جمعه، 30 بهمن 1394

پرسش :

کدام شاخصه‌ها باید محقق شود تا عزل رهبری در دستور کار مجلس خبرگان قرار گیرد؟

پاسخ :
همان‌گونه که کار مجلس خبرگان کشف و اعلام در صورت وجود شرایط و اوصاف رهبری است، در صورت فقدان یکی از آنها نیز وظیفه خبرگان کشف و اعلام آن است نه عزل رهبر. ازاین‌رو، رهبری که شرایط لازم را ندارد از مقام خود منعزل است نه معزول و خبرگان وظیفه‌ای جز کشف، عزل و نصب ندارد.
به این ترتیب، گاهی فقدان شرایط یا اوصاف، به دگرگونی منفی در فقیه پذیرفته شده به عنوان رهبر است، مانند بیماری کهنسالی یا فقدان شرایط مذکور در اصول 109 و 5 قانون.
گاهی تحول و دگرگونی‌های مثبت در دیگر فقهای همتای او پدید می‌آید، مانند آنکه یکی از فقها به رجحان علمی عملی رسیده که اگر در طلیعه انتخاب و تعیین رهبری، چنین مطلبی حاصل شود، حتما آن فقیه به عنوان رهبر معرفی می‌شود. بر این اساس وظیفه خبرگان اعلام نفی رهبر سابق و معرفی رهبر لایق است.

منبع: خبرگان و پرسش‌های مبنایی، علی نهاوندی‏‫، قم، نشر مرکز پژوهش و سنجش افکار صدا و سیما، اداره کل پژوهش‌های اسلامی رسانه، 1394.