويند : وصال مدفن عشق است . عشق که دفع شد ، احساس مي رود و عقل مي آيد ، چشمها و گوشها باز مي شود و مي بينند به درد همديگر نمي خورند و در دو دنياي متفاوت هستند . و مشکلات بعدي ايجاد مي شود . نيازي نيست که شما عاشق بشويد . بر اساس اصول ازدواج کنيد و بعد عاشق بشويد . در 95 درصد ازدواج ها عشق ايجاد مي شود . ما مي گوييم در قلبتان را به روي هرکسي باز نکنيد. در خواستگاري ، در قلبتان را باز کنيد .
منبع:پاسخ از حجت الاسلام حسين دهنوي.