شنبه، 2 ارديبهشت 1396

پرسش :

دختری مجرد هستم. با کیست تخمدان به پزشک مراجعه کردم و انواع قرص‌‏های ضدبارداری را خوردم ولی اثری نداشت. درد شدیدی هم در قسمت تخمدان، رحم و لگن دارم و عادت‏ ماهیانه‏‌هایم نامنظم و شدید است و تا ۱۲ روز لک‏ بینی دارم. پزشک تشخیص آندومتریوز داده و گفته باید لاپاراسکوپی کنم. لطفا بگویید چه کنم؟

پاسخ :
پاسخ از دکتر مریم کاشانیان، متخصص زنان و زایمان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران:

تصور بسیاری از خانم‌ها این است که همه کیست‌های تخمدان باید با مصرف قرص‌های جلوگیری از بارداری از بین بروند. در حالی که به هیچ‌وجه به این شکل نیست و قانونی در این مورد وجود ندارد. کیست‌های تخمدان انواع و اقسام‌ بسیار زیاد و متنوعی دارند و نوع و بافت سازنده‌شان می‌تواند کاملا با هم متفاوت باشد. فقط کیست‌هایی که منحصرا از بافت خود تخمدان به وجود می‌آیند و به کیست‌های فانکشنال یا عملکردی معروف هستند ممکن است با مصرف قرص‌های جلوگیری از بارداری کوچک شوند و از بین بروند. این قبیل کیست‌ها حتی ممکن است بدون مصرف قرص هم از بین بروند بنابراین الزامی در مصرف قرص‌های جلوگیری از بارداری وجود ندارد. اگر قرص جلوگیری از بارداری نتواند کیست را از بین ببرد به این معناست که کیست موجود جزو کیست‌های عملکردی نیست و درمان باید تغییر کند. با توجه به مجموعه علائمی که ذکر کرده‌اید احتمالا به آندومتریوز مبتلا شده‌اید. آندومتریوز بیماری‌ای است که علائم آن باید کنترل شود و درمان خاصی برای آن وجود ندارد. قرص‌های جلوگیری از بارداری هم برای کنترل علائم آندومتریوز تجویز شده است نه برای از بین بردن کیست‌ها بنابراین بهتر است مصرف آنها را ادامه بدهید. لاپاراسکوپی هم یک کار تشخیصی و انجام آن الزامی است. فکر نکنید با انجام آن درمان می‌شوید. البته گاهی همزمان با لاپاراسکوپی یک درمان ضمنی هم انجام شود اما بیماری همچنان وجود دارد. اگر با مصرف قرص‌های جلوگیری از بارداری علائم‌تان کنترل شده است، خونریزی‌تان کم شده و دردتان از بین می‌‌رود به مصرف آنها ادامه بدهید و همچنان تحت نظر پزشک باشید.

منبع: salamatism.com