يکشنبه، 6 ارديبهشت 1394

پرسش :

مجموعه اقوال و گزارش‌ها درباره تعداد زخم‌هاي بدن امام را بيان كنيد؟

پاسخ :
زخم‎هاي بدن امام
مورخان، تعداد زخم‏ها و جراحاتي كه بر پيكر پاك امام وارد شده است، گوناگون نوشته‎اند.
1ـ از امام صادق نقل شده كه حضرت فرمود: تعداد زخم‎هاي امام، 33 زخم نيزه و 34 ضربة شمشير[1] و در روايت ديگري از ايشان، 33 زخم نيزه و 44 زخم شمشير و تير [2] و در روايت سوم از امام صادق بيش از ‎هفتاد ضربة شمشير[3] بوده است.
2ـ در روايتي، از امام باقر، تعداد جراحات وارده، بيش از320[4] و در خبر ديگري از آن حضرت، 63 ضربة شمشير يا نيزه و يا تير نقل شده است.[5]
3ـ در روايتي از امام سجاد تعداد جراحات، 40 ضربه شمشير و زخم نيزه نقل شده است.[6]
4ـ برخي منابع، بيش از 110 زخم در اثر اصابت تير، نيزه و ضربة شمشير در بدن يا پارگي در لبا‎س حضرت نوشته‎اند.[7]
5ـ برخي ديگر، 120 ضربه شمشير، 6 سنگ نوشته‎اند.[8]
6ـ ابن‌سعد، 33 زخم، نوشته است.[9]
7ـ علي‌بن‌محمد عمري و ابن‌عنبه (م 828 ق) 70 زخم[10] نوشته‎اند.
8 ـ سيد‌بن‌طاووس، براي امام در حال مبارزه، 72 زخم[11] و بعد از شهادت امام، نزديك به 180 زخم[12] نيزه، تير، شمشير و سنگ را گزارش كرده است.
چنان‎كه ملاحظه مي‎شود، گزارش‎ها در اين مورد، آن قدر متعدد و متفاوت است كه به سهولت نمي‎توان يكي را ترجيح داد، ‌و حتي بين برخي از آنها نمي‎توان جمع كرد، با اين وجود، به نظر مي‎رسد كه تعداد جراحات، بيش از 100 زخم بوده است، چه بسا برخي از ارقام ناظر به كثرت جراحات امام بوده است، نه رقم دقيق، چنان‌كه در برخي گزارش‎ها اين امر چنين تأييد شده است كه آن قدر تير بر بدن امام اصابت كرده بود كه بدنش پوشيده از تير شده بود.[13]

پی نوشتها:
[1] . طبري، تاريخ الامم و الملوك، ج5، ص453؛ خوارزمي، مقتل‌الحسين، ج2، ص42؛ ابن‌شهرآشوب، مناقب آل‌ابي‌طالب، ج4، ص120؛ ابن‌نما، مثير الاحزان، ص76؛ سيد‌‌بن‌طاووس، اَلْمَلْهُوف عَليٰ قَتْلَي الطُّفُوف، ص178؛ حميد‌بن‌احمد مُحَلّيٰ، الحدائق الْوَردِيَّة، ج1، ص 212. بَلاذُري و مسعودي نيز (بدون ذكر قائل آن) همين تعداد را نوشته‎اند (انساب الاشراف، ج3، ص 409؛ مُرُوج الذَّهَب و معادن الجوهر، ج3، ص71).
[2] . قاضي نعمان مغربي، شرح الاخبار، ج3، ص164؛ طبري، دلائل‌الامامة، ص71-72. در نقل طبري، 33 زخم نيزه و 44 زخم شمشير آمده است..
[3] . شيخ طوسي، الامالي، ص677، مجلس37، ح 10.
[4] . شيخ صدوق، الامالي، مجلس31، ح1، ص228؛ ابن‌فتال نيشابوري، روضة‌الواعظين، ص189؛ طبرسي، تاج المواليد، ص31؛ ابن‌شهرآشوب، مناقب آل‌ابي‌طالب، ج4، ص120؛ مجلسي، بِحار الانوار، ج45، ص82. ابن‌شهرآشوب اقوال ديگري نيز آورده است: 1ـ 360 زخم؛ 2ـ 1900 زخم؛ 3 ـ 33 ضربه شمشير به جز تيرها. (پيشين، ص120).
[5] . شيخ كليني، الفروع من الكافي، ج 6، ص 452، ح 9؛ مجلسي، بِحار الانوار، ج 45، ص 92، ح 36.
[6] . قاضي نعمان مغربي، دعائم الاسلام، ج2، ص 154.
[7] . قاضي نعمان، شرح الاخبار، ج3، ص 164؛ طبري، دلائل‌الامامة، ص72؛ خوارزمي، مقتل‌الحسين، ج2، ص 42؛ ابن‌جوزي، كتاب الرَّد علي المُتعَصِّب العَنِيد، تحقيق: محمودي، ص 39؛ ابن‌نما، مثير الاحزان، ص76؛ حميد‌بن‌احمد مُحَلّيٰ، الحدائق الْوَردِيَّة، ج1، ص 213. مشابه اين خبر را ابن‌سعد نيز آورده است (ترجمة‌الحسين و مقتله، فصلنامه تراثنا،‌ شماره10، ص 184).
[8] . حميد‌بن‌احمد مُحَلّيٰ، الحدائق الْوَردِيَّة، ج1، ص 213.
[9] . ترجمة‌الحسين و مقتله، فصلنامه تراثنا،‌ شماره10، ص 184.
[10] . محمد‌بن‌علي‌ علوي (عمري)، اَلْمُجْدِي في انساب الطالبيين، ص194-195؛ جمال‌الدين احمد‌بن‌علي ‌حسيني، عمدة‌الطالب في أنساب آل‌ابي‎طالب، ص171.
[11] . اَلْمَلْهُوف عَليٰ قَتْلَي الطُّفُوف، ص172.
[12] . سعد السعود، ص136 .
[13] . طبرسي، اعلام الوَريٰ بأعلام الهُديٰ، ص245؛ ابن‌شهرآشوب، مناقب آل‌ابي‌طالب، ج4، ص120.
منبع:سایت انوار طاها