سه‌شنبه، 26 اسفند 1393

پرسش :

8 نكته درباره تمركز در مطالعه عبارتند از؟

پاسخ :
دكتر خادمي در كتاب «مطالعه روشمند» به نكاتي چند را براي ايجاد تمركز حواس لازم مي ‏داند:
1. علاقه به موضوع مورد مطالعه يكي از علل مهم ايجاد تمركز و دقت در حين مطالعه است.
2. هماهنگي اراده و تخيل نيز در اين رابطه كارساز است؛ به عبارت ديگر، چشمان فرد بر صفحه كتاب و افكار ش در حال پرواز به دور دست‏ها نباشد!
3. برخي مسائل جسمي و روحي نيز مي‏تواند تمركز فرد را بر هم زند؛ مانند گرسنگي، تشنگي، سردرد يا ساير دردها، نگراني و اضطراب.
4. برخي مسائل محيطي نيز از عوامل برهم زننده تمركزند: سروصداي زياد، نور زياد يا كم، لباس نامناسب و... .
آقاي حقجو در كتاب «روش‏هاي تسريع در خواندن و درك» چند نكته مهم ديگر را نيز بر اين ليست مي‏افزايد:
5. يكي از مهم‏ترين عوامل بر هم خوردن تمركز عجله و شتاب است. اين حالت سطح مطالعه را نازل مي‏كند و تمركز را بر هم مي‏زند.
6. يكي از مسائل قابل توجه ديگر سنگيني معده و سيري بيش از حد است. به قول حضرت رسول اكرم(ص) «پري معده و سيري زياد به وجود آورنده حماقت است!» اين همان خواندن و نفهميدن و به عبارتي عدم تمركز و ارتباط با مفهوم كتاب است.
7. انتخاب زمان مناسب از عوامل ايجاد تمركز است؛ مثلاً پس از استراحت خصوصاً در صبحگاهان بهترين تمركز و در ساعات خستگي و كسالت نامناسب‏ترين تمركز وجود دارد. البته در صبحگاهان لازم است قدري ورزش كرد تابدن آمادگي لازم را به دست آورد.
8. نظم و انضباط در نوع مطالعه و ساعت مطالعه و مكان مطالعه همگي از عوامل ايجاد كننده تمركز مطلوب‏ترند.
منبع:سایت انوار طاها