چهارشنبه، 24 شهريور 1395

پرسش :

1. چنانچه به ادله ذيل حکم قصاص در مورد شخص محکوم اجرا نشده باشد آيا مي‏‌توان وي را تا زمان اجراي حکم هر چند در مدت زمان طولاني در حبس نگه داشت؟ الف: اولياي دم به دليل فقر مالي يا دلايل ديگر از پرداخت فاضل ديه خودداري مي‏‌کنند. (لازم به ذکر است در مواردي از اين بند، اجراي حکم از نظر اجتماعي و سياسي ضروري مي‌‏باشد). ب: عدم تأمين سهم اولياي صغير مقتول از طرف اولياي خواهان قصاص. ج: عفو برخي از اولياي دم و عدم پرداخت سهم آنان به محکوم عليه از سوي اولياي خواهان قصاص. د: عدم شناسايي اولياي دم يا عدم دسترسي به آنان و دستور حاکم شرع مبني بر اخذ ديه از قاتل و ناتواني وي از پرداخت ديه. ه: مصالحه به ديه و عدم توانايي پرداخت ديه توسط محکوم عليه. و: عدم مراجعه اولياي دم به دادگاه براي تعيين تکليف نهايي. ز: فقدان ابزار لازم براي اجراي دقيق حکم قصاص و استنکاف مجني عليه و اولياي دم يا افراد خبره از اجراي حکم. ح: مورد بند «ز» در صورتي که محکوم عليه استطاعت پرداخت يا جلب رضايت شاکي را ندارد. 2. در صورت منفي بودن جواب آيا دادگاه ها مي‏‌توانند شخص محکوم را بدون قيد و شرط آزاد نمايند يا آزادي وي بايد با اخذ وثيقه يا به قيد ضمانت باشد؟

پاسخ :
1. محکوم به قصاص را نمی‌‏توان برای مدت طولانی در زندان نگاه داشت، باید با اخذ وثیقه کافی او را آزاد کنند تا شرایط اجرای قصاص یا عفو یا تبدیل به دیه حاصل ‏گردد، مگر این که آزاد کردن او پیامدهای بسیار نامطلوب اجتماعی داشته باشد که در این صورت می‏‌توان از بیت المال، کمک به صاحبان حق کرد تا قصاص اجرا شود.
2. از جواب بالا معلوم شد.

منبع: makarem.ir