جمعه، 28 خرداد 1395

پرسش :

سوال من از خدمت جناب عالی این است که شما آیا قرارداد سفارش ساخت«عقد الاستصناع» را معتبر می دانید؟ استدلال شما چیست؟ و اگر معتبر می دانید ماهیت این قرارداد را چه می دانید؟ آیا اجاره اشخاص است یا جعاله خاص یا بیع سلف یا قرارداد صلح یا ترکیبی از این عقود؟

پاسخ :
این گونه قراردادها تحت عنوان بیع «سلم» قرار می گیرد و از آنجا که در بیع سلم باید جنس مسلم فیه از هر جهت معلوم باشد و وسایلی که با دست می سازند کاملا معلوم و مشخص نیست و هر یک ممکن است به صورتی در آید به همین دلیل در گذشته سلم را در آن صحیح نمی دانستند اما در عصر و زمان ما که به کمک کارخانه ها به صورت یک نواخت ساخته می شود بیع سلم در آن اشکالی ندارد و احکام سلم در آن جاری می شود.

منبع: makarem.ir