سه‌شنبه، 5 خرداد 1394

پرسش :

خوردن چه چيزی هایی تنگی نفس می آورد؟

پاسخ :
امام رضا عليه‏السلام :
الاِمتِلاءُ مِنَ البَيضِ المَسلوقِ يورِثُ الرَّبوَ وَالاِبتِهارَ .
پُرخورى از تخم‏مرغ آب‏پَز ، نفسْ‏تنگى و نفس‏بُريدگى مى‏آورد .
في بحارالأنوار : «والانبهار». وقال : الرَّبو - بالفتح‏- : ضيق النفس ، والبُهْر : نوع منه. وفي القاموس : هو انقطاع النفس من الإعياء ، وقد انبهر. انتهى. وربّما يفرّق بين الربو والانبهار بأنّ الأوّل يحدث من امتلاء عروق الرئة ، والثاني من امتلاء الشرايين (بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 347 وص 348).طبّ الإمام الرضا عليه‏السلام ، صفحه 28 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 321 ، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 346 گفتنى است در متن عربى واژه «ربو» و «ابتهار» و در بحار الأنوار «انبهار» آمده است . ربو ، عبارت از مطلقِ نفس‏تنگى است و بهر نيز خود ، نوعى از آن است . در قاموس آمده: آن ، عبارت است از بُريدن نفس كه از خستگى حاصل آيد ، مطاوع آن ، انبهار است. ممكن است ميان «ربو» و «انبهار» ، اين‏گونه تفاوت گذارده شود كه ربو ، از پُرى عروق ريه حاصل مى‏آيد و ديگرى از پُرشدگى شريان‏ها .
*******
امام رضا عليه‏السلام :
كَثرَةُ أكلِ البَيضِ وإدمانُهُ يورِثُ الطُّحالَ ، ورِياحا في رَأسِ المَعِدَةِ ، وَالاِمتِلاءُ مِنَ البَيضِ المَسلوقِ يورِثُ الرَّبوَ وَالاِبتِهارَ .
تخم مرغِ بسيار خوردن و معتاد شدن به آن ، بيمارى سِپُرز مى‏آورد و ايجادكننده بادهايى در سرِ معده است ، و زياد خوردن تخم‏مرغ آب‏پز ، نفَس‏تنگى و نفَس‏بريدگى مى‏آورد .
في بحار الأنوار : «والانبهار». مرّ معنى الربو والابتهار في صفحه 213 .طبّ الإمام الرضا عليه‏السلام ، صفحه 28 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 321 دانش نامه احاديث پزشكي : 2 / 230