سه‌شنبه، 2 تير 1394

پرسش :

آيا نماز ويژه انسان هاست يا در موجودات ديگر نيز وجود دارد؟

پاسخ :
قرآن، بارها به تسبيح گويي موجودات و اشيا اشاره مي كند. تمام اشيا و موجودات و آسمان هاي هفت گانه و زمين و هر آنچه در آنهاست، همگي خداوند را تسبيح مي گويند1 و حتي تعبير سجده2 و نماز3 نيز درباره آنها در آيات قرآن آورده شده است.
ناگفته پيداست كه هر موجودي، به اندازه معرفت خود، پروردگار را تسبيح مي گويد. از آنجا كه حقيقت نماز براي انسان ها ياد خداست، اين تسبيح در ديگر آفريده ها، به نماز و عبادت تشبيه شده است.
مفسران درباره چگونگي تسبيح و نماز موجودات اختلاف دارند؛ گروهي به تكويني بودن تسبيح آنان معتقدند، ولي برخي مانند امام خميني رحمه الله به شعوري بودن و تسبيح آگاهانه نطقي اعتقاد دارند.

پی نوشتها:
1. نک: اسراء: 44.
2. نک: نحل: 49؛ رحمان: 6.
3. نک: نور: 41.
منبع: پرسمان نماز، محسن محمدی، نشر: قم: مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما (1389)