يکشنبه، 23 خرداد 1395

پرسش :

در یکى از روزنامه هاى عربستان مقاله اى تحت عنوان: «آیا جابجایى مقام ابراهیم مناسب است؟» به چاپ رسیده، و مطالبى در مورد لزوم این کار به منظور رفع مانع براى طواف کنندگان مطرح شده است. لطفاً بفرمائید: الف) چنین اقدامى از نظر شرعى چه حکمى دارد؟ ب) در صورت عملى شدن این طرح، تکلیف حجّاج در مورد طواف و نماز طواف چیست؟

پاسخ :
جابجایى مقام ابراهیم ضررى به امر طواف نمى زند; زیرا جایز است طواف در دو طرف مقام ابراهیم انجام شود; امّا از آنجا که مقام ابراهیم معیارى براى محلّ نماز «طواف واجب» است، و این تغییر سبب مى شود که معیار مزبور به هم بخورد، تغییر آن شرعاً مجاز نیست.
همان طور که گذشت براى طواف مشکلى ایجاد نمى شود; زیرا طواف در پشت مقام نیز جایز است; امّا اگر خدایى نکرده آنها اقدام به چنین کار خلافى کنند، زایران باید محلِّ تقریبىِ فعلىِ آن را براى نماز «طواف واجب» در نظر بگیرند، و طبق آن عمل کنند.

منبع: makarem.ir