يکشنبه، 27 ارديبهشت 1394

پرسش :

چه كارهایی مانع از بروز پيسی می شود؟

پاسخ :
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم
- لِعَلِيٍّ عليه‏السلام: يا عَلِيُّ ، اِفتَتِح طَعامَكَ بِالمِلحِ وَاختِم بِالمِلحِ ؛ فَإِنَّ مَنِ افتَتَحَ طَعامَهُ بِالمِلحِ وخَتَمَ بِالمِلحِ عوفِيَ مِنِ اثنَينِ وسَبعينَ نَوعاً مِن أنواعِ البَلاءِ ، مِنهُ الجُذامُ ، وَالجُنونُ ، وَالبَرَصُ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
در سفارش‏هاى ايشان به امام على عليه‏السلام - : اى على! غذا را با نمك ، آغاز كن و با نمك ، پايان ده؛ چه ، هر كس غذاى خويش را با نمك آغاز كند و با نمك پايان دهد ، از هفتاد و دو نوع از انواع بلا كه جذام ، ديوانگى و پيسى از آن جمله است ، به دور باشد.
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 326 ، حديث 2 ، المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 424 ، حديث 2486 كلاهما عن هشام بن سالم عن الإمام الصادق عليه‏السلام ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 398 ، حديث 18 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 270
**********
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
شُمُّوا النَّرجِسَ و لَو فِي اليَومِ مَرَّةً ، و لَو فِي الاُسبوعِ مَرَّةً ، و لَو فِي الشَّهرِ مَرَّةً ، و لَو فِي السَّنَةِ مَرَّةً ، ولَو فِي الدَّهرِ مَرَّةً ؛ فَإِنَّ فِي القَلبِ حَبَّةً مِنَ الجُنونِ وَ الجُذامِ وَ البَرَصِ و شَمُّهُ يَدفَعُها .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
[گُل] نرگس را ببوييد ، هرچند در روز يك بار ، هر چند در هفته يك بار ، هر چند در ماه يك بار ، هر چند در سال يك بار ، و هر چند در همه عمر ، يك بار؛ چراكه در قلب ، هسته‏اى از ديوانگى ، جذام و پيسى وجود دارد و بوييدن نرگس ، آن را دور مى‏كند.
طبّ النبيّ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم ، صفحه 10 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 299؛ تاريخ دمشق ، جلد 14 ، صفحه 36 ، حديث 3368 عن شريح عن عنه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم نحوه دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 270
**********
الإمام الصادق عليه‏السلام :
خُذ مِن شارِبِكَ وأظفارِكَ في كُلِّ جُمُعَةٍ ؛ فَإِن لَم يَكُن فيها شَيءٌ فَحُكَّها لا يُصيبُكَ جُنونٌ ولا جُذامٌ ولا بَرَصٌ .
امام صادق عليه‏السلام :
در هر جمعه ، اندكى از سبيل و ناخن‏هاى خود را بگير؛ و اگر هم چيزى وجود نداشته باشد ، آن را [كمى] بساى ، ديوانگى ، جذام و پيسى به تو نمى‏رسد.
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 490 ، حديث 3 ، تهذيب الأحكام ، جلد 3 ، صفحه 237 ، حديث 628 وفيه «فزكّها» بدل «فحكّها» وكلاهما عن عبد اللّه‏ بن هلال ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 152 ، حديث 398 نحوه ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 122 ، حديث 12 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 270
**********
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
إنَّ اللّه‏َ عز و جل أوحى إلى موسَى بنَ عِمرانَ أنِ ابدَأ بِالمِلحِ وَاختِم بِالمِلحِ ؛ فَإِنَّ فِي المِلحِ دَواءً مِن سَبعين داءً ، أهوَنُهَا الجُنونُ ، وَالجُذامُ ، وَالبَرَصُ ، ووَجَعُ الحَلقِ وَالأَضراسِ ، ووَجَعُ البَطنِ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
خداوند عز و جل به موسى بن عمران ، وحى فرستاد كه : «غذا را با نمك ، آغاز كن و با نمك ، پايان ده ؛ چرا كه در نمك ، درمان هفتاد درد است كه كمترين آنها ، ديوانگى ، جذام ، پيسى ، گلودرد ، دندان‏درد و شكم درد باشد» .
المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 425 ، حديث 2490 عن الإمام الصادق عليه‏السلام ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 398 ، حديث 21 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 330
**********
رسول الله صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
مَنِ اطَّلى وَاختَضَبَ بِالحِنّاءِ آمَنَهُ اللّه‏ُ تَعالى مِن ثَلاثِ خِصالٍ : الجُذامِ ، وَالبَرَصِ ، وَالآكِلَةِ إلى طَليَةٍ مِثلِها .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
هر كس حنا بر بدن خود بمالد و با آن خضاب كند ، خداوند ، او را تا هنگامى كه بخواهد ديگر بار خضاب كند ، از سه چيز در امان مى‏دارد : جذام ، پيسى و خوره .
كتاب من لايحضره الفقيه ، جلد 1 ، صفحه 121 ، حديث 269 ، ثواب الأعمال ، صفحه 39 ، حديث 6 عن الحسين بن موسى عن الإمام الكاظم عليه‏السلام عنه صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 145 ، حديث 376 ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 90 ، حديث 8 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 478
**********
الإمام الصادق عليه‏السلام :
الحِنّاءُ عَلى أثَرِ النّورَةِ أمانٌ مِنَ الجُذامِ والبَرَصِ .
امام صادق عليه‏السلام :
حنا كردن ، در پى نوره كشيدن ، مايه ايمنى از جذام و پيسى است .
كتاب من لا يحضره الفقيه ، جلد 1 ، صفحه 121 ، حديث 270 ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 145 ، حديث 381 ، عيون أخبار الرضا عليه‏السلام ، جلد 2 ، صفحه 48 ، حديث 186 عن أحمد بن عامر الطائي عن الإمام الرضا عن آبائه عن الإمام عليّ عليهم‏السلام ، صحيفة الإمام الرضا عليه‏السلام ، صفحه 246 ، حديث 156 عن الإمام الرضا عن آبائه عن الإمام عليّ عليهم‏السلام ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 89 ، حديث 6؛ كنز العمّال ، جلد 10 ، صفحه 92 ، حديث 28495 نقلاً عن أبي نعيم عن دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 478
**********
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم
- لِعَلِيٍّ عليه‏السلام: عَلَيكَ بِالمِلحِ ؛ فَإِنَّهُ شِفاءٌ مِن سَبعينَ داءً ؛ أدناهَا الجُذامُ ، وَالبَرَصُ ، وَالجُنونُ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم
- خطاب به امام على عليه‏السلام: بر تو باد نمك ؛ چرا كه در آن ، شفاى هفتاد درد است كه كمترين آنها جذام ، پيسى و ديوانگى است .
عيون أخبار الرضا عليه‏السلام ، جلد 2 ، صفحه 42 ، حديث 142 عن أحمد بن عامر الطائي عن الإمام الرضا عن آبائه عليهم‏السلام ، صحيفة الإمام الرضا عليه‏السلام ، صفحه 249 ، حديث 165 عن الإمام الرضا عن آبائه عليهم‏السلام ، مسند زيد ، صفحه 480 ، الدعوات ، صفحه 145 ، حديث 377 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 397 ، حديث 14 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 480
**********
الإمام الصادق عليه‏السلام :
عَلَيكُم بِالأَبيَضَينِ الخُبزِ وَالرُّقَّةِ ، - يَعنِي المِلحَ - . . . وإنَّ فِي الرُّقَةِ أمانا مِنَ الجُذامِ ، والبَرَصِ ، وَالجُنونِ .
امام صادق عليه‏السلام :
بر شما باد آن دو سفيد : نان و نمك . . . كه ايمنى از جذام و پيسى و ديوانگى ، در نمك است .
في المصدر : «أمان» ، والصواب ما أثبتناه.الاُصول الستّة عشر ، صفحه 12 عن زيد الزرّاد دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 480
**********
الإمام الصادق عليه‏السلام :
غَسلُ الرَّأسِ بِالخَطمِيِّ في كُلِّ جُمُعَةٍ ؛ أمانٌ مِنَ البَرَصِ ، وَالجُنونِ .
امام صادق عليه‏السلام :
شستن سر با خَطْمى در هر جمعه ، مايه ايمنى از پيسى و ديوانگى است .
الكافي ، جلد 3 ، صفحه 418 ، حديث 10 و جلد 6 ، صفحه 504 ، حديث 2 ، تهذيب الأحكام ، جلد 3 ، صفحه 236 ، حديث 624 كلّها عن ابن بكير ، كتاب من لايحضره الفقيه ، جلد 1 ، صفحه 124 ، حديث 290 ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 142 ، حديث 363 ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 87 ، حديث 8 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 510
**********
الإمام الصادق عليه‏السلام :
عَلَيكُم بِالباذَنجانِ البورانِيِّ ؛ فَهُوَ شِفاءٌ يُؤمِنُ مِنَ البَرَصِ ، وكَذَا المَقلِيُّ بِالزَّيتِ .
امام صادق عليه‏السلام :
بر شما باد بادنجان (/ بادمجان) بورانى ؛ زيرا شفايى است كه از پيسى ايمنى مى‏دهد . بادنجانى هم كه به روغن زيتون سرخ شود ، چنين است .
مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 398 ، حديث 1352 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 223 ، حديث 7 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 510
**********
رسول اللّه‏ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
لا تَكرَهوا أربَعَةً : . . . وَالدَّماميلَ ؛ فَإِنَّها تَقطَعُ عُروقَ البَرَصِ .
پيامبر خدا صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم :
چهار چيز را ناخوشايند مداريد : . . . و كورَك را ؛ چرا كه ريشه‏هاى پيسى را قطع مى‏كند .
في المصدر : «فإنّه» ، والتصويب من بحار الأنوار.طبّ النبيّ صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله و سلّم ، صفحه 12 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 301 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 510
www.hadithcity.com