شنبه، 30 آبان 1394

پرسش :

پسر بچه پانزده ساله ای که شب هنگام پس از بیدار شدن از خواب، فردی اجنبی را به صورت برهنه با مادرش در اتاق خواب می بیند، با این اعتقاد که فرد خاین و متجاوز به ناموس باید کشته شود، فرد مزبور را که مبادرت به فرار نموده به قتل می رساند. لازم به ذکر است زن مدّعی است که اولا: با تهدید فرد مقتول مبنی بر آبروریزی او در صورت تن ندادن به رابطه، مجبور به باز کردن درب منزل به روی او شده است.ثانیا رابطه نامشروع در حد کمتر از زنا بوده است. الف) قتل ارتکابی توسط نامبرده با اعتقاد به لزوم کشتن اینگونه افراد، مشمول کدامیک از عناوین قتل عمد یا شبه عمد می شود؟ ب) با توجه به ادعای زن مبنی بر این که از روی تهدید مجبور به برقراری رابطه با اجنبی شده است، آیا عمل ارتکابی از سوی فرزند تازه بالغ وی می تواند مشمول عنوان دفاع از ناموس و در نتیجه عدم شمول ادله قتل عمد در مورد وی باشد؟ ج) با توجه به این که اطلاعات فقهی نوجوان در احکام شرعی کم بوده، آیا جهل وی به مسایل می تواند رفع مسئولیت کند؟

پاسخ :
پاسخ:الف- در فرض فوق با اعتقاد مذکور قتل مزبور شبه عمد است و مانند این است که شخصی را به اعتقاد این که مهدور الدم است بکشند و تعدا معلوم شود که محقون الدم بوده است.
پاسخ:ب - چون آن فرد اجنبی را در حال فرار کشته است در موضوع دفاع از مندرج نیست و ادعای زن در این مورد تأثیری ندارد.
پاسخ:ج - جهل وی به مسأله رافع مسئولیت از جهت حکم تکلیفی است ولی حکم وضعی یعنی ضمان دیه، مرتفع نیست.
منبع: noorihamedani.com