پنجشنبه، 6 فروردين 1394

پرسش :

«سراج الله» که از القاب امام زمان (عج) است، به چه معناست؟

پاسخ :
سراج الله یکی از نام‌های مشترک بین حضرت مهدی (عج) و دیگر امامان معصوم علیهم السلام است. سراج به معنای چراغ و روشنایی و سراج الله به معنای چراغ فروزان الهی است. (1)
اهل بیت رسول اکرم صلوات الله علیه و آله، پس از ایشان، انواری هستند که خداوند ابتدا آن حضرات را در عالم انوار آفرید، سپس آنها را به عالم دنیا تنزّل داد و آنها را به وسیله‌ی نور خود برگزید تا جایگاه‌های نور در شهرهای او و نور بندگانش باشند. بنابراین، کلمات آنها نور است، زمین به واسطه‌ی نور آنان روشن شود و مؤمنان به واسطه‌ی ایشان کسب روشنایی می کنند. (2)
با نور و روشنایی، امام است که مسیر هدایت را می‌یابیم و در آن، به بیراهه نمی‌رویم. با نور امام است که شناخت خدا، جهانش و مخلوقاتش روشن و معلوم می‌شود و ما همه‌ی اینها را مدیون ایشان هستیم. چرا که اگر نبود، سراج الله، در برهوت تاریکی گمراه می‌شدیم و به ناکجا آباد می‌رسیدیم.
از آن روست که در زیارت‌نامه‌های معصومین (ع) چنین می‌گوییم:
«اللهم صلّ علی نورک و سراجِکَ و ولیِّک ...» (3)

پی‌نوشت‌ها:
1. سعیدی، احمد، اوصاف المهدی، ص 71
2. برگرفته از زیارت جامعه ی کبیره؛ به نقل از نجیب محمد، حسین، سرّ خدا، نشر موعود عصر (عج)، 1388، ص 300
3. قمی، عباس، مفاتیح الجنان، زیارت نامه های مختلف امامان و حضرت معصومه (س)؛ به نقل از سعیدی، احمد، همان.