شنبه، 27 شهريور 1395

پرسش :

اگر سه مرد، مرد مسلمانی را کشته باشند و دو نفر از این مردان زن دیگری را نیز کشته باشند و اولیاء دم هر دو مقتول، خواستار قصاص باشند، تفاضل دیه به چه صورت محاسبه و پرداخت می‎شود؟

پاسخ :
اگر دیه را 120 میلیون فرض کنیم باید 80 میلیون به مردی که فقط در قتل مرد مسلمان شرکت کرده بپردازند و به ورثه آن دو مرد دیگر که در قتل زن نیز شرکت داشتند هر کدام 50 میلیون بپردازند که مجموعا 100 میلیون می شود که حدود 53 میلیون را اولیای زن می پردازند و 47 میلیون را اولیای مرد می پردازند. و دلیل آن این است که در فرض سوال مرد اول یک سوم قتل را انجام داده، بنابر این یک سوم از دیه او کم می شود و دو سوم یعنی 80 میلیون به ورثه او به عنوان فاضل دیه می دهد. و اما دو مرد دیگر یک سوم از دیه هر کدام به خاطر قتل مرد اول کم شده و یک چهارم به سبب قتل زن (زیرا دیه زن نصف دیه مرد است)، بنابر این یک سوم و یک چهارم دیه، که مجموعا هفت دوازدهم می شود از دیه آنها کسر شده و باقی را به آنها می پردازند یعنی اگر دیه را 120 میلیون فرض کنیم 70 میلیون کم می شود و تنها 50 میلیون برای قتل هر کدام به عنوان فاضل دیه پرداخت می شود. و با توجه به تفاوت فاضل دیه در قتل زن و مرد به نسبت 90 و 80 میلیون، 9 قسمت از آن 50 میلیون را ورثه زن و 8 قسمت را ورثه مرد می پردازد.

منبع: makarem.ir