سه‌شنبه، 26 آبان 1394

پرسش :

در میان مردم خرید و فروش چک یا خرد کردن آن به کمتر از مبلغ چک رایج است، مثلاً گاهى شخصى داراى حساب بانکى است - چکى دارد - بنا به دلایلى صاحب چک ناچار است از کسى قرض نماید، آیا مى تواند مبلغ مورد نیاز را یکساله یا کمتر و بیشتر از طرف مقابل به زیادتر از موجودى چک بخرد و چک را براى یکساله بعد بنویسید و به او بدهد؟ و اضح تر عرض کنم افرادى هستند شغلشان هیمن است که چک خرد کنند و ثرت زیادى از این طریق هم جمع کرده اند سؤال این است که، از نظر شرعى ربا محسوب مى شود و حرام است؟ یا این که راههایى وجود دارد که این را از عنوان ربا خارج کند؟

پاسخ :
خرید و فروش پول و چک جایز نیست.بلى اگر کسى در ذمه شخصى طلب دارد، متاعى فروخته و از او چک گرفته، در این صورت مى تواند آن چک را که حاکى از ما فى الذمه است بفروشد و در مورد اخیر نیز نباید با تبانى قبلى باشد که موجب ربا باشد.
منبع: noorihamedani.com