سه‌شنبه، 26 اسفند 1393

پرسش :

فرق خلاقيت با هوش چيست و آيا مي شود ذهن را خلاق بكنيم و چگونه؟

پاسخ :
هوش و خلاقيت با هم تفاوت دارند. لزوماً هر انسان باهوشي خلاق نيست. افرادي که هوش پايين تر از متوسط دارند نمي توانند خلاق باشند. در واقع هوش يکي از پيش نيازهاي خلاقيت است اما لازم نيست يک فرد خلاق نابغه باشد بلکه هوش متوسط و بالاتر از متوسط براي کسب خلاقيت کافيست. کساني که خلاق تر هستند نسبت به کساني که هوش بالايي دارند موفقترند. خلاقيت به معني يافتن راه هاي جديد و نو براي حل مشکلات است. در واقع کسي که باهوش است، مسئله اي را حل مي کند که قبلاً حل کرده اند، اما کسيکه خلاق است راه حلي جديد را خلق مي کند. همه ي افراد مي توانند به خلاقيت دست پيدا کنند، البته اين امر يکباره بدست نمي آيد. يک فرد خلاق هميشه به محيط اطرافش با دقت نگاه مي کند. براي رسيدن به خلاقيت براي کنجکاوي خود ارزش قائل باشيد و هنگامي که کنجکاوي شما برانگيخته مي شود، به جاي آن که خود را سرزنش کنيد به تحسين خود بپردازيد و به خود پاداش بدهيد. سعي کنيد براي خود فرصت هايي بوجود آوريد که به کشف موضوعات تازه بپردازيد. حتماً زمان هايي را در هفته به کارهاي خلاقانه اختصاص دهيد اما هميشه انتظار موفقيت نداشته باشيد. به خودتان اعتماد داشته باشيد چون بي اعتمادي به توانايي ها مانع خلاقيت مي گردد، پس بايد اعتماد به نفس خود را زياد کنيد، همچنين بايد افکار منفي را که مانع تفکر خلاقانه است از خود دور کنيد. از شکست يا اشتباه کردن نيز نترسيد چون مانع خلاقيت مي شود در واقع اشتباهات بخشي از فرآيند کسب خلاقيت است. هنگامي که با مشکلي مواجه شديد فقط به يک راه حل فکر نکنيد بلکه شروع به نوشتن هر ايده و راه حلي که به ذهنتان مي رسد بکنيد حتي اگر آن راه حل ها غير عملي و بي فايده باشد، باز هم آن ها را بنويسيد و بعد روي راه حل هاي خود تمرکز کنيد و بهترين آن ها را انتخاب کنيد، پس مستقيماً به دنبال اولين ايده و راه حلي که به ذهنتان مي رسد نرويد، کمي تأمل کنيد و به راه حل هاي ديگر هم فکر کنيد. در پايان توصيه مي کنم براي خلاقيت فرصت ايجاد کنيد مثلاً خودتان را درگير يک کار تازه کنيد يا ابزار جديدي را براي کار فعلي تان پيدا کنيد. بهرحال از هر روشي که برايتان مفيدتر است استفاده کنيد مثلاً کتاب بخوانيد، از جاهاي مختلف بازديد کنيد، با دوستانتان بحث کنيد و ... . اگر دوست داريد اطلاعات بيشتري در اين زمينه بدست آوريد کتابهايي با موضوع خلاقيت را مطالعه کنيد.
منبع:سایت انوار طاها