سه‌شنبه، 26 اسفند 1393

پرسش :

ويژگي هاي انتقاد سازنده چيست؟

پاسخ :
نصيحتي کنمت بشنو بهانه مگير
هر آنچه ناصح مشفق بگويدت بپذير
«حافظ»
ويژگي هاي انتقاد سازنده در زندگي مشترک عبارتند از:
1-انتقاد با نيت خيرخواهانه انجام مي شود.
2-لحن انتقاد کننده آرام، نرم و مشفقانه است.
3-هدف انتقاد کننده ارشاد و اصلاح است.
4-انتقاد در خلوت و تنهايي صورت مي گيرد. زيرا انتقاد در جمع موجب مي شود که شنونده ي انتقاد، امنيت روحي خود را در مخاطره ببيند و اين انتقاد، او را نزد ديگران خوار و کوچک کند. اما انتقاد در خلوت، باعث اعتماد به نفس و عزت بخشيدن به وي مي گردد.
5-انتقاد با توجه به ظرفيت رواني همسر انجام مي شود.
6-قبل از انتقاد سازنده، تعدادي از ويژگي هاي مثبت همسرتان را بيان کنيد و با جلب اطمينان ايشان، موضوع اصلي مورد انتقاد را طرح نماييد.چنين عملي موجب مي شود که او مقاومت کمتري در پذيرش انتقاد از خود نشان دهد.
7-انتقاد با عبارات پيشنهادي ارائه مي شود نه با جملات آمرانه و دستوري.
8-انتقاد صرفاً از رفتار و کار خطا به عمل مي آيد.
9-انتقاد بدون توهين و تحريک عصبي انجام مي شود.
10-انتقادگر فرصتي براي جبران به انتقاد شونده مي دهد.
11-انتقاد از جنبه ي مثبت طرف مقابل آغاز مي شود.
12-روش انتقادگر، عيب پوشي و رازداري است.
13-انتقادگر، در حين انتقاد بر خود مسلط است.
منبع:سايت انوار طاها