دوشنبه، 31 فروردين 1394

پرسش :

مگر فدك متعلق به عموم مسلمين نبود كه پيامبر(ص) آن را به حضرت زهرا(س) بخشيد؟

پاسخ :
در اين كه چگونه «فدك»اين آبادى خرم و سرسبز به پيامبر اسلام(صلى الله عليه وآله) منتقل شد،معروف چنين است كه رسول خدا(صلى الله عليه وآله) بعد از آن كه از فتح خيبر بازگشت خداوند رعب و وحشت را در قلوب اهل فدك كه از يهوديان سرسخت بودند، افكند، آنها كسى را خدمت رسول خدا(صلى الله عليه وآله) فرستادند و با او صلح كردند در برابر اين كه نيمى از «فدك» را به آن حضرت(صلى الله عليه وآله) واگذار كنند، پيامبر(صلى الله عليه وآله) از آنها پذيرفت و اين صلح را امضا فرمود.به اين ترتيب «فدك»خالصه رسول الله(صلى الله عليه وآله) شد، زيرا طبق صريح قرآن مجيد چيزى كه به دست مسلمين بدون جنگ بيفتد منحصراً حق پيامبر(صلى الله عليه وآله) است، و به صورت غنائم جنگى تقسيم نمى شود(1) و به اين ترتيب پيامبر(صلى الله عليه وآله)«فدك» را در اختيار گرفت و درآمد آن را در مورد واماندگان در راه (ابن السبيل) و مانند آنها مصرف مى كرد.
اين سخن را ياقوت حموى در «معجم البلدان» و ابن منظور اندلسى در «لسان العرب» و عده اى ديگر در كتاب هاى خود آورده اند.طبرى نيز در تاريخ خود و ابن اثير نيز در كتاب «كامل» به آن اشاره كرده اند.اين را نيز بسيارى از مورّخان نوشته اند كه پيامبر(صلى الله عليه وآله) در حيات خود «فدك» را به بانوى اسلام فاطمه زهرا(عليها السلام) بخشيد.

پی نوشتها:
(1) . سوره حشر، آيات6 و7.
منبع: كتاب زهرا(عليها السلام) برترين بانوي جهان، حضرت آيت الله العظمي مكارم شيرازي،ص 107.