شنبه، 30 مرداد 1395

پرسش :

لطفاً در مورد موسیقى به سؤالات زیر پاسخ دهید: 1ـ آیا موسیقى اصالتاً موضوع حکم قرار گرفته، یا تابع غنا مى باشد؟ 2ـ آیا موضوع عرفى است، یا حدّ خاصّ شرعى دارد؟ 3ـ اگر با عرف است، کدام عرف معیار است؟ عرف عامّ، یا عرف مؤمنین، یا موسیقى دانان و آهنگ سازان، یا عرف فقها و مفتیان؟ 4ـ لطفاً حدّ و حدود موسیقى مجاز غیر غنایى را بیان نمایید. آیا این حدود در مورد موسیقى هاى محلّى و سنّتى است، یا در مورد موسیقى هاى خارجى و به خصوص کلاسیک هم موضوعیّت دارد؟ 5ـ نقش طرب در تحقّق موسیقى حرام چگونه است؟

پاسخ :
پاسخ تمام سوالات شما به شرح زیر است:
کلّیّه صداها و آهنگ‎هایى که مناسب مجالس لهو و فساد است حرام، و غیر آن حلال است، و تشخیص آن با مراجعه به اهل عرف خواهد بود. و امّا آلات و ابزار موسیقى، آنچه مربوط به موسیقى حرام است، یعنى غالباً با آن موسیقى حرام نواخته مى شود، تولید و خرید و فروش و ارائه تصویر آن در وسایل ارتباط جمعى حرام مى باشد. ولى آلات
مشترکه، یا آنچه غالباً موسیقى حلال با آن نواخته مى شود، در جهات فوق اشکالى ندارد.

منبع:makarem.ir