يکشنبه، 6 ارديبهشت 1394

پرسش :

مي‌گويند امام حسين عليه‌السلام ظهر عاشورا نماز خوف خواند؟ نماز خوف چيست؟

پاسخ :
نماز خوف نمازي است كه در جنگ و در شدّت و سختي كه نمي ‏توان نماز را با تمام شرايط و به طور كامل به جا آورد، خوانده مي ‏شود. كيفيّت آن به صورت جماعت، طبق آيه 102 سوره نساء و روايات فقهي، بدين‏گونه است كه رزمندگان مسلمان دو دسته مي ‏شوند: يك دسته در برابر دشمن قرار گرفته و به دفاع مي ‏پردازند و دسته‏اي ديگر (در نماز دو ركعتي) ركعت اول را با امام جماعت مي‏ خوانند. امام در ركعت دوم قيام را طولاني مي‏ كند و رزمندگان، ركعت دوم را به سرعت خوانده و پس از فراغ از نماز جاي گروه مدافع را مي ‏گيرند. گروه مدافع، ركعت اول نماز را با ركعت دوم نماز امام مي‏ خوانند و ركعت دوم را خود بجاي مي ‏آورند. طبق روايتي از امام صادق پيامبر اسلام‏ در جنگ ذات الرقاع، نماز خوف را به همين كيفيت خواند.[1]

پی نوشت:
[1] . صلي النبي‏ بأصحابه في غزوة ذات‌الرقاع صلاة الخوف، ففرّق اصحابه فرقتين، فأقام فرقة بازاء العدوّ، و فرقة خلفه، فكبّر و كبّروا، فقرأ و أنصتوا و ركع و ركعوا، و سجد و سجدوا، ثم استمرّ رسول اللّه‏ قائماً و صلّوا لأنفسهم ركعة ثمّ سلّم بعضهم علي بعض ثم خرجوا إلي اصحابهم فقاموا بازاء العدّو و جاء أصحابهم فقاموا خلف رسول اللّه‏ فكبّر و كبّروا و قرأ فانصتوا، و ركع فركعوا و سجد فسجدوا، ثم جلس رسول اللّه‏ فتشّهد ثم سلّم عليهم فقاموا ثم قضوا لأنفسهم ركعة ثم سلّم بعضهم علي بعض و قد قال اللّه لنبيّه «وَ إِذا كُنْتَ فِيهِمْ فَأقَمْتَ لَهُمُ الصَّلاةَ فَلْتَقُمْ طائِفَةٌ مِنْهُمْ مَعَكَ وَ لْيَأخُذُوا أَسْلِحَتَهُمْ فَإِذا سَجَدُوا فَلْيَكُونُوا مِنْ وَرٰائِكُمْ وَ لْتَأتِ طائِفَةٌ أخْريٰ‏ لَمْ يُصَلُّوا فَلْيُصَلُّوا مَعَكَ وَ لْيَأخُذُوا حِذْرَهُمْ وَ أسْلِحَتَهُمْ وَدَّ الَّذِينَ كَفَرُوا لَوْ تَغْفُلُونَ عَنْ أسْلِحَتِكُمْ وَ أمْتِعَتِكُمْ فَيَمِيلُونَ عَلَيْكُمْ مَيْلَةً واحِدَةً...» (سوره نساء. آية 102) حرّ عاملي، وسائل‌‌الشيعة الي تحصيل مسائل الشريعة، ج 5، ص 479، ابواب صلاة الخوف و المطاردة، باب 2، حديث 1. براي آگاهي بيشتر رجوع شود به احاديث 2 تا 8 همان باب.
منبع:سایت انوار طاها