سه‌شنبه، 2 تير 1394

پرسش :

اگر نماز غيبت كننده يا شراب خوار تا چهل روز پذيرفته نشود، پس خواندن آن چه اثري دارد؟

پاسخ :
نماز يك تكليف است و هر شخص مكلفي بايد آن را به جاي آورد. حتي بعضي بر اين باورند كه كافران هم بايد فروع را به جاي بياورند؛ يعني افزون بر اصول، از فروع دين هم پرسيده مي شود. نماز مراتب و شرايطي دارد:
1. شرايط صحت
2. شرايط پذيرش
شرايط صحت، مسائلي است كه در صورت رعايت آنها، تكليف از گردن او ساقط مي شود، اگرچه ثوابي به او نمي دهند. مثل اينكه با طهارت باشد و واجبات نماز مثل تكبيرة الاحرام، قيام، قرائت و غيره را درست انجام بدهد.
شرايط پذيرش شرايطي است كه اگر نمازگزار رعايت كند، نمازش كامل است و ثواب دارد؛ يعني اينكه افزون بر شرايط صحت، حضور قلب داشته باشد، غيبت نكرده باشد، حق الناس به گردن او نباشد، لقمه حرام نخورده باشد، در مسجد و به جماعت نماز بخواند. اين گونه موردها هر چه بيشتر رعايت شود، درجه پذيرش نماز بيشتر است.
كسي كه غيبت كند، حضور قلب نداشته باشد و شراب بخورد، نمازش قبول نيست. اين همه به شرايط پذيرش نماز برمي گردد؛ يعني در اين حال به او ثوابي نمي دهند و نمازش فقط شرايط صحت را دارد. بنابراين، نماز خواندن شخص شراب خوار هم اثر دارد.
منبع: پرسمان نماز، محسن محمدی، نشر: قم: مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما (1389)