سه‌شنبه، 25 خرداد 1395

پرسش :

اینجانب مدیر کاروان هستم. چندین سال قبل به اتّفاق اعضاى کاروان در جایى که یقین داشتم جزء منى است مستقر شدیم، و شب‌هاى یازدهم و دوازدهم را در آنجا بسر بردیم. سال‌هاى بعد یقین کردم که آنجا جزء منى نبوده است. با توجّه به این مطلب، لطفاً بفرمائید: الف) آیا کفّاره اى بر من و سایر حجّاج واجب است؟ ب) در صورتى که کفّاره واجب باشد، آیا فّاره سایر حجّاج هم بر عهده من است؟ ج) آیا لازم است این مطلب را به اعضاى کاروان اطّلاع دهم؟

پاسخ :
کفّاره ترک بیتوته بنابر احتیاط واجب بر خود شما لازم است، ولى اعلان به دیگران لازم نیست; امّا اگر آنها با خبر شوند و کفّاره بدهند، شما باید آنها را راضى کنید. ضمناً دامنه هاى کوه‌هاى اطراف منى، جزء منى است.

منبع: makarem.ir