چهارشنبه، 27 آبان 1394

پرسش :

شخصى فرزند نداشته، طى وصیتنامه اى که مورد قبول افراد ذى نفع بوده، اموال خود را تقسیم کرده و کمتر از ثلث مالش یعنى چهار هزار متر باغ را به عنوان خیرات خود معین کرد، و خواهر زاده را ناظر قرار داده که درآمد باغ مذکور را پس از برداشت 1 از 10 (یک دهم) آن را به عنوان اجرت، بقیه را صوم و صلاة و خمس و خیرات بدهد، فرد مذکور در طول 15 سال گذشته چیزى در این راه طبق وصیت خرج نکرده و املاکى ندارد و اخیراً اقدام به فروش قسمتى از ملک مزبور نموده است. الف - آیا ناظر، حق فروش دارد در صورتى که در متن وصیت نامه موارد مصرف در آمد قید شده است. ب - اگر ناظر به وصیت عمل نکرد آیا مى توان او را عزل و شخص امینى که به وصیت عمل کند، جاى آن قرار داد؟ پ - آیا بعضى افراد ذى نفع مى توانند بر خلاف متن وصیتنامه تصمیم بگیرند؟ ت - چه کسى باید حق ضایع شده را مطالبه و طبق وصیتنامه به مصرف برساند؟

پاسخ :
پاسخ:الف- اگر در وصیتنامه قید شده که صوم و صلاة و خمس و خیرات از درآمد با باشد کسى حق فروختن باغ را ندارد.
پاسخ:ب- در صورتى که وصى یا ناظر به وظیفه خود عمل نکنند حاکم شرع مى تواند فرد دیگرى براى عمل به وصیت تعیین کند.
پاسخ:پ- چنانکه گفته شد این موضوع از شؤون حاکم شرع است.
پاسخ:ت- ورثه مى توانند به حاکم شرع مراجعه کنند تا او در این مورد دستور اقدام صادر نماید.
منبع: noorihamedani.com